Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Επίθεση στην Κωνσταντινούπολη: Οργή ΗΠΑ για Σοϊλού – «Ανεύθυνα τα σχόλιά του»

Επίθεση στην Κωνσταντινούπολη: Οργή ΗΠΑ για Σοϊλού – «Ανεύθυνα τα σχόλιά του»

Η πρωτοφανής δήλωση του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού να μη δεχτεί (!) τα συλλυπητήρια των ΗΠΑ για την αιματηρή έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσαν έκπληξη παγκοσμίως. Και φυσικά, ενόχληση στην Ουάσινγκτον.

Από τον τόπο της τραγωδίας με τους έξι νεκρούς και τους 81 τραυματίες, ο Σουλαϊμάν Σοϊλού όχι μόνο έβαλε στο «κάδρο» των ευθυνών την Ελλάδα αλλά δήλωσε ότι η Τουρκία αρνείται τα συλλυπητήρια των ΗΠΑ για το μακελειό στην Κωνσταντινούπολη και αυτό γιατί δεν μπορεί να «χωνέψει» πως στη μάχη κατά του ISIS, η Ουάσινγκτον συνεργάστηκε με τους Κούρδους.

Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών δεν άργησαν να «φτάσουν» στην Ουάσινγκτον, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να τις χαρακτηρίζει ανεύθυνες.

Απαντώντας σε ερώτηση Ελλήνων ανταποκριτών σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Σοϊλού, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε ότι «οι ΗΠΑ καταδικάζουν απερίφραστα την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της και στέκονται αλληλέγγυες με την Τουρκία, πολύτιμο σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ. Απορρίπτουμε και είμαστε βαθιά απογοητευμένοι από οποιαδήποτε ανεύθυνα σχόλια που υποδηλώνουν ότι οι ΗΠΑ είχαν οποιονδήποτε ρόλο ή ευθύνη σε αυτήν την απεχθή επίθεση εναντίον Τούρκων πολιτών. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τις τουρκικές αρχές στην έρευνά τους».

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η κουρδική οργάνωση Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που δρα στη βόρεια Συρία, βρίσκεται πίσω από την επίθεση, μαζί με το PKK.

Η συνεργασία της Ουάσιγκτον με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), κουρδοαραβική συμμαχία βασική συνιστώσα των οποίων είναι το YPG, στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας προκαλεί μεγάλες τριβές στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις τα τελευταία χρόνια.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις