Σάββατο, 18 Μαΐ
17oC Αθήνα

Επίθεση Ισραήλ στο Ιράν: Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί τις εξελίξεις ο πλανήτης

Επίθεση Ισραήλ στο Ιράν: Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί τις εξελίξεις ο πλανήτης

Με δέος παρακολουθεί ο πλανήτης τα αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν με πυραυλική επίθεση που εξαπολύθηκε τα ξημερώματα (19.04.2024).

Η Τεχεράνη προς το παρόν υποβαθμίζει την επίθεση, η οποία όμως δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, καθώς αρχικά επιβεβαιώθηκε από το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων και στη συνέχεια από Αμερικανούς αξιωματούχους.

Οι φόβοι για μια γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή παραμένουν και εντείνονται μετά την επίθεση – απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν με drones και πυραύλους.

Η πρώτη αντίδραση του Ισραήλ για την επίθεση στο Ιράν ήρθε από ισραηλινό αξιωματούχο που δήλωσε «οφθαλμός αντί οφθαλμού, το Ισραήλ ανταπέδωσε την επίθεση» όπως γράφει η Jerusalem Post.

Επίσημα το Ισραήλ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την επίθεση για στρατηγικούς λόγους. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Τεχεράνη κάνει λόγο για έκρηξη σε εργοστάσιο γιατί θέλουν να αποφύγουν την κλιμάκωση.

Σύμφωνα με ανώτερο Ιρανό αξιωματούχο η Τεχεράνη δεν έχει σχέδια να προχωρήσει άμεσα σε αντίποινα εναντίον του Ισραήλ.

Το ιρανικό πρακτορείο Tasnim επικαλούμενο «καλά πληροφορημένες πηγές» ανέφερε, ότι δεν υπάρχει «καμία πληροφορία για επίθεση από το εξωτερικό», μετά τις εκρήξεις που ακούστηκαν στο Ιράν.

«Αντίθετα με τις φήμες και τους ισχυρισμούς των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης», «δεν υπάρχει καμία πληροφορία για επίθεση από το εξωτερικό εναντίον της κεντρικής πόλης Ισφαχάν ή οποιασδήποτε άλλης περιοχής της χώρας», ανέφερε το πρακτορείο.

Ενεργοποιήθηκε το σύστημα αεράμυνας

Το Ιράν ενεργοποίησε το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνάς του πάνω από πολλές πόλεις, όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ενώ ακούστηκαν εκρήξεις κοντά στο Ισφαχάν.

Η Ουάσινγκτον είχε προειδοποιηθεί από το Ισραήλ για την επίθεση, όμως δεν είχε εγκρίνει την επιχείρηση ούτε διαδραμάτισε κάποιο ρόλο στην εκτέλεσή της, αναφέρουν αξιωματούχοι τους οποίους επικαλούνται τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

 

Παρότι η είδηση για την επίθεση είχε επιβεβαιωθεί από το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, άλλο τηλεοπτικό δίκτυο στο Ιράν μετέδιδε ότι δεν έγινε ξένη επίθεση εναντίον ιρανικών πόλεων, συμπεριλαμβανομένης της Ισφαχάν. Και όλα αυτά ενώ ιρανικά ΜΜΕ είχαν αναφέρει ότι ενεργοποιήθηκαν συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας για να αναχαιτίσουν drones στη συγκεκριμένη πόλη του κεντρικού Ιράν, όπου βρίσκεται βάση της ιρανικής πολεμικής αεροπορίας.

 

 

Σε λειτουργία ξανά τα αεροδρόμια της Τεχεράνης

Παρόλα αυτά επαναλειτούργησαν σήμερα το πρωί τα δύο αεροδρόμια της Τεχεράνης, προσπαθώντας έτσι η ιρανική κυβέρνηση να προσδώσει μια αίσθηση κανονικότητας.

Τα αεροπλάνα μπορούν και πάλι να προσγειώνονται και να απογειώνονται από το διεθνές αεροδρόμιο Ιμάμης Χομεϊνί και το αεροδρόμιο εσωτερικών πτήσεων Μεχραμπάντ, διευκρίνισε το πρακτορείο Irna.

Εκρήξεις στη νότια Συρία

Εκρήξεις ακούστηκαν τα ξημερώματα στη νότια Συρία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι εκρήξεις έγιναν καθώς —σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ που επικαλέστηκαν αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ— το Ισραήλ προχώρησε σε αεροπορική επιδρομή εναντίον του Ιράν, σε ανταπόδοση για την ιρανική επίθεση με εκατοντάδες drones και πυραύλους το σαββατοκύριακο.

«Ακούστηκαν εκρήξεις στον τομέα όπου βρίσκεται θέση ραντάρ του συριακού στρατού, ανάμεσα στις επαρχίες Σουέιντα και Ντεράα», καθώς «η ισραηλινή (πολεμική) αεροπορία έκανε εντατικές υπερπτήσεις στην περιοχή», σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση.

Ωστόσο το Παρατηρητήριο, που έχει έδρα τη Βρετανία και διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία, δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει πως επρόκειτο για αεροπορικό βομβαρδισμό.

Το Ισραήλ βάζει συχνά στο στόχαστρο θέσεις του συριακού στρατού και ενόπλων οργανώσεων προσκείμενων στο Ιράν που πολεμούν στο πλευρό του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Τι υποστηρίζει το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim μετέδωσε σήμερα, επικαλούμενο «καλά πληροφορημένες πηγές», ότι δεν υπάρχει «καμιά πληροφορία για επίθεση από το εξωτερικό, μετά τις εκρήξεις που ακουστηκαν στο Ιράν, ενώ ιρανός αναλυτής δήλωσε σήμερα στην κρατική ιρανική τηλεόραση πως τα μίνι drones, τα οποία καταρρίφθηκαν από την αντιαεροπορική άμυνα στο Ισφαχάν, χειρίζονταν «άτομα που είχαν διεισδύσει στο εσωτερικό του Ιράν».

«Αντίθετα με τις φήμες και τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται από τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης», «δεν υπάρχει καμιά πληροφορία που να κάνει λόγο για επίθεση από το εξωτερικό εναντίον της κεντρικής πόλης του Ισφαχάν ή οποιουδήποτε άλλου μέρους της χώρας», μετέδωσε το πρακτορείο, ενώ κανένας ιρανός ηγέτης δεν έχει σχολιάσει δημόσια αυτές τις εκρήξεις.

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών ανέφεραν μια ισραηλινή επίθεση σε αντίποινα για τα άνευ προηγουμένου πυρά μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων εναντίον του Ισραήλ το περασμένο σαββατοκύριακο.

Το Tasnim εξήγησε πως «μονάδες αντιαεροπορικής άμυνας δραστηριοποιήθηκαν σε ορισμένα μέρη όπως η Ισφαχάν και η Ταμπρίζ», μια πόλη στο βόρειο Ιράν. «Όμως αυτά τα μέτρα οφείλονταν στη μεγάλη ευαισθησία των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας εξαιτίας της τρέχουσας κατάστασης και στο ‘ενδεχόμενο’ να εντοπίσθηκαν ορισμένα μικρά drones», υπογράμμισαν οι πηγές στο Tasnim.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις