Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Επιχείρηση απέλασης παράτυπων μεταναστών ετοιμάζει ο Τραμπ

Επιχείρηση απέλασης παράτυπων μεταναστών ετοιμάζει ο Τραμπ
photo Reuters

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε πως μέσα στο Σαββατοκύριακο θα ξεκινήσει μια μεγάλη επιχείρηση για τη σύλληψη και την απέλαση παράτυπων μεταναστών.

“Ήρθαν παράνομα” και οι υπηρεσίες μετανάστευσης “θα τους ξαναστείλουν στις χώρες τους”, είπε ο Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους στον κήπο του Λευκού Οίκου.

Το σχέδιο αυτό είχε ανακοινωθεί αρχικά από Ντόναλντ Τραμπ για τις 21 Ιουνίου, όμως αναβλήθηκε η η εφαρμογή του ώστε να δοθεί χρόνος στο Κογκρέσο για να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση σε ό,τι αφορά τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα με το Μεξικό. Ο Τραμπ είπε ότι δεν ανησυχεί που το σχέδιο του έγινε ευρύτερα γνωστό, σημειώνοντας ότι οι απελάσεις δεν αποτελούν μυστικό.

Η εφημερίδα New York Times ανέφερε την Πέμπτη ότι επιδρομές αναμένεται να γίνουν σε δέκα πόλεις σε όλη τη χώρα και ότι η επιχείρηση αυτή σε πρώτη φάση βάζει στο στόχαστρο περίπου 2.000 οικογένειες. Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι απειλούνται άνθρωποι οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι επί χρόνια στις ΗΠΑ και έχουν δημιουργήσει οικογένειες.

Οι δήμαρχοι ορισμένων πόλεων έχουν δηλώσει ότι δεν θα συνεργαστούν στη διαδικασία των απελάσεων. Πολλές οργανώσεις προσέφυγαν εξάλλου σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης ζητώντας να ακυρωθούν οι εντολές απέλασης και αντί για αυτό οι παράτυποι μετανάστες να οδηγηθούν ενώπιον δικαστή που θα αποφανθεί για την τύχη τους.

Ο Τραμπ θα δεχτεί την Δευτέρα στον Λευκό Οίκο τον πρόεδρο της Γουατεμάλας, μιας από τις χώρες –μαζί με το Ελ Σαλβαδόρ και την Ονδούρα– απ’ όπου προέρχεται η πλειονότητα των παράτυπων μεταναστών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις