Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Επίθεση σε εθνικιστικά και λαϊκιστικά κόμματα από τον Βέμπερ

Επίθεση σε εθνικιστικά και λαϊκιστικά κόμματα από τον Βέμπερ
photo eurokinissi

Κριτική στα λαϊκιστικά και εθνικιστικά κόμματα της Ευρώπης, που “προωθούν την καταστροφή της ηπείρου”, ασκεί ο επικεφαλής υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Ο κ. Βέμπερ σε συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ) αναφέρει το γερμανικό κόμμα “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (AfD) και το αυστριακό συγκυβερνών Κόμμα των Ελευθέρων, αν και, όπως διευκρινίζει, μεταξύ τους υπάρχουν διαφοροποιήσεις, καθώς σε κάθε χώρα επικρατεί μία ειδική κατάσταση.

Βάση του προεκλογικού αγώνα του Μάνφρεντ Βέμπερ αποτελεί “ο αγώνας κατά του εθνικισμού και κατά εκείνων οι οποίοι απορρίπτουν μία ευρωπαϊκή συνεργασία και ως εκ τούτου προωθούν την καταστροφή της ηπείρου”.

Ο κ. Βέμπερ ως υποψήφιος για την διαδοχή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τάσσεται υπέρ της οριστικής διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, υπέρ μίας κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας που μελλοντικά θα στηρίζεται στην αρχή της πλειοψηφίας αντί της ομοφωνίας. Ακόμη είναι υπέρ της  επιβολής σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ενός ψηφιακού φόρου και υπέρ της φορολόγησης των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Επίσης ανακοίνωσε πως εν’ όψει το προεκλογικού του αγώνα θα έχει πολύ “έντονη παρουσία” στην Αυστρία λόγω  της στενής σχέσης σε όλα τα επίπεδα με τον Αυστριακό καγκελάριο και αρχηγό του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς.

“Οι Ευρωεκλογές θα αποφασίσουν για το εάν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα υπάρχει πλειοψηφία εθνικιστών και λαϊκιστών, οι οποίοι απορρίπτουν στον πυρήνα τους την ευρωπαϊκή συνεργασία και σύμπραξη”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Γι αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, “τίθεται το βασικό ερώτημα : εθνικός εγωισμός ή συνεργασία”, ωστόσο δεν θα πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο το ερώτημα “υπέρ ή κατά της Ευρώπης”, αλλά το ερώτημα ως προς την περαιτέρω εξέλιξη της Ευρώπης.

“Η Ευρώπη πρέπει να αφυπνιστεί πολιτικά και να μιλά μία κοινή γλώσσα, διαφορετικά δεν θα παίζουμε πλέον κανένα ρόλο”, είχε επισημάνει ο Μάνφρεντ Βέμπερ.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις