Πέμπτη, 2 Μαΐ
18oC Αθήνα

Επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Επίδειξη δύναμης από την Τεχεράνη με 200 drones και πυραύλους – Ηχηρή απάντηση ετοιμάζει το Τελ Αβίβ

Επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Επίδειξη δύναμης από την Τεχεράνη με 200 drones και πυραύλους – Ηχηρή απάντηση ετοιμάζει το Τελ Αβίβ

Ο πλανήτης κρατάει την ανάσα του παρακολουθώντας τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με το Ιράν για πρώτη φορά από το 1979 να εξαπολύει επίθεση με πάνω από 200 drones και πυραύλους από το έδαφος του προς το Ισραήλ.

Στο Ισραήλ μετά από ένα πολεμικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου δόθηκε το πράσινο φως για μια απάντηση χωρίς προηγούμενο εναντίον του Ιράν. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση ισραηλινού αξιωματούχου ο οποίος ζήτησε από τους πολίτες της χώρας να μείνουν ξάγρυπνοι και σε επιφυλακή. Έκκληση για αυτοσυγκράτηση αλλά και στήριξη στο Ισραήλ έχουν απευθύνει πολλοί ηγέτες από όλο τον κόσμο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τραυματίες στο Ισραήλ είναι 31 και οι περισσότεροι τραυματίστηκαν στον πανικό τους να σπεύσουν στα καταφύγια.

Την ώρα της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ συνομίλησαν τηλεφωνικά ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ενώ μετά από αίτημα του Ισραήλ σήμερα στις 23:00 ώρα Ελλάδος θα συνεδριάσει το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ. 

Στην εξουδετέρωση των drones και των πυραύλων συνέδραμαν και οι αεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Μικρές ζημιές προκλήθηκαν σε ισραηλινή στρατιωτική βάση στο νότο της χώρας. Οι εναέριοι χώροι αρκετών περιφερειακών χωρών έχουν κλείσει, η αεράμυνα βρίσκεται σε υψηλό συναγερμό.

Το χρονικό

Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 11 το βράδυ ώρα Ελλάδος όταν οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα του στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, ανακοίνωσαν πως εξαπέλυσαν «εκτενή» επίθεση, με «drones και πυραύλους» εναντίον του Ισραήλ. Λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι η επίθεση από τους Ιρανούς ολοκληρώθηκε.

Δείτε ΕΔΩ όλα όσα έγιναν κατά την επίθεση των Ιρανών στο live blogging του newsit.gr.

Περίπου μια ώρα μετά την ανακοίνωση για τη διεξαγωγή αυτής της επιχείρησης, που βαφτίστηκε «Έντιμη Υπόσχεση», το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε ότι εκτοξεύθηκε «πρώτο κύμα βαλλιστικών πυραύλων», με στόχους «βαθιά στο εσωτερικό των κατεχόμενων εδαφών» (σ.σ. του Ισραήλ).

«Η Πολεμική Αεροπορία της Αεροδιαστημικής Δύναμης του σώματος των Φρουρών της Επανάστασης εκτόξευσε δεκάδες πυραύλους και drones εναντίον συγκεκριμένων στόχων στο εσωτερικό των κατεχομένων εδαφών», ανέφερε η ιρανική κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη το γραφείο Τύπου και δημοσίων σχέσεων του σώματος.

Η επιχείρηση διεξάγεται «σε ανταπόδοση των πολυάριθμων εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από το σιωνιστικό καθεστώς, ειδικά την επίθεση εναντίον του προξενικού τμήματος της πρεσβείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στη Δαμασκό κατά την οποία έγιναν μάρτυρες τα μέλη ομάδας αξιωματικών και στρατιωτικών συμβούλων της χώρας μας στη Συρία», πρόσθεσε η κρατική τηλεόραση.

Από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές του πολέμου στον αέρα ήταν η αναχαίτιση ιρανικού πυραύλου στο διάστημα, έξω από την ατμόσφαιρα της Γης. 

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Παλαιστίνης, από τις μεγαλύτερες στο κέντρο της Τεχεράνης, για να πανηγυρίσουν την επιχείρηση, ανεμίζοντας ιρανικές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του Ισραήλ και των ΗΠΑ. Συγκεντρώσεις έγιναν επίσης και σε άλλες πόλεις, όπως η Κομ.

 

Τα λεπτά που ακολούθησαν την έναρξη της επιχείρησης, στον λογαριασμό του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ στην πλατφόρμα Χ αναρτήθηκε απόσπασμα βίντεο από την ομιλία που εκφώνησε την Τετάρτη, στο οποίο τόνισε πως «το διεστραμμένο καθεστώς θα τιμωρηθεί».

 

Ο Χαμενεΐ είχε ήδη διαμηνύσει την 3η Απριλίου πως θα υπάρξει ανταπόδοση εναντίον του Ισραήλ για τον βομβαρδισμό στο προξενικό τμήμα της πρεσβείας του Ιράν στη Δαμασκό, που απέδωσε στον ισραηλινό στρατό. Σε αυτόν σκοτώθηκαν επτά μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, συμπεριλαμβανομένων δυο υποστρατήγων της Δύναμης Κουντς, η οποία είναι επιφορτισμένη με τις ιρανικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό.

Η ανακοίνωση του Ισραηλινού Στρατού

«Δεκάδες πύραυλοι εδάφους-εδάφους από το Ιράν εντοπίστηκαν να πλησιάζουν το ισραηλινό έδαφος. Η Συστοιχία Αεράμυνας του IDF αναχαίτισε με επιτυχία την πλειοψηφία των εκτοξεύσεων χρησιμοποιώντας το Σύστημα Αεράμυνας Arrow, μαζί με τους στρατηγικούς συμμάχους του Ισραήλ, πριν οι εκτοξεύσεις περάσουν στο ισραηλινό έδαφος. Εντοπίστηκε ένας μικρός αριθμός χτυπημάτων, συμπεριλαμβανομένης μιας βάσης του IDF στο νότιο Ισραήλ, όπου προκλήθηκαν μικρές ζημιές σε υποδομές.

Πολλές δεκάδες εχθρικά αεροσκάφη, καθώς και δεκάδες πύραυλοι κρουζ, εντοπίστηκαν να πλησιάζουν ισραηλινό έδαφος από το Ιράν και αναχαιτίστηκαν τις τελευταίες ώρες. Δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη της IAF επιχειρούν επί του παρόντος για να αναχαιτίσουν όλες τις εναέριες απειλές που πλησιάζουν το ισραηλινό έδαφος.

Ο IDF αναπτύσσεται σε όλα τα μέτωπα, προετοιμασμένος και συνεχίζει να υπερασπίζεται το ισραηλινό έδαφος».

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις