Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Έντονες αντιδράσεις Ευρώπης και ΟΗΕ εναντίον του Τραμπ για τους πρόσφυγες

Έντονες αντιδράσεις Ευρώπης και ΟΗΕ εναντίον του Τραμπ για τους πρόσφυγες

Για ακόμη μία μέρα κατάφερε να τραβήξει όλα τα φώτα πάνω του για τους λάθους λόγους. Ο Ντόναλντ Τραμπ απαγόρευσε την είσοδο των προσφύγων στις ΗΠΑ και η Ευρώπη αλλά και ο ΟΗΕ αντέδρασαν έντονα!

Όλοι κάνουν λόγο για λάθος κίνηση του Τραμπ, η οποία τους επηρεάζει όλους ενώ τονίζουν πως οι χώρες θα έπρεπε να συνεργάζονται ώστε να βοηθούν τους πρόσφυγες.

Ολάντ: “Η Ευρώπη πρέπει να απαντήσει στον Τραμπ”

O Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κάλεσε σήμερα την Ευρώπη να “απαντήσει” με “αποφασιστικότητα” στον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο αναμένεται να έχει αργότερα σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία.

“Όταν υπάρχουν δηλώσεις που προέρχονται από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών για την Ευρώπη και όταν μιλάει για υπόδειγμα Brexit για άλλες χώρες, πιστεύω πως οφείλουμε να του απαντήσουμε”, δήλωσε ο Ολάντ, στο περιθώριο μιας συνόδου κορυφής των μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξάγεται στη Λισαβόνα.

“Πρέπει να ενισχύσουμε τις θέσεις μας και να αρχίσουμε έναν διάλογο με αποφασιστικότητα γι΄ αυτό που πιστεύουμε” με “τη φροντίδα να διευθετήσουμε τα παγκόσμια προβλήματα” τόνισε από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος στους δημοσιογράφους, εκμεταλλευόμενος το στήσιμο για μια φωτογραφία με τους άλλους ηγέτες για να κάνει τις δηλώσεις αυτές.

Η Ευρώπη, επέμεινε, “πρέπει να προσδιοριστεί ανάλογα με τις αξίες, τις αρχές και τα συμφέροντά της”. “Όταν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αναφέρεται στο κλίμα για να πει ότι δεν έχει ακόμη πεισθεί για τη χρησιμότητα αυτής της συμφωνίας, οφείλουμε να του απαντήσουμε”, πρόσθεσε ο Φρανσουά Ολάντ.

“Όταν προσθέτει μέτρα προστατευτισμού που μπορεί να αποσταθεροποιήσουν τις οικονομίες, όχι μόνο τις ευρωπαϊκές αλλά και τις οικονομίες των μεγαλύτερων χωρών στον κόσμο, οφείλουμε να του απαντήσουμε και όταν απορρίπτει την άφιξη προσφύγων, ενώ η Ευρώπη κάνει το καθήκον της, οφείλουμε να του απαντήσουμε”, είπε.

ΟΗΕ: “Οι ανάγκες των προσφύγων είναι πιο μεγάλες από ποτέ”

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) κάλεσαν σήμερα την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να συνεχίσει την παράδοση των ΗΠΑ στην υποδοχή προσφύγων και να προσφέρει άσυλο στους ανθρώπους που αναγκάζονται να φύγουν από τις χώρες τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τις διώξεις, τονίζοντας ότι το αμερικανικό πρόγραμμα επανεγκατάστασης είναι ζωτικής σημασίας.

“Οι ανάγκες των προσφύγων και των μεταναστών παγκοσμίως ουδέποτε ήταν τόσο μεγάλες και το αμερικανικό πρόγραμμα επανεγκατάστασης είναι ένα από τα σημαντικότερα στον κόσμο”, τονίζουν οι δύο διεθνείς υπηρεσίες σε κοινή ανακοίνωσή τους από την έδρα τους στη Γενεύη.

“Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι πρόσφυγες πρέπει να έχουν ίση μεταχείριση για προστασία και παροχή βοήθειας, καθώς και ευκαιρίες για επανεγκατάσταση, ανεξάρτητα από τη θρησκεία, την εθνικότητα ή τη φυλή τους”, καταλήγουν.

Γαλλία – Γερμανία: “Η υποδοχή των προσφύγων είναι υποχρέωση μας”

Οι αποφάσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, κυρίως οι περιορισμοί στην είσοδο προσφύγων στις Ηνωμένες Πολιτείες, “ανησυχούν” τη Γαλλία και τη Γερμανία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Μαρκ Ερό έπειτα από συνάντηση που είχε με τον γερμανό ομόλογό του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στο Παρίσι.

“Η υποδοχή προσφύγων που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο αποτελεί υποχρέωσή μας. Πρέπει να οργανωθούμε ώστε αυτό να γίνει με αμερόληπτο, δίκαιο, αλληλέγγυο τρόπο”, είπε ο Ζαν-Μαρκ Ερό, υπενθυμίζοντας ότι η Ευρώπη είναι στην πρώτη γραμμή όσον αφορά την εισροή σύρων προσφύγων.

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει το διάταγμα που υπέγραψε ο Τραμπ ανέφερε ότι “αυτή η απόφαση δεν μπορεί παρά να μας ανησυχεί”. “Όμως υπάρχουν πολλά άλλα θέματα που μας ανησυχούν”, πρόσθεσε. “Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μιλήσαμε πολύ, ο Ζίγκμαρ κι εγώ, για το τι πρόκειται να κάνουμε”. “Θα έλθουμε σε επαφή με τον (Αμερικανό) συνάδελφό μας Ρεξ Τίλερσον όταν διοριστεί για να συζητήσουμε σημείο προς σημείο και να έχουμε μια ξεκάθαρη σχέση”, συνέχισε ο Ερό, ο οποίος διευκρίνισε ότι πρόκειται να προσκαλέσει τον μελλοντικό Αμερικανό ομόλογό του στο Παρίσι.

Ο διορισμός του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τη Γερουσία. Χρειάζεται “σαφήνεια, συνοχή και αν είναι απαραίτητο αποφασιστικότητα για να προασπίσουμε τις πεποιθήσεις, τις αξίες, το όραμά μας για τον κόσμο, τα γαλλικά, γερμανικά και ευρωπαϊκά συμφέροντά μας”, είπε.

Με πληροφορίες ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε