Κυριακή, 28 Απρ.
18oC Αθήνα

Επιδημία ιλαράς στη Ρουμανία – Ανεμβολίαστα παιδιά οι περισσότεροι ασθενείς

Επιδημία ιλαράς στη Ρουμανία – Ανεμβολίαστα παιδιά οι περισσότεροι ασθενείς
iStock

Στο απροχώρητο έφτασε η κατάσταση στα νοσοκομεία της Ρουμανίας όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας της χώρας που βρίσκεται αντιμέτωπη με επιδημία ιλαράς, ενώ καθημερινά καταγράφονται ολοένα περισσότερα κρούσματα της λοιμώδους νόσου.

Από τις αρχές της εφετινής χρονιάς και έως τις 8 Νοεμβρίου 2023 στην χώρα είχαν καταγραφεί 1.275 κρούσματα ιλαράς στη Ρουμανία, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη εβδομαδιαία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (ECDC).

Ωστόσο, όπως αναφέρουν τα ρουμανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα κρούσματα πλησιάζουν πλέον τα 2.000 και έχουν καταγραφεί στις 29 από τις 41 κομητείες της χώρας.

Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν και οι νοσηλείες στα νοσοκομεία. Οι περισσότεροι ασθενείς είναι ανεμβολίαστα παιδιά.

Σε μία προσπάθεια να ανακόψει την επιδημία, το ρουμανικό Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως θα προσφερθεί εμβολιασμός στα παιδιά ηλικίας 9-11 μηνών. Το κανονικό πρόγραμμα εμβολιασμού θα ήταν να γίνει εμβόλιο στους 12 μήνες και στα 5-7 έτη.

Θα αρχίσει επίσης μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία, για να εμβολιαστούν και τα παιδιά που δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Τα ποσοστά εμβολιασμού κατά της ιλαράς βρίσκονται σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα, λένε τα ΜΜΕ. Μόνο το 78% των παιδιών έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου. Την δεύτερη έχει κάνει μόνο το 62% των παιδιών. Τα ποσοστά αυτά είναι τα χαμηλότερα της τελευταίας 10ετίας. Η δραματική μείωση των εμβολιασμών αποδίδεται στις αντιεμβολιαστικές εκστρατείες στα social media.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη

Σύμφωνα με το ECDC, η Ρουμανία είναι η χώρα της ΕΕ με μακράν τα περισσότερα κρούσματα ιλαράς εφέτος. Έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2023 είχαν καταγραφεί συνολικώς 1.331 κρούσματα σε 19 χώρες της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Οι χώρες και τα κρούσματα ήταν οι εξής:

  • Ρουμανία = 925
  • Αυστρία = 154
  • Γαλλία = 64
  • Γερμανία = 51
  • Βέλγιο = 34
  • Πολωνία = 28
  • Ιταλία = 20
  • Σουηδία = 11

Οι υπόλοιπες 11 χώρες είχαν αναφέρει λιγότερα από 10 κρούσματα ιλαράς η κάθε μία. Οι χώρες αυτές ήταν οι Δανία, Εσθονία., Φινλανδία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Λετονία, Λίχτενσταϊν, Ολλανδία, Νορβηγία, Σλοβακία και Ισπανία.

Ωστόσο μεταξύ 7 και 8 Νοεμβρίου 2023 αναφέρθηκαν ακόμα 391 κρούσματα. Τα 350 από αυτά ήταν στην Ρουμανία. Έτσι, ο συνολικός αριθμός στα κράτη μέλη της ΕΕ και του ΕΟΧ ανήλθε σε 1.722, με τα 1.275 να καταγράφονται έως τότε στην Ρουμανία.

Πηγή: iatropedia.gr

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις