Κόσμος

Επανεξετάζει η ΕΕ τις σχέσεις με τη Λευκορωσία μετά τις αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές

Η σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Λευκορωσία επανεξετάζονται έπειτα από τις αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές, δήλωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν και αρνήθηκε να σχολιάσει αν θα επιβληθούν και πάλι κυρώσεις στη χώρα, η οποία τις τελευταίες ώρες… φλέγεται.

«Το σύνολο των θεμάτων που αφορούν τις σχέσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Λευκορωσία είναι αυτή την ώρα υπό επανεξέταση λόγω των ατυχών γεγονότων που συνδέονται με τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνέντευξη Τύπου.

Ο εκπρόσωπος είπε πως ετοιμάζεται μια κοινή δήλωση των 27 κρατών μελών της ΕΕ, αλλά δεν έδωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα γι’ αυτήν.

Click4more: Λευκορωσία: Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης κατέφυγε στη Λιθουανία μετά τις ταραχές

Στο μεταξύ, η Πολωνία δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμη να μεσολαβήσει ανάμεσα στον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο και την αντιπολίτευση μετά την αναχώρηση της Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, της αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές, για τη Λιθουανία

«Η Πολωνία είναι έτοιμη να διαδραματίσει ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στην αντιπολίτευση της Λευκορωσίας και τον πρόεδρο Λουκασένκο. Υπάρχει ακόμη χώρος για διάλογο», δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Γιάτσεκ Τσαπούτοβιτς στη Ρίγα.

«Όμως ίσως δυσκολευθούμε στην προσπάθεια να πείσουμε τις υπόλοιπες δυτικές χώρες να μην επιβάλουν κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας, αν συνεχιστεί η βίαιη καταστολή των διαδηλωτών», πρόσθεσε έπειτα από μια συνάντηση με τους ομολόγους του της Λετονίας, της Εσθονίας και της Φινλανδίας.

«Δεν είναι φυσιολογικό οι υποψήφιοι για την προεδρία να φεύγουν από την ίδια τους τη χώρα. Θα είμαστε προσεκτικοί με τις κυρώσεις, γιατί πρέπει να επιβληθούν με τρόπο που δεν θα πλήττονται οι απλοί Λευκορώσοι ή οι πολίτες άλλων χωρών που ζουν ή εργάζονται στη Λευκορωσία», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της φινλανδικής διπλωματίας Πέκα Χααβίστο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Έντγκαρς Ρίνκεβικς δήλωσε επίσης πως η χώρα του «θα προτείνει μια προσεκτική χρήση κυρώσεων διότι, αν η Λευκορωσία πληγεί από οικονομικές κυρώσεις, αυτό το μόνο που θα κάνει είναι να αυξήσει τη συνολική εξάρτησή της από τη Ρωσία».

«Είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε πολιτικούς πρόσφυγες από τη Λευκορωσία, αν παραστεί ανάγκη», πρόσθεσε

«Κανείς δεν αποκάλεσε τις λεγόμενες εκλογές ελεύθερες και δίκαιες, ως εκ τούτου δεν πρέπει να αναγνωρίσουμε τη νομιμότητα των αποτελεσμάτων», δήλωσε από την πλευρά του ο Ούμας Ρεϊνσάλι, υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας.

Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια εγκατάλειψε τη χώρα της υπό την απειλή της σύλληψης, και Λευκορώσοι αξιωματούχοι διευκόλυναν την αναχώρησή της, δήλωσε ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Λίνας Λινκεβίσιους.

«Προφανώς αντιμετώπισε μια ορισμένη πίεση και δεν είχε πολλές επιλογές εκτός από το να φύγει από τη χώρα», δήλωσε ο Λινκεβίσιους σε συνέντευξη Τύπου.

«Προφανώς, η άλλη επιλογή δεν ήταν συμβατή με την ελευθερία, άρα έπρεπε να δεχθεί τη δυνατότητα που της προσφέρθηκε να φύγει από τη χώρα και τη χρησιμοποίησε», είπε ο Λινκεβίσιους.

Η Τιχανόφσκαγια έλαβε βίζα ενός έτους και της δόθηκε ένα μέρος για να μείνει στη Λιθουανία, η οποία μεριμνά για την ασφάλειά της, είπε ο Λινκεβίσιους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Μακρόν με βίντεο βάζει τέλος στα social media για παιδιά κάτω των 15 ετών στη Γαλλία – Stop και στα κινητά στα σχολεία
«Οι εγκέφαλοι των παιδιών και των εφήβων μας δεν είναι προς πώληση, ούτε πρέπει να χειραγωγούνται, είτε από αμερικανικές πλατφόρμες είτε από κινεζικούς αλγόριθμους»
Εμανουέλ Μακρόν
CNN: Η Γροιλανδία, η Αρχαία Αθήνα και ο Θουκυδίδης – Οι κίνδυνοι από την επίδειξη ωμής ισχύος σε συμμάχους
Όταν ο Καναδός πρωθυπουργός, Μαρκ Κάρνεϊ ανέβηκε στο βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, παρέθεσε Θουκυδίδη, ως προειδοποίηση - «Οι ισχυροί πράττουν ό,τι μπορούν και οι αδύναμοι υφίστανται ό,τι πρέπει»
Η Γροιλανδία
Wall Street Journal: Κορυφαίος Κινέζος στρατηγός και στενός σύμμαχος του Σι Τζινπίνγκ υπό έρευνα για διαρροή πυρηνικών στοιχείων στις ΗΠΑ
Στο επίκεντρο καταγγελιών ο ανώτερος στρατηγός Zhang Youxia για δωροδοκίες σε αντάλλαγμα προαγωγές, κατάχρηση εξουσίας και πολιτικές κλίκες στον κινεζικό στρατό
Ο Zhang Youxia
Πέντε τραυματίες από πυροβολισμούς σε διαμέρισμα στο Βερολίνο - Σε σοβαρή κατάσταση οι δύο
Μια σοβαρά τραυματισμένη γυναίκα, ένας άνδρας και δύο ακόμη τραυματίες έλαβαν τις πρώτες βοήθειες από νοσοκόμους και γιατρούς και στη συνέχεια όλοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία
Αστυνομία της Γερμανίας
New York Times: Ο Χαμενεΐ διέταξε την καταστολή των διαδηλώσεων στο Ιράν «με κάθε μέσο» – «Οργανωμένη σφαγή από το κράτος»
Οι δυνάμεις ασφαλείας αναπτύχθηκαν στους δρόμους του Ιράν με εντολή «να πυροβολούν για να σκοτώσουν» και τους δόθηκε εντολή να μην δείξουν κανένα έλεος στους διαδηλωτές
Αυτοκίνητα καίγονται σε δρόμο κατά τη διάρκεια διαδήλωσης για την κατάρρευση της αξίας του νομίσματος, στην Τεχεράνη