Κόσμος

Ενωτική η Τερέζα Μέι στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δεσμεύτηκε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα της να επιδιώξει μια συμφωνία για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα είναι προς το όφελος όλων των Βρετανών και όχι μόνο όσων ψήφισαν υπέρ ενός Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016, το οποίο όπως τόνισε αποκάλυψε τον διχασμό του έθνους.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος, το 52% των Βρετανών ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ, μια απόφαση που προκάλεσε μεγάλο διχασμό μεταξύ των υποστηρικτών του Brexit και των αντιτιθεμένων σε αυτό.

Η Μέι στο τηλεοπτικό της διάγγελμα δήλωσε, ότι παρά τον διχασμό, οι Βρετανοί μοιράζονται μια επιθυμία να ζήσουν σε μια πιο δυνατή, πιο δίκαιη και πιο ασφαλή χώρα.

«Αυτές οι φιλοδοξίας μας ενώνουν, έτσι ώστε να μην είμαστε από εδώ και στο εξής διαιρεμένοι στο 52% που ψήφισε υπέρ της αποχώρησης και στο 48% που ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, αλλά μια μεγάλη ένωση πολιτών και κρατών με μια περήφανη ιστορία και ένα λαμπρό μέλλον», τόνισε η πρωθυπουργός της Βρετανίας.

«Έτσι, όταν θα προσέλθω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στην Ευρώπη φέτος, θα είναι με αυτό ως σκέψη και γνώση ότι βρίσκομαι εκεί για να πετύχω την σωστή συμφωνία, όχι απλά για εκείνους που ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης, αλλά για κάθε άνθρωπο σε αυτή την χώρα», πρόσθεσε.

Η Μέι έχει δεσμευτεί ότι θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας και την ενεργοποίηση των διαπραγματεύσεων για το διαζύγιο με ΕΕ έως τα τέλη Μαρτίου.

Στο πρωτοχρονιάτικο της μήνυμα επίσης αναφέρθηκε στην «πολύτιμη ένωση» ανάμεσα στα τέσσερα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία βρίσκεται υπό πίεση καθώς η Βρετανία και η Ουαλία ψήφισαν υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία ψήφισαν υπέρ της παραμονής της χώρας τους στο μπλοκ των 28.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον έχει δηλώσει ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι η βούληση των Σκωτσέζων θα γίνει σεβαστεί, αφήνοντας ανοιχτή την πιθανότητα διεξαγωγής ενός μελλοντικού δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας από το ΗΒ.

Στο δικό της πρωτοχρονιάτικο μήνυμα η Στέρτζον δήλωσε: « Είμαστε αποφασισμένοι ότι η ψήφος της Σκωτίας για παραμονή στην ΕΕ θα γίνει σεβαστή και ότι ο λαός της Σκωτίας θα διατηρήσει τα περισσότερα δυνατά προνόμια της συμμετοχής στην Ενωση, όπως την ελευθερία για εργασία, μετακίνηση και σπουδές σε άλλα κράτη-μέλη».

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τραμπ: Το βίντεο που θεραπεύει τους ΑΙ Γκόλντμπεργκ, Ντε Νίρο και Ρόμπερτς και η συνομιλία με τον Ρούζβελτ
Ο Αμερικανός πρόεδρος επιστράτευσε ξανά την τεχνητή νοημοσύνη, αυτή τη φορά για να σατιρίσει τους επικριτές του, ενώ λίγες ώρες αργότερα συνομίλησε με το ψηφιακό ολόγραμμα του Θεόδωρου Ρούζβελτ
Ο Ντόναλντ Τραμπ γιατρός με τη χρήση ΑΙ
Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ δεν θα δώσει το παρών στις τελετές κηδείας του πατέρα του, Αλί Χαμενεΐ, για λόγους ασφαλείας
«Μου είπαν ότι θέλει να βγει έξω - Θέλει να συναντήσει κόσμο - Όμως, οι υπηρεσίες ασφαλείας δεν του επιτρέπουν να έρθει», ανέφερε ο Ελάχι, εκπρόσωπος του Μοτζτάμπα Χαμενεΐ
Μοτζτάμπα Χαμενεΐ και Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ
Δίκη για τη δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνε Καρουάνα Γκαλιζία: Επιχειρηματίας έδωσε 150.000 ευρώ για «συμβόλαιο θανάτου»
Η δημοσιογράφος έφερε στο φως υποθέσεις διαφθοράς με την εμπλοκή υψηλόβαθμων αξιωματούχων και συμμετείχε στην τεράστια έρευνα για τα «Panama Papers» - Σε κουτί παπουτσιών κάτω από το κάθισμα του αυτοκινήτου της η βόμβα
Γιόργκεν Φένεκ