Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Έρευνα: Γιατί η καρδιά προδίδει λιγότερο γυναίκες συγκριτικά με άνδρες

Έρευνα: Γιατί η καρδιά προδίδει λιγότερο γυναίκες συγκριτικά με άνδρες

Οι άνδρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κάποια καρδιακή πάθηση και να πεθάνουν από αυτή σε σχέση με τις γυναίκες υποστηρίζει μία νέα έρευνα.

Σύμφωνα με την επιστημονική αυτή έρευνα στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 160.000 άνθρωποι από 21 χώρες και διήρκεσε 10 χρόνια, οι γυναίκες χωρίς κάποιο ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου ήταν πιο πιθανό να χρησιμοποιούν προληπτική φαρμακευτική αγωγή, να ελέγχουν την υπέρτασή τους και να διακόψουν το κάπνισμα, σε σχέση με τους άνδρες.

Ωστόσο, όπως δείχνουν τα ευρήματα της έρευνας του Ινστιτούτου Έρευνας Υγείας του Πληθυσμού του Πανεπιστημίου McMaster, υπάρχει ανησυχία για το γεγονός ότι οι πάσχουσες από καρδιαγγειακές νόσους αντιμετωπίζονται από τους επαγγελματίες υγείας με λιγότερο επιθετικές θεραπείες από τους άνδρες, πράγμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε χειρότερες προγνώσεις γι’ αυτές.

“Στην παγκόσμιου βεληνεκούς μελέτη μας, παρατηρήσαμε ότι ενώ οι στρατηγικές πρόληψης χρησιμοποιούνταν συχνότερα από γυναίκες, οι επεμβατικές στρατηγικές όπως η διαδερμική παρέμβαση στεφανιαίας αρτηρίας και η χειρουργική επέμβαση παράκαμψης στεφανιαίας αρτηρίας (bypass) χρησιμοποιούνταν περισσότερο στους άνδρες. Γενικά, όμως, αποτελέσματα όπως ο θάνατος ή ένα νέο καρδιακό επεισόδιο ήταν λιγότερα στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να υπάρχουν παράγοντες εκτός της προκατάληψης στη θεραπεία των γυναικών που συμβάλλουν στις θεραπευτικές διαφορές”, εξηγεί η Marjan Walli – Attaei, εκ των συγγραφέων της μελέτης που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

Σύμφωνα με την, επίσης συγγραφέα, Annika Rosengren από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία, τα χαμηλότερα ποσοστά επεμβατικών καρδιακών θεραπειών στις γυναίκες με καρδιαγγειακή νόσο μπορούν εν μέρει να εξηγηθούν από το γεγονός ότι είναι λιγότερες οι γυναίκες με τον τύπο της εκτεταμένης αθηροσκλήρωσης που απαιτεί ιατρική παρέμβαση, σε σχέση με τους άνδρες.

“Άλλες μελέτες αναφέρουν ότι δεν παρατηρείται φυλετική διαφορά στις επεμβατικές καρδιακές διαδικασίες, αν λάβουμε υπόψη την έκταση και την σοβαρότητα της στεφανιαίας νόσου. Αυτό δείχνει ότι τα χαμηλότερα ποσοστά στεφανιαίων παρεμβάσεων στις γυναίκες είναι λογικά, εφόσον πάσχουν από λιγότερο εκτεταμένη νόσο», επισημαίνει η ειδικός. Υπάρχει, ωστόσο, σοβαρή ανησυχία σχετικά με τις διαφορές στη θεραπεία ανάμεσα στις φτωχές και τις πλούσιες χώρες”, αναφέρει από την πλευρά του ο Salim Yusuf, επικεφαλής ερευνητής στη μελέτη PURE.

“Οι διαφορές στα αποτελέσματα υγείας τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, όπου σχεδόν το 40% πεθαίνει εντός 30 ημερών από μία καρδιακή προσβολή ή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σχέση με το 10% ή και λιγότερο στις χώρες υψηλού εισοδήματος, αποτελεί ένα ζήτημα μεγάλης ανησυχίας που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή”, καταλήγει ο επιστήμονας.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις