Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Επεισοδιακή συνέντευξη υπουργού στην DW! Η Τουρκία κατέσχεσε το τηλεοπτικό υλικό!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Σε άκρως… επεισοδιακή εξελίχθηκε η συνέντευξη του Τούρκου υπουργού Νεολαίας και Αθλητιμού, Ακίφ Κιλίτς, στην εκπομπή “Conflict Zone” της Deutsche Welle.

Η συνέντευξη έγινε το βράδυ της Δευτέρας 5 Σεπτεμβρίου, στο υπουργείο στην Άγκυρα, το οποίο νωρίτερα είχε ενημερωθεί για τα θέματα που επρόκειτο να θέσει ο δημοσιογράφος Μισέλ Φρίντμαν. 

Ο Ακίφ Κιλίτς, λοιπόν, ερωτήθηκε, για την απόπειρα πραξικοπήματος που έγινε τον Ιούλιο, τις μαζικές απολύσεις και συλλήψεις που ακολούθησαν, ζητήματα που αφορούν τον Τύπο στην Τουρκία και τη θέση της γυναίκας στην τουρκική κοινωνία. Επιπλέον ο υπουργός κλήθηκε να εξηγήσει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης και ορισμένες δηλώσεις του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μόλις ολοκληρώθηκε η συνέντευξη, ο υπουργός αποχαίρετισε τον Φρίντμαν και βγήκε από την αίθουσα. Αμέσως μετά ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου ανακοίνωσε ξαφνικά ότι δεν επρόκειτο να επιτραπεί η μετάδοση της συνέντευξης. Όταν ο κ. Φρίντμαν και η συνεργάτιδα του διαμαρτυρήθηκαν, υπάλληλοι του υπουργείου Νεολαίας και Αθλητισμού κατέσχεσαν το τηλεοπτικό υλικό, διευκρινίζοντας ότι η ομάδα της DW δεν επρόκειτο να φύγει από το υπουργείο με το συγκεκριμένο βίντεο.

 

Γενικός Διευθυντής DW: Κραυγαλέα παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου

 

Ο Γενικός Διευθυντής της DW Πέτερ Λίμπουργκ καταδίκασε το γεγονός: «Αποτελεί μια νέα κραυγαλέα παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία. Αυτό που αντιμετωπίσαμε ισοδυναμεί στην ουσία με εξαναγκασμό εκ μέρους των τουρκικών αρχών. Είναι κάτι που δεν έχει πλέον σχέση ούτε με κράτος δικαίου ούτε με δημοκρατία. Δεν είναι δυνατόν ένας υπουργός να συναινεί σε μια συνέντευξη και μετά να αποτρέπει την μετάδοσή της με τέτοιο τρόπο επειδή δεν του άρεσαν οι ερωτήσεις. Καλούμε την τουρκική πλευρά να παραδόσει άμεσα το τηλεοπτικό μας υλικό. Επιπλέον εξετάζουμε και νομικά μέτρα».

Η DW διαμαρτυρήθηκε άμεσα για το περιστατικό στο τουρκικό υπουργείο Νεολαίας και Αθλητισμού όπως και στην Γενική Διεύθυνση Τύπου και Πληροφόρησης της Τουρκίας και ζήτησε την επιστροφή του υλικού. Η διωρία που τέθηκε μέχρι τις 12 το μεσημέρι σήμερα αγνοήθηκε από τις τουρκικές αρχές. Σε τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα το πρωί η DW ζήτησε επανειλημμένα και επίμονα την επιστορφή του υλικού. Η απάντηση παραμένει η ίδια, ότι δηλαδή το υπουργείο δεν συμφωνεί με τη μετάδοση της συνέντευξης.

Υπενθυμίζουμε, ότι ο Φρίντμαν έγινε… γνωστός στην Ελλάδα, όταν πήρε συνέντευξη από τον Νίκο Παππά, προκαλώντας τον έντονο εκνευρισμό του υπουργού Επικρατείας.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε