Κόσμος

Επίθεση ΕΕ σε Βρετανία: Εξετάζει νομικές κυρώσεις για παραβίαση της συμφωνίας του Brexit

Έκτακτες συνομιλίες θα έχουν σήμερα Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με το σχέδιο του Μπόρις Τζόνσον να παρακάμψει τμήματα της συμφωνίας διαζυγίου του Brexit, με τις Βρυξέλλες να εξετάζουν πιθανές νομικές διαδικασίες σε βάρος του Λονδίνου.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς συναντά τον Βρετανό ομόλογό του Μάικλ Γκόουβ στις 15.00 ώρα Ελλάδας στο Λονδίνο ενώ παράλληλα έχουν προγραμματιστεί εμπορικές συνομιλίες μεταξύ των επικεφαλής διαπραγματευτών Μισέλ Μπαρνιέ και Ντέιβιντ Φροστ. Ο ίδιος ο Σέφκοβιτς δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο ότι βρίσκεται στη βρετανική πρωτεύουσα για να εκφράσει τις σοβαρές ανησυχίες της ΕΕ για το νομοσχέδιο.

Εάν η ΕΕ δεν είναι ικανοποιημένη με τις εξηγήσεις του Λονδίνου, μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα μέρος της Συμφωνίας για να εκκινήσει νομικές διαδικασίες σε βάρος της Βρετανίας, αν και μπορεί να μην υπάρξει ολοκλήρωση της διαδικασίας πριν από το τέλος της προθεσμίας στα τέλη του χρόνου για την πλήρη έξοδο της χώρας.

«Υπάρχει ο μηχανισμός διακανονισμού διαφωνιών βάση της Συμφωνίας Αποχώρησης», δήλωσε στο Reuters Ευρωπαίος διπλωμάτης που ασχολείται με το Brexit.

Δύο άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Κομισιόν θα αναλύσει το προτεινόμενο Νομοσχέδιο Εσωτερικής Αγοράς της Βρετανίας –που παρακάμπτει τμήματα της Συμφωνίας Αποχώρησης—μόλις ψηφιστεί προκειμένου να λάβει υπόψιν τις τροποποιήσεις πριν λάβει μια τελική απόφαση για τις νομικές διαδικασίες.

Ευρωπαϊκή πηγή δήλωσε ότι η Βρετανία θα αποτύχει εάν θελήσει να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τη σχεδιαζόμενη παραβίαση της Συμφωνίας Αποχώρησης για να αποσπάσει παραχωρήσεις από το ευρωπαϊκό μπλοκ στις εμπορικές συνομιλίες. «Εάν προσπαθήσουν να το κάνουν αυτό, θα αποτύχουν», δήλωσε η πηγή, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Σημείωμα που διανεμήθηκε από την Κομισιόν στα 27 κράτη-μέλη ανέφερε ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ μπορεί να εκκινήσει τις λεγόμενες διαδικασίες παραβίασης σε βάρος της Βρετανίας. Η βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο σχεδιαζόμενος νόμος, που παρουσιάστηκε χθες, απλά ξεκαθαρίζει τις ασάφειες της Συμφωνίας Αποχώρησης, αλλά επισημαίνει επίσης ότι η βασική της προτεραιότητα είναι η ειρηνευτική συμφωνία για τη Βόρεια Ιρλανδία του 1998 που τερμάτισε δεκαετίες βίας. Ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο θα συζητηθεί τη Δευτέρα.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Ιράν ισχυρίζεται ότι βρήκε τις ταυτότητες και άλλα αντικείμενα των Αμερικανών πιλότων μετά την κατάρριψη του F-15
Ένοπλοι κατά τη διάρκεια των ερευνών εντοπισμού, παρουσίασαν στην κάμερα μια στρατιωτική ταυτότητα μέλους των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, καθώς και έγγραφο εισόδου από ισραηλινό συνοριακό έλεγχο
Ιράν
Οι Φρουροί της Επανάστασης υπόσχονται να εκδικηθούν για τον θάνατο του Χαντεμί – «Το Ιράν έχει τελική διορία μέχρι την Τρίτη» λέει ο Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε νέες δηλώσεις επανέλαβε ότι ο χρόνος του Ιράν λήγει το βράδυ της Τρίτης, ο Λίβανος δέχεται αλλεπάλληλες επιθέσεις από το Ισραήλ και στα Στενά του Ορμούζ επικρατεί τρομακτική... ηρεμία
Ο Ματζίντ Χαντεμί, επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών των Φρουρών της Επνάστασης
6