Σάββατο, 4 Μαΐ
16oC Αθήνα

Επιμένει η Τουρκία για τη βραχονησίδα: “Ύψωσαν τη σημαία και εμείς την κατεβάσαμε”

Μποζντάγ Τουρκία

– Νέες δηλώσεις για το περιστατικό στη βραχονησίδα “Μικρός Ανθρωποφάς”, αυτή τη φορά από τον Μπεκίρ Μποζντάγ
– Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης τόνισε μεταξύ άλλων πως “η Τουρκία δε θα επιτρέψει τετελεσμένα στο Αιγαίο”
– Χθες, Δευτέρα (16.04.2018), ο Μπιναλί Γιλντιρίμ υποστήριξε ότι η τουρκική ακτοφυλακή κατέβασε ελληνική σημαία από την βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάς» που ύψωσαν στις 13 Απριλίου νεαροί από τους Φούρνους
– Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η ελληνική σημαία κατέβηκε από Τούρκους κομάντος

Επιμένει η Τουρκία ότι κατέβασε την ελληνική σημαία από την βραχονησίδα “Μικρός Ανθρωποφάς”.

Μόλις ολοκληρώθηκε το υπουργικό συμβούλιο της τουρκικής κυβέρνησης, που ενέκρινε την παράταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης για τη χώρα, ο αντιπρόεδρος Μπεκίρ Μποζντάγ, δήλωσε: «Η Τουρκία δε θα επιτρέψει τετελεσμένα στο Αιγαίο» για να προσθέσει: «Πήγαν και ύψωσαν τη σημαία κι εμείς την κατεβάσαμε».

Ο Μποζντάγ εξαπέλυσε νέες απειλές κατά της χώρας μας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως πρέπει να σταματήσει τις προκλητικές και επιθετικές ενέργειες για να αποφύγει ανεπιθύμητα περιστατικά γύρω από τα νησιά του Αιγαίου.

«Είναι ξεκάθαρες οι διαφορές για τα νησιά στο Αιγαίο. Κανείς δεν πρέπει να περιμένει από την Τουρκία να κλείσει τα μάτια και να επιτρέψει  τετελεσμένα γεγονότα. Αν η Ελλάδα κάνει τέτοιους λογαριασμούς  τότε αυτοί οι λογαριασμοί θα βουλιάξουν στο Αιγαίο» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Τούρκος αντιπρόεδρος.

Και συνέχισε: «Για να μην προκληθούν ανεπιθύμητα γεγονότα στο Αιγαίο και στα νησιά η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τις προβοκατόρικες και επιθετικές ενέργειες. Σε αντίθετη περίπτωση μπορούν να συμβούν πικρά  γεγονότα που δεν τα επιθυμούμε κι εμείς. Για να εμποδιστεί αυτό η ελληνική πλευρά δεν πρέπει να επαναλάβει τις προβοκατόρικες παιδικού τύπου ενέργειες. Θα πάει σε ένα νησί ένας υπουργός , σε άλλο νησί να υψωθεί σημαία. Δεν γίνεται το «υψώσαμε σημαία το νησί έγινε δικό μας». Τελευταία ύψωσαν σημαία. Και η Τουρκία την κατέβασε. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να κάνει τέτοια άδικα βήματα. Η Τουρκία δεν θα το επιτρέψει. Η Τουρκία πρέπει να γίνει θάλασσα ειρήνης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπεκίρ Μπόζνταγ.

Όσο για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς ουσιαστικά απείλησε με την μη έκδοση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η FETO είναι μια τρομοκρατική οργάνωση. Η Ελλάδα δεν έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της που προβλέπουν οι συμφωνίες. Αρχικά είχαν δοθεί υποσχέσεις για την έκδοση των τρομοκρατών δεν τήρησαν τη συμφωνία. Εμείς θα συνεχίσουμε να ζητάμε την έκδοση των μελών FETO (σ.σ. 8 τούρκοι αξιωματικοί). H Eλλάδα αν κάνει θετικό βήμα θα είναι θετικό και για τις δυο χώρες. Αν δεν κάνει θετικό βήμα, η Τουρκία ως αρχή αμοιβαιότητας θα συμπεριφερθεί με τον ίδιο τρόπο» δήλωσε.

https://twitter.com/stargazete/status/986298294883074048

Οι δηλώσεις Γιλντιρίμ – Τσαβούσογλου

«Γνωρίζουμε ότι στο Αιγαίο γίνονται περιστασιακά ενέργειες από τη γειτονική Ελλάδα για την κλιμάκωση των εντάσεων. Κι αυτές οι παραβιάσεις έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα. Υπάρχουν βραχονησίδες που δεν είναι ξεκάθαρη η ιδιοκτησία τους. Βλέπουμε ότι γίνονται πρωτοβουλίες παρόμοιες με αυτές στους υφάλους Ίμια (Καρντάκ). Ήταν μια προσπάθεια να βάλουν μια ελληνική σημαία στη νησίδα Ανθρωποφάς, ανοιχτά του Ντιντίμ. Η ακτοφυλακή μας έκανε την αναγκαία επέμβαση και κατέβασε από εκεί τη σημαία. Συνιστούμε την Ελλάδα, στο πλαίσιο της καλής γειτονίας, να μείνει μακριά από προκλήσεις που θα κλιμακώσουν την ένταση». Αυτές ήταν οι χθεσινές δηλώσεις του Γιλντιρίμ, που έβαλαν νέα “φωτιά” στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Και συμπλήρωσε: «Είμαστε έτοιμοι να απαντάμε σε κάθε ενέργεια, δεν υπαναχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Λίγο αργότερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστήριξε ότι τη σημαία κατέβασαν Τούρκοι κομάντος, και όχι η Ακτοφυλακή της Τουρκίας όπως είχε πει ο Γιλιντιρίμ .«Αν χρειαστεί θα το ξανακάνουμε» προειδοποίησε ο Τσαβούσογλου.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις