Κόσμος

Επικυρώθηκε από την τουρκική Βουλή η συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ

Το τουρκικό κοινοβούλιο επικύρωσε την εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων της Άγκυρας με το Ισραήλ, η οποία βάζει τέλος στην εξαετή διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο πρώην συμμάχων, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Ανατολή.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στα τέλη Ιουνίου, το Ισραήλ θα καταβάλει στην Τουρκία αποζημίωση ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 18 εκατ. ευρώ). Η Τουρκία από την πλευρά της θα παύσει τη δίωξη σε βάρος των πρώην αρχηγών του ισραηλινού στρατού για την εμπλοκή τους στην επιχείρηση εναντίον ενός τουρκικού πλοίου που συμμετείχε σε αποστολή βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Στην επιχείρηση εκείνη, το 2010, είχαν σκοτωθεί δέκα Τούρκοι ακτιβιστές.

Το 2014, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης διέταξε τη σύλληψη τεσσάρων πρώην υψηλόβαθμων αξιωματικών των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, μεταξύ των οποίων και του στρατηγού Γκάμπι Ασκενάζι, του πρώην αρχηγού του γενικού επιτελείου.

“Το Ισραήλ χαιρετίζει την απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου να επικυρώσει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε πρόσφατα μεταξύ των δύο κυβερνήσεων” ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ισραηλινή κυβέρνηση. Πρόσθεσε ότι αναμένει την επιστροφή των πρεσβευτών και στις δύο χώρες, όπως είχε υποσχεθεί πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσοβλου.

Η κατάθεση της συμφωνίας στο κοινοβούλιο και η επικύρωσή της καθυστέρησαν λόγω της απόπειρας ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης από μέρος του στρατού, τη νύχτα της 15ης προς τη 16η Ιουλίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Έλον Μασκ προκαλεί μετά τις κατηγορίες για τα επεισόδια στο Μπέλφαστ: «Φταίνε οι δολοφόνοι μετανάστες που αποκεφαλίζουν ανθρώπους»
Η βρετανική κυβέρνηση κατηγόρησε τον μεγιστάνα πως υποκινεί την βία κατά μεταναστών, με φόντο την απόπειρα αποκεφαλισμού του άνδρα από τον Σουδανό
Έλον Μασκ
Το Μπέλφαστ «φλέγεται» για δεύτερη ημέρα μετά την επίθεση του Σουδανού – Εγκαταλείπουν τα σπίτια τους οι κάτοικοι
Νέα επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας για την απόπειρα αποκεφαλισμού του Σουδανού - Παραμένει σε σοβαρή κατάσταση ο τραυματίας - Έρευνες από τις αρχές για λογαριασμούς στα social media που υποκινούν βία
REUTERS
Το Ιράν χτύπησε βάσεις των ΗΠΑ σε Ιορδανία, Μπαχρέιν και Κουβέιτ μετά τις αμερικανικές επιθέσεις – Θρίλερ με τα Στενά του Ορμούζ
«Οι Ιρανοί μας ζήτησαν να σταματήσουμε τις επιθέσεις», ισχυρίστηκε ο Τραμπ - Η Τεχεράνη ανακοίνωσε πως έπληξε πλοία στα Στενά του Ορμούζ - Διαψεύδουν οι ΗΠΑ
Το Ιράν χτύπησε βάσεις των ΗΠΑ σε Ιορδανία, Μπαχρέιν και Κουβέιτ μετά τις αμερικανικές επιθέσεις – Θρίλερ με τα Στενά του Ορμούζ
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες