Πέμπτη, 29 Φεβ.
16oC Αθήνα

Έρευνα σοκ για τους πιλότους – Με κατάθλιψη και τάσεις αυτοκτονίας!

Έρευνα σοκ για τους πιλότους – Με κατάθλιψη και τάσεις αυτοκτονίας!

Ήταν πριν από περίπου δυο χρόνια, τον Μάρτιο του 2015, όταν γράφτηκε μία ακόμα μαύρη σελίδα στην αεροπορία. Ο πιλότος της Germanwings Αντρέας Λούμπιτς έριξε το αεροπλάνο στις γαλλικές Άλπεις και συμπαρέσυρε στον θάνατο ακόμη 149 ψυχές. Λίγους μήνες αργότερα, θα προκύψει ότι είχε κατάθλιψη.

Ωστόσο, φαίνεται πως η κατάθλιψη είναι συχνό φαινόμενο στους πιλότους. Και αυτό γιατί ένας στους οχτώ πιλότους (14%) έχει συμπτώματα κατάθλιψης ενώ ένας στους 25 (4%) σκέφτεται την αυτοκτονία.

Αυτό αποκάλυψε μελέτη, η οποία έγινε διαδικτυακά το 2015, με αφορμή την τραγωδία στις Άλπεις. Στην έρευνα συμμετείχαν, ανώνυμα, περίπου 1.850 πιλότοι, από 50 διαφορετικές χώρες.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζόζεφ Άλεν, δημοσίευσαν την συγκεκριμένη έρευνα στο περιοδικό για θέματα περιβαλλοντικής υγείας “Environmental Health”.

«Βρήκαμε ότι πολλοί πιλότοι που τώρα πετάνε, έχουν συμπτώματα κατάθλιψης και πιθανώς δεν αναζητούν θεραπεία, φοβούμενοι τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις για την καριέρα τους. Υπάρχει ένα πέπλο μυστικότητας για θέματα ψυχικής υγείας στο πιλοτήριο, αλλά διεξάγοντας μια ανώνυμη έρευνα, καταφέραμε να παραμερίσουμε τους φόβους των πιλότων για στίγμα ή για επαγγελματικές διακρίσεις σε βάρος τους», ανέφερε ο επικεφαλής.

Η μελέτη δείχνει ότι αναλογικά περισσότεροι άνδρες πιλότοι από ό,τι γυναίκες αναφέρουν «σχεδόν καθημερινά» απώλεια ενδιαφέροντος, αίσθημα προσωπικής αποτυχίας, δυσκολία συγκέντρωσης, προτίμηση να πεθάνουν παρά να ζήσουν κ.α. Πάντως οι γυναίκες πιλότοι είναι πιο πιθανό να έχουν διαγνωσθεί με κατάθλιψη, πιθανότατα γιατί επισκέπτονται συχνότερα το γιατρό.

Σε περίπου 140.000 υπολογίζονται οι ενεργοί πιλότοι σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι μεταφέρουν πάνω από τρία δισεκατομμύρια επιβάτες κάθε χρόνο.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι οι αεροπορικές εταιρείες και οι αρμόδιες εποπτικές Αρχές πρέπει να πάρουν πιο σοβαρά το ζήτημα της κατάθλιψης των πιλότων και της θεραπείας τους.

Περίπου 350 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κατάθλιψη, ωστόσο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, λιγότεροι από τους μισούς προχωρούν σε κάποια αντικαταθλιπτική θεραπεία και αυτό αφορά εξίσου τους πιλότους.

Με πληροφορίες ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε