Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Επικοινωνία Μπλίνκεν – Λαβρόφ για τη σύλληψη του δημοσιογράφου της WSJ

Επικοινωνία Μπλίνκεν – Λαβρόφ για τη σύλληψη του δημοσιογράφου της WSJ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν απαίτησε την άμεση απελευθέρωση ενός Αμερικανού δημοσιογράφου, του ρεπόρτερ της Wall Street Journal (WSJ) Έβαν Γκέρσκοβιτς, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχε σήμερα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Ο υπουργός διαβίβασε τη μεγάλη ανησυχία των Ηνωμένων Πολιτειών για την απαράδεκτη κράτηση από τη Ρωσία ενός δημοσιογράφου Αμερικανού πολίτη. Ο υπουργός απαίτησε την άμεση απελευθέρωσή του», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βένταντ Πάτελ.

Υπενθυμίζεται πως ο δημοσιογράφος της WSJ συνελήφθη στις 30/3/2023, από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB), με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Από την πλευρά του το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν πως είναι απαράδεκτο η Ουάσινγκτον να πολιτικοποιεί την υπόθεση του δημοσιογράφου της WSJ.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως ο Λαβρόφ είπε στον Μπλίνκεν στην τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν πως η μοίρα του Γκέρσκοβιτς θα αποφασιστεί από δικαστήριο. Επανέλαβε τον ισχυρισμό της Ρωσίας, για τον οποίο δεν έχει δώσει δημόσια καμία απόδειξη, ότι ο δημοσιογράφος πιάστηκε “επ΄αυτοφώρω” την περασμένη εβδομάδα.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ επέστησε “την προσοχή του Μπλίνκεν στην ανάγκη να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις των ρωσικών αρχών, σύμφωνα με τον νόμο και τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας”, ανέφερε το υπουργείο.

“Τονίστηκε με έμφαση πως είναι απαράδεκτο αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον και τα δυτικά ΜΜΕ να ανακατεύουν με τη σαφή πρόθεση να δώσουν σε αυτή την υπόθεση πολιτικό χρώμα.”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις