Κόσμος

Επίθεση στη Στοκχόλμη: Ο τζιχαντιστής με το φορτηγάκι ήθελε να «συντρίψει τους άπιστους»

Ο Ουζμπέκος, ο οποίος έχει δηλώσει πίστη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με φορτηγό που προκάλεσε πέντε θανάτους τον Απρίλιο του 2017 στη Στοκχόλμη, ετοίμαζε την επίθεση επί μήνες και ήθελε να «συντρίψει τους άπιστους», δήλωσε σήμερα η πολιτική αγωγή.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Ραχμάτ Ακίλοφ, η αίτηση ασύλου του οποίου είχε απορριφθεί, έριξε ένα φορτηγάκι πάνω στο πλήθος σε πολυσύχναστο εμπορικό πεζόδρομο της Στοκχόλμης σε ώρα αιχμής την Παρασκευή 7 Απριλίου 2017.

Τρεις Σουηδέζες, ανάμεσά τους και ένα κοριτσάκι 11 ετών, καθώς και ένας Βρετανός 41 ετών και μία Βελγίδα 31 ετών σκοτώθηκαν. Άλλοι δεκαπέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν.

«Κίνητρό του να τιμωρήσει τη Σουηδία»

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που παρουσιάστηκε σήμερα, ο Ακίλοφ διέπραξε την επίθεση αυτή με πρόθεση να «διασπείρει τον φόβο στον πληθυσμό» και να «αναγκάσει τη Σουηδία να τερματίσει τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ».

«Το κίνητρό του ήταν να τιμωρήσει τη Σουηδία για τη συμμετοχή της στον πόλεμο κατά του ΙΚ», εξήγησε ο εισαγγελέας Χανς Ίρμαν σε συνέντευξη Τύπου.

Ο συνήγορος του Ακίλοφ Γιόχαν Έρικσον είπε πως ο πελάτης του αποδέχθηκε την κατηγορία της διάπραξης τρομοκρατικής ενέργειας και επιβεβαίωσε το κίνητρο. Αρνήθηκε να πει αν ο Αχίλοφ εξέφρασε μεταμέλεια για την επίθεση.

«Θέλω να συντρίψω τους άπιστους»

Η έρευνα, που αριθμεί σχεδόν 9.000 σελίδες, αποκάλυψε συζητήσεις που είχαν γίνει πολλούς μήνες πριν από την επίθεση σε υπηρεσίες διαδικτυακής ανταλλαγής μηνυμάτων στις οποίες ο κατηγορούμενος δηλώνει σε διάφορους συνομιλητές, οι οποίοι δεν έχουν ταυτοποιηθεί, ότι θέλει να «συντρίψει τους άπιστους».

«Δεν ριζοσπαστικοποιήθηκε λίγο πριν από την επίθεση», σύμφωνα με τον Χανς Ίρμαν ο οποίος διευκρίνισε ότι επιφυλάσσεται να πει περισσότερα γι’ αυτό στη δίκη η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο στη Στοκχόλμη.

Ο Ραχμάτ Ακίλοφ είχε κάνει πολλές αναζητήσεις στο διαδίκτυο και στο You Tube για τις τζιχαντιστικές οργανώσεις, τους όρκους πίστης στο ΙΚ και την κατασκευή εκρηκτικών.

Το Ισλαμικό Κράτος δεν ανέλαβε ποτέ την ευθύνη

Ο Ακίλοφ δήλωσε με ένα βίντεο πίστη στο ΙΚ την παραμονή της επίθεσης. Η οργάνωση δεν ανέλαβε ποτέ την ευθύνη για την επίθεση.

Το φορτηγάκι που χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση ολοκλήρωσε την πορεία του πέφτοντας πάνω στη βιτρίνα ενός μεγάλου καταστήματος αφού χτύπησε περίπου 20 ανθρώπους. Ο Ακίλοφ πυροδότησε ένα εκρηκτικό φορτίο που αποτελείτο από πέντε φιάλες αερίου και καρφιά στην καμπίνα του οχήματος.

Υπολόγιζε ότι θα σκοτωνόταν, όμως ο μηχανισμός ανεφλέγη αντί να εκραγεί προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές.

Διέφυγε προς έναν σταθμό του μετρό και συνελήφθη μερικές ώρες αργότερα βόρεια της Στοκχόλμης. Αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η ΕΕ προετοιμάζεται αθόρυβα για το αδιανόητο: Μία υβριδική επίθεση με πολλά θύματα
«Οι συζητήσεις σχετικά με ένα εφιαλτικό σενάριο επίθεσης πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ πρεσβευτών της Ε.Ε. και από τις 27 χώρες, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν σε “περιορισμένη σύνθεση”, δηλαδή χωρίς τηλέφωνα ή βοηθούς», επισημαίνει τo Politico
Στρατιωτικός ελέγχει drones
Skydance Paramount: Οι συνέπειες στο streaming, στα κινηματογραφικά franchises και στην ανεξαρτησία μεγάλων ΜΜΕ μετά τη συμφωνία με τη Warner Bros
Η συγχώνευση-«σεισμός» Paramount-Warner Bros που αλλάζει το Χόλιγουντ - Η συμφωνία περιλαμβάνει ειδικές δικλίδες κατά των ταινιών που δημιουργούνται με τεχνητή νοημοσύνη
Πινακίδα με τα λογότυπα των Skydance, Warner Bros. και Paramount στα γραφεία της Paramount Global στην Times Square, μετά τη συγχώνευση
Οι ΗΠΑ πιέζουν τη Ρωσία για εξηγήσεις μετά τον θάνατο της 28χρονης ερευνήτριας σε ινστιτούτο πανώλης - «Άφησαν την κόρη μου να πεθάνει»
«Ζητήσαμε επισήμως επιπρόσθετες πληροφορίες από τη ρωσική κυβέρνηση» - Ρωσικά μέσα έχουν μεταδώσει ότι η 28χρονη μολύνθηκε όταν έσπασε ένας δοκιμαστικός σωλήνας
Το εργαστήριο όπου μολύνθηκε η 28χρονη
Ο Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα: Πώς «διαβάζει» η Τουρκία την επίσκεψη – «Ενισχύεται ο άξονας ΗΠΑ – Ελλάδας»
Από τις διαδηλώσεις και τα ελληνικά εξοπλιστικά μέχρι την ενεργειακή συνεργασία - Τι γράφουν Cumhuriyet, Ahaber, Aydinlik και άλλα τουρκικά μέσα για τις επαφές του Αμερικανού ΥΠΕΞ
Μάρκο Ρούμπιο και Γιώργος Γεραπετρίτης
5
«Βράζει» η Γαλλία: Μαθητής έχασε τα δόντια του από δακρυγόνο – Διάγγελμα Λεκορνί το απόγευμα
Τουλάχιστον 256.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Γαλλία την Τρίτη (06.10.2026) συμπεριλαμβανομένων 56.000 στο Παρίσι, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών - Επεισόδια, προσαγωγές και τραυματίες
Σοβαρά επεισόδια στη Γαλλία από τις διαδηλώσεις