Κόσμος

Έπειτα από 27 χρόνια σταματά η έρευνα για τη ρατσιστική δολοφονία του 18χρονου φοιτητή Στίβεν Λόρενς (video)

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι σταματά, λόγω έλλειψης νέων στοιχείων, την έρευνα για τη ρατσιστική δολοφονία, πριν από 27 χρόνια, του Στίβεν Λόρενς, ενός γεγονότος που έφερε στο φως το πρόβλημα των φυλετικών διακρίσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η δολοφονία που σόκαρε την Αγγλία

Στις 22 Απριλίου 1993, ενώ περίμενε το λεωφορείο μαζί με έναν φίλο του στο Έλθαμ του νοτιοανατολικού Λονδίνου, ο 18χρονος μαύρος φοιτητής αρχιτεκτονικής δέχτηκε απρόκλητα επίθεση από πέντε λευκούς νέους που τον μαχαίρωσαν και τον σκότωσαν. Η δολοφονία αυτή σόκαρε την εποχή εκείνη τη χώρα.

«Η έρευνα έχει τώρα περάσει σε ανενεργή φάση, όμως διαβεβαίωσα την οικογένεια του Στίβεν ότι θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε κάθε νέα πληροφορία», είπε η αρχηγός της Σκότλαντ Γιαρντ, η Κρεσίντα Ντικ. «Η υπόθεση θα επανεξετάζεται τακτικά, για να μελετάμε κάθε άλλη πιθανότητα (εξεύρεσης στοιχείων) που θα μπορούσε να υπάρξει στο μέλλον, για παράδειγμα με την πρόοδο της τεχνολογίας», πρόσθεσε.

Την εποχή εκείνη η αστυνομία ταυτοποίησε πολύ γρήγορα πέντε υπόπτους για τον φόνο αλλά η έρευνα που ακολούθησε έβριθε από λάθη

Δύο από τους υπόπτους, ο Γκάρι Ντόμπσον και ο Ντέιβιντ Νόρις, καταδικάστηκαν τελικά το 2012, όμως οι άλλοι τρεις παραμένουν ασύλληπτοι. «Είναι πασίγνωστο ότι και άλλοι ύποπτοι ενεπλάκησαν στα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν εκείνη τη νύχτα και είναι πολύ αποθαρρυντικό ότι δεν καταφέραμε να τους οδηγήσουμε ενώπιον της δικαιοσύνης», είπε η Ντικ.

Χάρη στις ακάματες προσπάθειες των γονέων του Λόρενς, της Ντορίν και του Νέβιλ Λόρενς, διενεργήθηκε έρευνα για την προχειροδουλειά που έκανε η αστυνομία στην υπόθεση του γιου τους. Τα αποτελέσματά της, που δημοσιοποιήθηκαν το 1999, ήταν ένα χαστούκι για τη Σκότλαντ Γιαρντ, αφού η Μητροπολιτική Αστυνομία χαρακτηριζόταν «θεσμικά ρατσιστική». Προτάθηκε επίσης να προχωρήσουν οι αστυνομικές και άλλες υπηρεσίες σε 70 μεταρρυθμίσεις για να καταπολεμηθεί ο ρατσισμός στην κοινωνία συνολικά. Καταργήθηκε επίσης η νομική αρχή του δεδικασμένου, με βάση την οποία ένας ύποπτος δεν μπορούσε να δικαστεί δύο φορές για το ίδιο αδίκημα.

Από το 2013, η αστυνομία ξεκίνησε μια νέα φάση στην έρευνά της για τους άλλους τρεις υπόπτους, πέραν των δύο που είχαν καταδικαστεί έναν χρόνο νωρίτερα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τραμπ: Περιμένω απάντηση από το Ιράν για το νέο σχέδιο ειρήνης – Φόβοι για αντίποινα μετά τον βομβαρδισμό των ιρανικών τάνκερ
Οι ΗΠΑ κάλεσαν ξανά τους Ευρωπαίους να βοηθήσουν τις ΗΠΑ στον πόλεμο που μαίνεται στη Μέση Ανατολή - Πετρελαιοκηλίδα 50 τετραγωνικών χιλιομέτρων εντοπίστηκε στον Κόλπο
Ντόναλντ Τραμπ
Άνδρας στην Βρετανία υποδυόταν την πρώην σύντροφό του στο Tinder και έστελνε αγνώστους σπίτι της για να την βιάσουν
Ο Άσαντ Χουσεΐν είχε συστηθεί με ψεύτικο όνομα στην 36χρονη, και αφού χώρισαν έστελνε μηνύματα σε άνδρες λέγοντάς τους να πάνε σπίτι της με την ψευδή δικαιολογία ότι πρόκειται για μια «σεξουαλική φαντασίωση» της
iStock
Οι ΗΠΑ έπληξαν και ακινητοποίησαν δύο τάνκερ του Ιράν στα Στενά του Ορμούζ – Αναφορές για σποραδικές συγκρούσεις
Οι αμερικανικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον δύο πετρελαιοφόρων με ιρανική σημαία που προσπαθούσαν να καταπλεύσουν σε ιρανικό λιμάνι στον Κόλπο του Ομάν
Το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Ross που συνοδεύει το αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush στη Μέση Ανατολή