Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Έπαθε… Τσίπρα ο Πούτιν για τη “λίστα του Κρεμλίνου”: Τα σκυλιά γαβγίζουν, το καραβάνι προχωρά

Πούτιν
Φωτογραφία EPA

Ήταν 1η Δεκεμβρίου 2015 στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ όταν ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποιούσε την αραβική παρουσία “τα σκυλιά ουρλιάζουν, το καραβάνι προχωρά”. Τρία χρόνια και σχεδόν έναν μήνα μετά, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έρχεται να γίνει… Τσίπρας και να χρησιμοποιήσει την ίδια παροιμία.

Τότε, ο Αλέξης Τσίπρας την είχε χρησιμοποιήσει για να περιγράψει τις επιθέσεις που δεχόταν η κυβέρνησή του τους πρώτους μήνες της θητείας της. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν χρησιμοποίησε την αραβική παροιμία για να περιγράψει τις… ΗΠΑ και τη “λίστα του Κρεμλίνου” με εκείνους που κινδυνεύουν με κυρώσεις.

Ανάμεσα στους οποίους δεν είναι ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο οποίος, με άκρως ειρωνική διάθεση, δήλωσε… προσβεβλημένος που δεν είναι κι εκείνος στη λίστα με τους Ρώσους που κινδυνεύουν με κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Κοινώς, γλεντάει τον Τραμπ…

Ο Πούτιν… Τσίπρας

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε σήμερα (30.01.2018) συνέντευξη Τύπου. Και φυσικά μια από τις ερωτήσεις που δέχτηκε ήταν η λίστα του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ. Στη «λίστα του Κρεμλίνου» βρίσκονται σχεδόν… όλοι οι υπουργοί του Πούτιν. Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Αλλά όχι ο Πούτιν.

«Τα σκυλιά ουρλιάζουν, αλλά το καραβάνι προχωρά» είπε ο Πούτιν όταν ρωτήθηκε για τη λίστα με τους 210 Ρώσους αξιωματούχους. «Είναι κρίμα» ήταν η απάντησή του σε ερώτηση πως αισθάνεται που δεν είναι στη… λίστα.

Και η επίθεση

Φυσικά, ο Ρώσος πρόεδρος δεν ήταν δυνατόν να μην τα… χώσει στις ΗΠΑ. Χαρακτήρισε την κίνηση της Ουάσινγκτον “μη φιλική” καθώς καταστρέφει τις ήδη διαταραγμένες σχέσεις των δυο κρατών. «Τι θέλουν; Πρέπει να αποφασίσουν» είπε ο Πούτιν. Και κατηγόρησε τις ΗΠΑ για ασυνέπεια και ανοησία!

Πρόσθεσε πως η Ρωσία θέλει να χτίσει μακροχρόνια, σταθερή σχέση με τις ΗΠΑ, βασισμένη στο διεθνές δίκαιο.

Φωτογραφία EPA

Ο Πούτιν στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός πως οι ΗΠΑ εξισώνουν τη Ρωσία με την Τεχεράνη και την Πιονγκγιάνγκ, ενώ συγχρόνως “κάρφωσε” τις ΗΠΑ πως ζητούν από τη Ρωσία να βοηθήσει στη λύση με την κρίση στη Βόρεια Κορέα ή να μεσολαβήσει σε θέματα που αφορούν στο Ιράν.

Η λίστα

Μαύρα… μεσάνυχτα οι ΗΠΑ έδωσαν στη δημοσιότητα τον κατάλογο με τα ονόματα Ρώσων, αξιωματούχων και επιχειρηματιών που κινδυνεύουν με κυρώσεις. Πρόκειται για πρόσωπα που ανήκουν στο περιβάλλον του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Από τους σχεδόν 200 της Λίστας του Κρεμλίνου, 114 οι αξιωματούχοι και άλλοι 96 επιχειρηματίες. Ανάμεσά τους είναι ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Είναι στον κατάλογο και οι επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας, μεγιστάνες του μεταλλουργικού τομέα και ο επικεφαλής του ρωσικού κρατικού μονοπωλίου φυσικού αερίου.

Η δημοσιοποίηση της επτασέλιδης λίστας, που περιλαμβάνει κυρίως τους ολιγάρχες που πρόσκεινται στο Κρεμλίνο, αλλά και πολλούς που βρίσκονται εκτός του άμεσου κύκλου του προέδρου Πούτιν, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα τους επιβληθούν κυρώσεις, αλλά επισημαίνει τον κίνδυνο να γίνει αυτό.

Φωτογραφία EPA

CIA: Η Ρωσία θέλει να επηρεάσει και τις εκλογές του Νοεμβρίου

Όλα αυτά ενώ ο γενικός διευθυντής της CIA Μάικ Πομπέο δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC ότι η ρωσική ανάμειξη δεν έχει σταματήσει. Και ότι η Μόσχα προσπαθεί, όπως φαίνεται, να επηρεάσει τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου του 2018 στις ΗΠΑ.

Ο δε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ (σ.σ. πριν τη δημοσιοποίηση του καταλόγου από τις ΗΠΑ) ότι αποτελεί μια νέα προσπάθεια επηρεασμού των ρωσικών προεδρικών εκλογών του Μαρτίου και του Απριλίου, η οποία όμως είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.

Πηγή: rt.com, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις