Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

“Έπεσε” το κάστρο της Ανδαλουσίας! Πρώτη φορά στη Βουλή οι ακροδεξιοί

Ανδαλουσία ακροδεξιοί
Φωτογραφία Reuters

Για πρώτη φορά μετά το θάνατο του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο (1975) και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ισπανία, ένα ακροδεξιό κόμμα μπαίνει στη Βουλή. Συνέβη στην Ανδαλουσία μετά τις εκλογές της Κυριακής (02.12.2018).

Το ακροδεξιό κόμμα ονομάζεται Vox και μπήκε στην τοπική Βουλή κερδίζοντας 12 έδρες μετά τις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής στην Ανδαλουσία. Και όλα αυτά σε μια περιοχή που επί 36 χρόνια διοικείται από το Σοσιαλιστικό κόμμα.

Σύμφωνα με τα επίσημα προκαταρκτικά αποτελέσματα, με καταμετρημένο το 93% των ψήφων, οι Σοσιαλιστές κέρδισαν μεν τις περισσότερες έδρες, 34 από τις 109 έδρες του περιφερειακού κοινοβουλίου, αλλά δεν απέσπασαν την πλειοψηφία. Το Συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα κέρδισε 26 έδρες, το κεντροδεξιό Ciudadanos 20 έδρες και το αριστερό Podemos 17 έδρες.

Φωτογραφία Reuters

Το Vox που αντιτίθεται στην παράτυπη μετανάστευση και στην ανεξαρτησία της Καταλονίας ξεπέρασε κατά πολύ τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων που του έδιναν στην καλύτερη περίπτωση πέντε έδρες.

Το ακροδεξιό κόμμα θα μπορούσε ενδεχομένως να αναδειχθεί ως ο διαμορφωτής του συσχετισμού πολιτικής δύναμης, αν επρόκειτο να υποστηρίξει μια πιθανή συμμαχία μεταξύ του Λαϊκού Κόμματος και των Ciudadanos.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις