Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Ένοχη για απάτη η ιδρύτρια της Theranos Ελίζαμπεθ Χολμς

Ένοχη για απάτη η ιδρύτρια της Theranos Ελίζαμπεθ Χολμς

Ένοχη για απάτη σε βάρος επενδυτών κρίθηκε χθες Δευτέρα από το σώμα ενόρκων στο δικαστήριο της Καλιφόρνια η Ελίζαμπεθ Χολμς, ιδρύτρια της start-up Theranos, που υποσχόταν επανάσταση στις εξετάσεις αίματος αλλά τελικά αποδείχτηκε απάτη.

Έπειτα από διαδικασία που διήρκεσε πάνω από τρεις μήνες και κάπου 50 ώρες διαβουλεύσεων, οι ένορκοι αποφάνθηκαν –ομόφωνα– πως είναι ένοχη για απάτη σε βάρος επενδυτών, ωστόσο την απάλλαξαν από ορισμένες κατηγορίες, ενώ δεν συμφώνησαν για άλλες που της προσάπτονταν.

Η καταδίκη της 37χρονης –που ίδρυσε τη Theranos το 2003, στα 19 της χρόνια, και υποσχόταν διαγνωστικό μηχάνημα ταχύτερο και φθηνότερο από αυτά των παραδοσιακών εταιρειών του κλάδου– σημαίνει πως αντιμετωπίζει την προοπτική να της επιβληθεί ποινή κάθειρξης πολλών δεκαετιών. Η ποινή της θα ανακοινωθεί αργότερα από το ομοσπονδιακό δικαστήριο.

Χάρη στις υποσχέσεις της, την πειθώ και το δυναμικό προφίλ της, η νεαρή επιχειρηματίας κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να κερδίσει την εμπιστοσύνη επενδυτών τεράστιου κύρους.

Την υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, ο άλλοτε υπουργός Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ, ο πρώην υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις, καθώς και ο μεγιστάνας των ΜΜΕ Ρούπερτ Μέρντοκ, που επένδυσε πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια στη Theranos.

Στην κορύφωση της, η αξία της εταιρείας είχε φθάσει σχεδόν τα 10 δισεκ. δολάρια και η Χολμς, η μεγαλομέτοχός της, είχε περιουσία 3,6 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes.

Αλλά το 2015, η εφημερίδα Wall Street Journal έκανε την εκρηκτική αποκάλυψη πως το περίφημο διαγνωστικό μηχάνημα που υποσχόταν η Theranos ουδέποτε λειτούργησε.

Οι αποκαλύψεις διαδέχτηκαν η μια την άλλη, η απάτη αποκαλύφθηκε και όλα άρχισαν να παίρνουν την κατηφόρα.

Χαρακτηριστικό είναι πως θεωρείται ότι κανείς δεν έχει ακούσει την πραγματική φωνή της Χολμς, αφού πάντα την έκανε πιο μπάσα για να φαίνεται πιο δυναμική και να πείθει!

Η υπόθεση έχει δρόμο ακόμα και αναμένεται με ενδιαφέρον η ποινή που θα της επιβληθεί.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις