Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Επική ατάκα από τη Τερέζα Μέι: Πιο πιθανό το… Μουντιάλ από την επιστροφή στην Ε.Ε.

Επική ατάκα από τη Τερέζα Μέι: Πιο πιθανό το… Μουντιάλ από την επιστροφή στην Ε.Ε.
Φωτογραφία Reuters

Στην τελευταία άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι βίωσε ξανά την απομόνωση από τους υπόλοιπους ηγέτες. Δεν ήταν η πρώτη φορά μετά το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit που γνώριζε τέτοια αντιμετώπιση. Αποφάσισε όμως να το αντιμετωπίσει με βρετανικό χιούμορ. Και να φέρει ως παράδειγμα κάτι που… πονάει τους Άγγλους: το Μουντιάλ.

Η Τερέζα Μέι έστειλε τελεσίγραφο ότι το Brexit θα γίνει στις 29 Μαρτίου του 2019 είτε υπάρξει συμφωνία ανάμεσα σε Βρετανία και Ε.Ε. είτε όχι. Και όταν ρωτήθηκε, από αυστριακή εφημερίδα, αν υπάρχει ενδεχόμενο μετά την αποχώρηση να έρθει η… επιστροφή, η Βρετανή πρωθυπουργός ήταν κάθετη. Πιο πιθανό είναι να κατακτήσουν τα “λιοντάρια” το Μουντιάλ (σ.σ. από το 1966 το ονειρεύονται).

«Τι θεωρείτε πιο πιθανό να συμβεί: η Αγγλία να κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου ή να επανενταχθεί η Βρετανία στην ΕΕ;» ρώτησε δημοσιογράφος της Kronen Zeitung την Τερέζα Μέι. Η απάντηση της αφοπλιστική: «Φυσικά, είναι πιο πιθανό να κερδίσουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο!».

Αγκάθι ανάμεσα στη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση για να καταλήξουν σε συμφωνία για το Brexit είναι το διμερές εμπόριο και τα σύνορα με την Ιρλανδία.

Οι… εκ των έσω αντίπαλοι της Τερέζα Μέι

Εκτός από τους Ευρωπαίους, η Τερέζα Μέι καλείται να αντιμετωπίσει και τους εσωτερικούς αντιπάλους της. Το σχέδιο της για το Brexit έχει προκαλέσει κύμα οργισμένων αντιδράσεων και παραιτήσεων κορυφαίων υπουργών, όπως ο πρώην ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον και ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις.

Ο τελευταίος απειλεί ξανά την πρωθυπουργό της Βρετανίας, διαμηνύοντας ότι υπάρχουν 30 έως 40 μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων που ανήκουν στο κόμμα της και μπορεί να καταψηφίσουν το σχέδιό της για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν συμβεί αυτό, η Μέι θα δυσκολευτεί πολύ να επιτύχει την έγκρισή του από το κοινοβούλιο.

Ο Ντέιβις στη Huffington Post ότι υπάρχει ένας πυρήνας στελεχών των Τόρις — τον χαρακτήρισε «σκληρό σαν βράχο» — που ανήκει στο European Research Group (ERG), μια ομάδα που επιδιώκει πιο σκληρό Brexit κι είναι έτοιμη να καταψηφίσει το σχέδιο της Μέι.

Εάν καταψηφίσουν τη συμφωνία 40 μέλη των Τόρις και τα κόμματα της αντιπολίτευσης (σ.σ. Εργατικοί, Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας και Φιλελεύθεροι Δημοκράτες έχουν ήδη πει ότι δεν στηρίζουν), η Μέι δεν θα διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να περάσει το νομοσχέδιο. Αυτό θα καταστήσει πολύ πιο ισχυρό το ενδεχόμενο η Βρετανία να εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς συμφωνία, ή να προκηρυχθούν νέες πρόωρες εκλογές, ή ακόμη και να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα.

«Κάθε ομάδα σε οποιοδήποτε κόμμα έχει διαφορές, εγώ, και ούτω καθεξής», τόνισε ο Ντέιβις. Όμως, με δεδομένο ότι οι Εργατικοί «θα καταψηφίσουν» την πρόταση της Μέι, ο αριθμός των ψήφων που θα κρίνουν το αποτέλεσμα «είναι μάλλον μικρός, είναι βασικά περίπου μια δωδεκάδα άνθρωποι». Ο «πυρήνας» του ERG είναι «πολλαπλάσιος από αυτόν. Δεν είμαι καν μέλος του ERG. Είναι πιθανόν 30 ως 40 μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων», συμπλήρωσε.

Ορισμένοι οπαδοί του σκληρού Brexit θεωρούν ότι οι προτάσεις της Μέι επιτρέπουν στην ΕΕ να διατηρήσει τον έλεγχο σε μεγάλο μέρος της οικονομίας της Βρετανίας, κατά συνέπεια αντίκειται στον διακηρυγμένο της στόχο η Βρετανία να αποχωρήσει από την Τελωνειακή Ένωση και την Ενιαία Αγορά.

Ερωτηθείς ποιος θα ωφεληθεί πολιτικά εάν οι ψηφοφόροι που τάχθηκαν υπέρ του Brexit αισθανθούν προδομένοι, ο Ντέιβις απάντησε «οποιοσδήποτε θελήσει να παίξει το λαϊκιστικό χαρτί ότι οι ελίτ σας εγκατέλειψαν. Κάποιος λαϊκιστής, στην άκρα δεξιά ή στην άκρα αριστερά».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις