Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Επίθεση με αέριο σαρίν στο μετρό του Τόκιο: Εκτελέστηκαν άλλα 6 μέλη της σέκτας Ομ Σινρικιό

Επίθεση με αέριο σαρίν στο μετρό του Τόκιο: Εκτελέστηκαν άλλα 6 μέλη της σέκτας Ομ Σινρικιό

Ακόμη έξι πρώην μέλη της σέκτας Ομ Ανώτατη Αλήθεια, που είχαν καταδικαστεί για την επίθεση με αέριο σαρίν στο μετρό του Τόκιο το 1995, εκτελέστηκαν το πρωί της Πέμπτης. Έρχονται μετά τον απαγχονισμό άλλων επτά θανατοποινιτών, συμπεριλαμβανομένου του άλλοτε αρχηγού της οργάνωσης, στις αρχές του μήνα.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ιαπωνίας, με το οποίο επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο, απέφυγε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες για τις εκτελέσεις. Ωστόσο, η υπουργός Δικαιοσύνης Γιόκο Καμίκαβα προγραμματίζει να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου αργότερα σήμερα, μετέδωσε το δημόσιο ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Με τις σημερινές εκτελέσεις, και τα 13 πρώην μέλη της Ομ Σινρικιό, που είχαν καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών πολλά χρόνια πριν, έχουν πλέον θανατωθεί, συμπεριλαμβανομένου του Σόκο Ασαχάρα (το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Τσιζούο Ματσουμότο), που απαγχονίστηκε στις αρχές του μήνα.

Ποινές για 190 μέλη της σέκτας Ομ Σινρικιό

Περίπου 190 μέλη της σέκτας έχουν καταδικαστεί σε διάφορες άλλες ποινές για την ίδια επίθεση, που διαπράχθηκε την 20ή Μαρτίου 1995.

Η οργάνωση, που αναμίγνυε τον βουδιστικό και τον ινδουιστικό διαλογισμό με διδαχές περί αποκάλυψης, είχε κατασκευάσει στο εργαστήριο μεγάλες ποσότητες σαρίν, ενός νευροτοξικού αερίου που εφηύραν οι ναζί. Την 20ή Μαρτίου 1995, πολλά μέλη της οργάνωσης τοποθέτησαν το αέριο σε πέντε σημεία στο μετρό. Η προσεκτικά μελετημένη επίθεση στοίχισε τη ζωή σε 13 ανθρώπους και δηλητηρίασε άλλους 6.300. Συνολικά η Ομ κατηγορήθηκε για τους θανάτους 29 ανθρώπων και τους τραυματισμούς άλλων 6.500.

Η πρώτη θανατική ποινή για την επίθεση επιβλήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1999. Τον Δεκέμβριο του 1999, η σέκτα, που είχε στο απόγειο της δύναμής της 10.000 πιστούς, παραδέχθηκε για πρώτη φορά επίσημα ότι ευθυνόταν για την επίθεση στο μετρό του Τόκιο. Ο Σόκο Ασαχάρα είδε την ποινή του να επικυρώνεται το 2006 και ανέμενε την εκτέλεσή της μέχρι την 6η Ιουλίου.

«Οι επιθέσεις που διέπραξε η Ομ ήταν αδικαιολόγητες και οι δράστες άξιζαν να τιμωρηθούν. Αλλά η θανατική ποινή δεν είναι πάντα η λύση», έκρινε από την πλευρά του ο Χιρόκα Σότζι, ερευνητής για θέματα ανατολικής Ασίας της οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία.

Η ΜΚΟ καταγγέλλει εδώ και δεκαετίες το γεγονός ότι οι αρχές της Ιαπωνίας συνεχίζουν να επιβάλλουν την εσχάτη των ποινών επικαλούμενες το ότι «το ζητά η κοινή γνώμη». Δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν όντως πως οι περισσότεροι Ιάπωνες τάσσονται υπέρ της θανατικής ποινής.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις