Κόσμος

Επιμένει το Ισραήλ: Ανεπιθύμητος ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες

Ο υπουργός Εξωτερικών Ισραήλ Κατς υπερασπίστηκε την απόφαση να απαγορευθεί η είσοδος στο Ισραήλ στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Να σημειωθεί πως πάνω 100 κράτη μέλη του ΟΗΕ διαμαρτυρήθηκαν κατά της κίνησης της κυβέρνησης του Ισραήλ να ανακηρύξει «ανεπιθύμητο πρόσωπο» τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Με κοινή τους επιστολή, οι 100 χώρες τόνισαν την «πλήρη υποστήριξη και εμπιστοσύνη στον Γενικό Γραμματέα και το έργο του» και δήλωσαν ότι η απόφαση του Κατς να τον κηρύξει «ανεπιθύμητο πρόσωπο βλάπτει την «ικανότητα του ΟΗΕ να εκτελέσει την εντολή του» και αυτό «θα μπορούσε να καθυστερήσει περαιτέρω τον τερματισμό όλων των εχθροπραξιών και καθιέρωση μιας αξιόπιστης πορείας προς τη λύση των δύο κρατών».

Ο Κατς απάντησε με τρόπο απαξιωτικό στην επιστολή, γράφοντας στο X ότι η απόφαση για την απαγόρευση εισόδου στη χώρα στιβ Γκουτέρες υποκινήθηκε από την άρνησή του να καταδικάσει την πρόσφατη πυραυλική επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ παράλληλα με την «αντισημιτική και αντι-ισραηλινή συμπεριφορά του».

Στις 2 Οκτωβρίου ο Κατς ανακοίνωσε ότι Γκουτέρες κηρύχθηκε «persona non grata» (ανεπιθύμητο πρόσωπο) στο Ισραήλ, προσάπτοντάς του ότι δεν καταδίκασε ονομαστικά το Ιράν για τη μαζική επίθεση που δέχθηκε την προηγούμενη μέρα το Ισραήλ από την Ισλαμική Δημοκρατία.

Μετά την ανακήρυξή του «ανεπιθύμητο πρόσωπο» ο Γκουτέρες δήλωσε ότι «όπως θα έπρεπε να ήταν προφανές χθες στο πλαίσιο της καταδίκης που διατύπωσα – καταδικάζω και πάλι έντονα τη χθεσινή μαζική πυραυλική επίθεση από το Ιράν στο Ισραήλ».

Τότε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ είχε πει πως «οποιοσδήποτε δεν μπορεί να καταδικάσει κατηγορηματικά την αποτρόπαια επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ δεν αξίζει να πατήσει το πόδι του στο ισραηλινό έδαφος. Έχουμε να κάνουμε με έναν αντιισραηλινό γενικό γραμματέα που υποστηρίζει τους τρομοκράτες, τους βιαστές και τους δολοφόνους».

Στον ίδιο τόνο σήμερα ο Κατς υποστήριξε αρχικά ότι σχεδόν το 90% των Ισραηλινών συμφωνεί με την απόφασή του και ότι «ο Γκουτέρες μπορεί να συνεχίσει να προσπαθεί να συλλέγει υπογραφές προς υποστήριξη (του) από κράτη μέλη του ΟΗΕ (αλλά) η απόφαση δεν θα αλλάξει».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ρουμανία: Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία βάζει στο «μικροσκόπιο» απάτης με δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού εν μέσω Covid-19
Οι αξιωματούχοι φέρονται να ζήτησαν και να πήραν χρήματα ως «μίζες», που έφταναν περίπου το 5% της συνολικής αξίας της σύμβασης
Covid test
Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα στις ΗΠΑ στην πρώτη επίσκεψη Βρετανού μονάρχη από το 2007
Η επίσκεψη ξεκινά με μία κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ και περιλαμβάνει ομιλία του Καρόλου ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου κι ένα πολυτελές δείπνο στον Λευκό Οίκο
Ο βασιλιάς της Βρετανίας, Κάρολος στην αεροπορική βάση Andrews στο Μέριλαντ των ΗΠΑ
Ο Ντόναλντ Τραμπ ζητά το «κεφάλι» του Τζίμι Κίμελ από το ABC μετά το σχόλιο για τη Μελάνια Τραμπ ότι «λάμπει σαν μέλλουσα χήρα»
«Ο Τζίμι Κίμελ, ο οποίος δεν είναι καθόλου αστείος όπως αποδεικνύουν οι άθλιες τηλεθεάσεις του, έκανε μια δήλωση στην εκπομπή του που είναι πραγματικά σοκαριστική» αναφέρει μεταξύ άλλων
Ντόναλντ και Μελάνισ Τραμπ