Κόσμος

Έρευνα του FBI για την εξαφάνιση αρχαίων θησαυρών από το Βρετανικό Μουσείο

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το FBI ερευνά την εξαφάνιση αρχαίων θησαυρών από το Βρετανικό Μουσείο που πωλήθηκαν στις ΗΠΑ.

Έρευνα πραγματοποιεί το αμερικανικό FBI για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εκατοντάδες θησαυροί του Βρετανικού Μουσείου βρέθηκαν στα χέρια Αμερικανών αγοραστών.

Σύμφωνα με το BBC η αμερικανική υπηρεσία επιβολής νόμου βοήθησε επίσης στην επιστροφή 268 αντικειμένων, τα οποία το μουσείο ισχυρίζεται ότι του ανήκουν και τα οποία πωλήθηκαν σε συλλέκτη στην Ουάσινγκτον.

Ένας αγοραστής, με έδρα τη Νέα Ορλεάνη, δήλωσε στο BBC ότι ένας πράκτορας του FBI του έστειλε email ζητώντας πληροφορίες σχετικά με δύο κομμάτια που είχε αγοράσει στο eBay.

Ο πράκτορας του FBI δήλωσε ότι βοηθούσε τη Μητροπολιτική Αστυνομία στη διερεύνηση της εξαφάνισης ή της κλοπής αντικειμένων από το μουσείο.

Ο αγοραστής δήλωσε ότι δεν έχει πλέον στην κατοχή του κανένα από τα δύο κοσμήματα και δεν πιστεύει ότι έχουν εντοπιστεί από τις αρχές.

Τουλάχιστον 45 αγοραστές στο eBay

Ο Πίτερ Χιγκς (Peter Higgs), ο έφορος της αρχαιοελληνικής συλλογής και ασκών χρέη επικεφαλής του τμήματος Αρχαίας Ελλάδας και Ρώμης, κατηγορείται από το Βρετανικό Μουσείο για κλοπή, καταστροφή, λιώσιμο και πώληση αρχαίων αντικειμένων με τον ίδιο να αρνείται τους ισχυρισμούς.

Το μουσείο δήλωσε ότι πιστεύει ότι ο Χιγκς πήρε περίπου 100.000 λίρες για την πώληση.

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα της αστικής υπόθεσης που έχει ασκήσει το μουσείο εναντίον του, πιστεύει ότι έκλεβε αντικείμενα για τουλάχιστον μια δεκαετία, πουλώντας κυρίως μη καταγεγραμμένα αντικείμενα από τις αποθήκες του μουσείου.

Το μουσείο πιστεύει ότι ο Χιγκς, ο οποίος έχει απολυθεί, είχε πουλήσει αντικείμενα σε τουλάχιστον 45 αγοραστές στο eBay.

Υπενθυμίζεται ότι το Βρετανικό Μουσείο ανέφερε τον Αύγουστο του 2023 ότι εκατοντάδες αντικείμενα της συλλογής του κλάπηκαν ή αγνοείται η τύχη τους, ένα γεγονός που υπογράμμιζε τις εσωτερικές οργανωτικές αστοχίες του και οδήγησε στην παραίτηση του διευθυντή του Χάρτβιγκ Φίσερ. 

Ο Πίτερ Χιγκς, απολύθηκε αφού αποκαλύφθηκαν οι κλοπές ενώ σε βάρος του έχει ξεκινήσει αστυνομική έρευνα, ωστόσο δεν του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πιο σχολιασμένα
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Καζάνι που «βράζει» η Γαλλία: Μισό εκατομμύριο διαδηλωτές στους δρόμους, 1.000 συλλήψεις και νέα επεισόδια - «Μαύρο» στα social media ήθελε η κυβέρνηση
Επεισόδια ξέσπασαν στο τέλος των διαδηλώσεων σε Παρίσι, Μασσαλία και Λυών - Ρίψεις μολότοφ και απάντηση της αστυνομίας με δακρυγόνα - Δύο τραυματίες
Γαλλία
Ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ ζητά αποζημίωση για τα «εγκλήματα» ΗΠΑ - Ισραήλ σε βάρος του Ιράν
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, βρέθηκε με τον επικεφαλής των δικαστικών αρχών, Γολάμ Χοσεΐν Μοχσενί Ετζεΐ, σε μία σπάνια αναφορά συνάντησής του καθώς από τότε που ανέλαβε δεν έχει κάνει δημόσια εμφάνιση
Χαμενεΐ
Μαζική αντικυβερνητική διαδήλωση στο Τελ Αβίβ, τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές στο Ισραήλ
Η διαμαρτυρία έρχεται σαν συνέχεια της μακρόχρονης εκστρατείας για τη σύσταση ανεξάρτητης εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τις αποτυχίες στον τομέα της ασφάλειας που οδήγησαν στην 7η Οκτωβρίου 2023
Τελ Αβίβ
Πεδίο μάχης και τα Τίρανα: Χημικά, πύρινα οδοφράγματα και κυνηγητό γύρω από το αλβανικό υπουργείο Παιδείας
Υπό τον φόβο περαιτέρω κλιμάκωσης, τα μέτρα ασφαλείας παραμένουν δρακόντεια, με περισσότερους από 2.000 αστυνομικούς να έχουν παραταχθεί σε καίρια σημεία των Τιράνων
Αλβανία