Τετάρτη, 19 Ιουν.
30oC Αθήνα

Ένταση δίχως τέλος στη Μέση Ανατολή: «Η επιχείρηση στη Γάζα θα συνεχιστεί» λέει ο Νετανιάχου

Ένταση δίχως τέλος στη Μέση Ανατολή: «Η επιχείρηση στη Γάζα θα συνεχιστεί» λέει ο Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατηγορώντας τη Χαμάς για την αρχή των εχθροπραξιών με την εκτόξευση ρουκετών στο Ισραήλ, εχθροπραξίες που διαρκούν σχεδόν μια εβδομάδα, δήλωσε το Σάββατο ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να πλήττει τη Γάζα όσο χρειαστεί και θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθούν απώλειες μεταξύ των πολιτών.

“Το μέρος που φέρει την ενοχή για αυτήν την αντιπαράθεση δεν είμαστε εμείς, είναι εκείνοι που μας επιτίθενται”, δήλωσε ο Νετανιάχου σε τηλεοπτική ομιλία. “Βρισκόμαστε ακόμα στο μέσο αυτής της επιχείρησης, η οποία δεν έχει τελειώσει και θα συνεχιστεί για όσο καιρό χρειαστεί“.

Click4More: Γάζα: Ο πύραυλος του Ισραήλ χτυπά το κτίριο των Associated Press και Al Jazeera – Εικόνες σοκ

“Σε αντίθεση με τη Χαμάς, η οποία σκόπιμα θέλει να βλάψει πολίτες καθώς κρύβεται πίσω από τους πολίτες, κάνουμε τα πάντα, αλλά τα πάντα, για να αποφύγουμε ή να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο, να βλάψουμε πολίτες και να πλήξουμε απευθείας τους τρομοκράτες”, δήλωσε ο Νετανιάχου.

Νωρίτερα το Σάββατο, είχε επικοινωνία τόσο με τον Νετανιάχου όσο και με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Αμπάς, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Πρόεδρος τον ΗΠΑ ανησυχεί με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή. 

Αίγυπτος και Σαουδική Αραβία ενώνουν τις φωνές τους για κατάπαυση του πυρός – Τηλεφωνική επικοινωνία των ΥΠΕΞ των δύο κρατών

Εντείνει τις διπλωματικές της διαβουλεύσεις η Αίγυπτος για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Στο πλαίσιο των επαφών του με τα αραβικά κράτη, ο υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι συνομίλησε σήμερα τηλεφωνικά με τον ομόλογό του της Σαουδικής Αραβίας, Φάισαλ Μπιν Φαρχάν, σχετικά με τις ραγδαίες εξελίξεις στα παλαιστινιακά εδάφη και την κλιμάκωση της κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι επικεφαλής της διπλωματίας των δύο μεγάλων αραβικών κρατών συμφώνησαν στην ανάγκη συντονισμού των προσπαθειών τους για την αποτροπή μεγαλύτερης κλιμάκωσης και έντασης.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών, ‘Αχμεντ Χάφεζ, ο οποίος τόνισε ότι οι δύο ΥΠΕΞ εργάζονται για να προωθήσουν τις προσπάθειές τους για την αποκατάσταση της ηρεμίας στην περιοχή, με δεδομένες τις τελευταίες προσπάθειες που κατέβαλε η Αίγυπτος, απευθυνόμενη προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη προκειμένου να επιτευχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός και τερματισμός της αιματοχυσίας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Αιγύπτου και Σαουδικής Αραβίας συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις και τον συντονισμό τους κατά την προσεχή περίοδο σε όλα διεθνή φόρα, έτσι ώστε να τερματιστούν οι στρατιωτικές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας και να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε γενικευμένη αντιπαράθεση με ολέθριες επιπτώσεις στην ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

Οι επικεφαλής των χριστιανών και των μουσουλμάνων της Αιγύπτου κάνουν έκκληση για τον τερματισμό της κρίσης

Οι επικεφαλής των δύο θρησκειών της Αιγύπτου, των χριστιανών και των μουσουλμάνων, κάνουν έκκληση για τον τερματισμό της ισραηλινο-παλαιστινιακής κρίσης.

Ο μεγάλος ιμάμης του Ελ ‘Αζχαρ ‘Αχμεντ Ελ Τάγιεμπ κάλεσε τους λαούς και τους ηγέτες του κόσμου να στηρίξουν τον ειρηνικό και καταπιεσμένο παλαιστινιακό λαό στον νόμιμο και δίκαιο σκοπό του να ανακτήσει τα δικαιώματά του, τη γη του και τα ιερά του.

Σε μια ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο επικεφαλής των μουσουλμάνων της Αιγύπτου τόνισε μεταξύ άλλων: «Σταματήστε τις δολοφονίες. Εγκαταλείψτε τη σιωπή και τις “διπλές” πολιτικές εάν πράγματι εργάζεστε για την ειρήνη», απευθύνοντας έκκληση στους ηγέτες και τους λαούς του κόσμου.

Από την πλευρά της, και η Κοπτική Ορθόδοξη Εκκλησία καταδίκασε τις ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Προκαθήμενος των Κοπτών της Αιγύπτου, Πάπας Ταουάντρος Β΄, καταδίκασε σε σημερινή του δήλωση τις ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, καλώντας όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να σταματήσουν την αιματοχυσία.

Παράλληλα, σε ανακοίνωσή της η Κοπτική Εκκλησία χαιρέτισε τον βασικό ρόλο που διαδραμάτισε η Αίγυπτος στη στήριξη των Παλαιστινίων, ειδικά με το άνοιγμα αιγυπτιακών νοσοκομείων για τη θεραπεία εκείνων που τραυματίστηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ υπογράμμισε τις πολιτικές προσπάθειες της Αιγύπτου για τη επίτευξη ανακωχής μεταξύ Παλαιστινίων-Ισραηλινών, με σκοπό την εξεύρεση πολιτικής λύσης που να προστατεύει τα δικαιώματα των Παλαιστινίων και την επίτευξη της ειρήνης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις