Κόσμος

Επιμένει για δημοψήφισμα ο Ερντογάν

Η τουρκική κυβέρνηση θα επιδιώξει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ώστε η προεδρία να αποκτήσει εκτελεστικές εξουσίες, όπως επιθυμεί ο νυν πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, είτε η αμφιλεγόμενη συνταγματική αναθεώρηση εγκριθεί από το κοινοβούλιο είτε όχι, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Οποιαδήποτε αναθεώρηση του Συντάγματος απαιτεί την υποστήριξη τουλάχιστον 367 από τους 550 βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Γιλντιρίμ διαθέτει 317 έδρες. Η μεταρρύθμιση μπορεί να παραπεμφθεί σε δημοψήφισμα αν λάβει την υποστήριξη 330 βουλευτών.
Στο μεταξύ, ο ηγέτης της εθνικιστικής αντιπολίτευσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωσε σήμερα πως το κόμμα του είναι υπέρ της διατήρησης του ισχύοντος κοινοβουλευτικού συστήματος, αλλά δεν είναι εναντίον της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για μια προεδρία με εκτελεστικές εξουσίες.
Η κυβέρνηση δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως θα αναβιώσει τις προσπάθειες να αναθεωρήσει το Σύνταγμα και να διευρύνει τις εξουσίες του προέδρου.
Ο πρόεδρος Ταγίπ Ενρτογάν επιδιώκει εδώ και καιρό μια ισχυρότερη προεδρία, όμως το θέμα εξακολουθεί να διχάζει τη χώρα, με τους επικριτές του Ερντογάν να φοβούνται ότι με αυτό τον τρόπο θα αποκτήσει υπερβολικές εξουσίες.
“Το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) είναι υπέρ της διατήρησης του ισχύοντος κοινοβουλευτικού συστήματος, αλλά επίσης δεν βλέπει κάποιο πρόβλημα στο να ζητηθεί η γνώμη του λαού”, είπε ο Μπαχτσελί σε ομιλία του σε βουλευτές του κόμματός του.
Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), είναι αντίθετα με την εγκατάλειψη του ισχύοντος κοινοβουλευτικού συστήματος και ορισμένες δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει παλαιότερα έχουν δείξει ότι ούτε η πλειονότητα των Τούρκων επιθυμεί την αλλαγή.
Όμως ο Ερντογάν, που ίδρυσε το AKP, εκμεταλλεύτηκε ένα κύμα πατριωτισμού μετά την αποτυχία μιας απόπειρας πραξικοπήματος για την ανατροπή του στις 15 Ιουλίου, ενισχύοντας την εξουσία και τη δημοτικότητά του. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε δύο εβδομάδες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, έχει την υποστήριξη των δύο τρίτων του πληθυσμού, το υψηλότερο ποσοστό που είχε ποτέ.
“Αν το AKP φέρει τις προτάσεις του (για αλλαγές) στο Σύνταγμα στο κοινοβούλιο και λάβει υπόψη τις αρχές και τις ευαισθησίες μας, πιστεύω ότι θα επιτευχθεί ένα λογικό αποτέλεσμα”, είπε ο Μπαχτσελί.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το BBC ζήτησε επίσημα συγγνώμη από τον Ντόναλντ Τραμπ για το μοντάζ στην ομιλία του
Είχαν συνδεθεί δύο τμήματα της ομιλίας του Ντόναλντ Τραμπ κατά τρόπο που σχηματιζόταν η εντύπωση ότι παρακινούσε τους υποστηρικτές του να επιτεθούν στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021
BBC
Τέσσερις νεκροί από επίθεση αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων σε σκάφος με ναρκωτικά στην Καραϊβική
Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις εξαπολύουν αεροπορικές επιθέσεις σε Καραϊβική και Ειρηνικό εναντίον σκαφών που φέρονται να χρησιμοποιούνταν για διακίνηση ναρκωτικών
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS