Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Έπαθε… Σημίτη Σκοπιανός βουλευτής! Ευχαρίστησε (στα ελληνικά) τον Τσίπρα – video

Έπαθε… Σημίτη Σκοπιανός βουλευτής! Ευχαρίστησε (στα ελληνικά) τον Τσίπρα – video

«Ευχαριστώ κύριε Τσίπρα, ευχαριστώ Ελλάδα». Δεν το είπε ο Ζόραν Ζάεφ αλλά ένας από τους βουλευτές που τάσσονται υπέρ της Συνταγματικής Αλλαγής στα Σκόπια. Συνεχίζεται η διαδικασία στην ΠΓΔΜ.

Κατά την πρώτη μέρα της συνεδρίασης, ο Ζόραν Ζάεφ θέλησε να πείσει τους βουλευτές που αντιδρούν να ψηφίσουν υπέρ των αλλαγών στο Σύνταγμα, τις οποίες προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών. Το ενδιαφέρον των Σκοπιανών βουλευτών να μιλήσουν στη διαδικασία είναι μεγάλο και όλα δείχνουν πως δύσκολα θα γίνει και σήμερα η πρώτη κρίσιμη ψηφοφορία.

Μια εξέλιξη που ευνοεί τον Ζόραν Ζάεφ, καθώς προσπαθεί ακόμη να πείσει βουλευτές από την αντιπολίτευση να ψηφίζουν υπέρ των αλλαγών στο Σύνταγμα.

Ένας από εκείνους που δεν χρειάζεται να πείσει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είναι ο Σάμκα Ιμπραΐμοφσκι. Ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος των Σκοπίων ανέβηκε στο βήμα της Βουλής τη Δευτέρα (15.10.2018) και τόνισε πως δεν υπάρχει καλύτερη συμφωνία από αυτή που υπεγράφη τον περασμένο Ιούνιο στις Πρέσπες.

«Ακόμα και οι Έλληνες το λένε. Γι’ αυτό θα μιλήσω ελληνικά. Ευχαριστώ κύριε Τσίπρα. Ευχαριστώ Ελλάδα» είπε σε σπαστά ελληνικά ο Σκοπιανός βουλευτής.

Δείτε το video 

Ο Ιμπραΐμοφσκι απάντησε με αυτό τον τρόπο στην ομιλία του Ίλιγια Ντιμόσκι, που νωρίτερα είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να σεβαστεί το ψήφισμα του 2008 που είχε υιοθετήσει η Βουλή και το οποίο, όπως τόνισε, αναγνωρίζει το εθνικό συμφέρον της χώρας. Ζήτησε επίσης από τη Βουλή να αποσύρει τη στήριξή της στην κυβέρνηση.

Θέλει μυστική ψηφοφορία ο Ζάεφ;

Τα τελευταία 24ωρα υπήρξαν πληροφορίες ότι δεν αποκλείεται ο Ζόραν Ζάεφ να προχωρήσει σε μυστική ψηφοφορία προκειμένου να διευκολύνει τα στελέχη της αντιπολίτευσης που θέλουν να στηρίξουν την συμφωνία να ψηφίσουν χωρίς να εκτεθούν.

Η αντίδραση της αντιπολίτευσης ήταν άμεση καθώς ο επικεφαλής του VMRO άφησε να εννοηθεί ότι η κοινοβουλευτική του ομάδα θα απέχει από την συνεδρίαση. Αν λοιπόν ο  Χρίστιαν Μίτσκοσκι κάνει την απειλή του πραγματικότητα τότε οι εξελίξεις στην γειτονική χώρα θα είναι ραγδαίες.

Τότε σημαίνει ότι ο Ζόραν Ζάεφ δεν θα έχει τα 2/3 (δηλαδή τους 80 από τους 120 βουλευτές) για  να υπερψηφίσουν την συμφωνία των Πρεσπών και άρα η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές που το πιθανότερο είναι να γίνουν στις 9 Δεκεμβρίου.

Με πληροφορίες και από pressingtv.mk

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις