Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Επικίνδυνα παιχνίδια! Πύραυλος της Βόρειας Κορέας πάνω από την Ιαπωνία – “Βρείτε καταφύγιο!”

Επικίνδυνα παιχνίδια! Πύραυλος της Βόρειας Κορέας πάνω από την Ιαπωνία – “Βρείτε καταφύγιο!”

– Παίζει με τα νεύρα του κόσμου ο Κιμ Γιονγκ Ουν
– Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε πύραυλο που έπεσε ανοιχτά του νησιού Χοκάιντο
– Ήταν κατά πάσα πιθανότητα μεσαίου βεληνεκούς, ίδιου τύπου με αυτόν που ήθελε να ρίξει ο Κιμ στο Γκουάμ
– Στιγμές πανικού στην Ιαπωνία, οι πολίτες ειδοποιήθηκαν να βρουν καταφύγιο!
– Απειλούν με ισχυρή απάντηση ΗΠΑ και Νότια Κορέα

Παιχνίδια εξουσίας, παιχνίδια προκλήσεων. Παιχνίδια που μπορούν να αποδειχθούν πολύ επικίνδυνα.

Σε μια ακόμη επίδειξη δύναμης, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) της Τρίτης (29.08.2017) πύραυλο, ο οποίος πέρασε πάνω από την Ιαπωνία και έπεσε στη θαλάσσια περιοχή, βόρεια του νησιού Χοκάιντο!

Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από χώρο κοντά στην πρωτεύουσά της Πιονγκγιάνγκ. Οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας ανέφεραν ότι ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από την περιοχή Σουνάν κοντά στην Πιονγκγιάνγκ.

Οι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις δεν προσπάθησαν να καταρρίψουν τον πύραυλο, ο οποίος πέρασε πάνω από το ιαπωνικό έδαφος κατά τις 06.06 τοπική ώρα (00.06 ώρα Ελλάδας).

Η δημόσια ραδιοτηλεόραση της Ιαπωνίας NHK μετέδωσε ότι ο πύραυλος έσπασε σε τρία κομμάτια που έπεσαν στη θάλασσα κοντά στη νήσο Χοκαΐντο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Ιαπωνίας, ο βαλλιστικός πύραυλος ήταν κατά πάσα πιθανότητα μεσαίου βεληνεκούς, ίδιου τύπου με αυτόν που εκτοξεύτηκε τον Μάιο και τον οποίο η Βόρεια Κορέα είχε απειλήσει ότι θα εκτοξεύσει εναντίον της νήσου Γκουάμ, αμερικανικής επικράτειας στον Ειρηνικό Ωκεανό.

“Ο πύραυλος έφτασε το ύψος των 550 χλμ”, είπε ο Ιτσουνόρι Ονοντέρα σε δημοσιογράφους. Διασπάστηκε σε τρία κομμάτια προτού πέσει στον Ειρηνικό, πρόσθεσε.

Πανικός και σειρήνες

Η εκτόξευση του πυραύλου προκάλεσε πανικό στην Ιαπωνία. Το κρατικό πρόγραμμα προειδοποίησης της Ιαπωνίας, J-Alert, συνέστησε στους κατοίκους στην περιοχή να λάβουν προφυλάξεις ή να βρουν καταφύγιο σε κάποιο ανθεκτικό κτίριο ή υπόγειο!

Η στιγμή που ακούστηκαν οι σειρήνες 

ΗΠΑ και Νότια Κορέα, όπως αναφέρει τηλεγράφημα του πρακτορείου της Νότιας Κορέας Yonhap, είναι αποφασισμένες να απαντήσουν δυναμικά στην πρόκληση, περιλαμβάνοντας στην αντίδρασή τους και την πιθανότητα στρατιωτικών μέτρων, τα οποία όμως δεν διευκρίνισαν.

Άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, δήλωσε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμ συμφώνησαν να ασκήσουν πίεση στη Βόρεια Κορέα μετά από την εκτόξευση.

Ήδη, Ουάσινγκτον και Σεούλ έχουν ζητήσει τη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να συζητηθεί η νέα πρόκληση της Βόρειας Κορέας.

Δεν διευκρινίστηκε πότε θα γίνει η συνάντηση του 15μελούς Συμβουλίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις