Κυριακή, 28 Απρ.
16oC Αθήνα

Ερνστ Λούντβιχ Κίρχνερ: Πωλείται η πρώτη αυτοπροσωπογραφία του ζωγράφου

Ερνστ Λούντβιχ Κίρχνερ: Πωλείται η πρώτη αυτοπροσωπογραφία του ζωγράφου

Η πρώτη αυτοπροσωπογραφία του Ερνστ Λούντβιχ Κίρχνερ, του εξπρεσιονιστή ζωγράφου και ιδρυτή της ομάδας καλλιτεχνών «Die Brücke», βγαίνει στο σφυρί στου Sotheby’s στο Λονδίνο. Ο πίνακας ενδέχεται να πιάσει έως και 14,7 εκατομμύρια δολάρια στις 29 Ιουνίου, την ημέρα που θα γίνει η πώλησή του.

Ο πίνακας «Selbstbildnis mit Pfeife», δημιουργημένος το 1907, στην κορύφωση της εμπλοκής του ζωγράφου με το πρωτοποριακό κίνημα «Die Brücke», είναι χαρακτηριστικός του ύφους του κινήματος. Ένα κίνημα που δημιουργήθηκε από τον ίδιο τον Κίρχνερ το 1905 και που οδήγησε στην δημιουργία του Εξπρεσιονισμού.

 

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sotheby’s (@sothebys)

Πιστεύεται ότι πηγή έμπνευσης για το έργο ήταν η επίσκεψη του Κίρχνερ σε έκθεση έργων του Βαν Γκογκ στη Δρέσδη το 1905, όπου μεταξύ άλλων εκτίθετο το έργο του Μετα-ιμπρεσιονιστή ζωγράφου «Αυτοπροσωπογραφία με πίπα και ψάθινο καπέλο», έργο του 1887. Οι ομοιότητες στις δύο συνθέσεις ήταν ορατές όταν εκτέθηκε δημοσίως για τελευταία φορά το έργο του Κίρχνερ το 2007 στο πλαίσιο της έκθεσης «Βίνσεντ βαν Γκογκ και Εξπρεσιονισμός» στη Neue Galerie στη Νέα Υόρκη και στο Μουσείο Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ.

Η πρώτη αυτοπροσωπογραφία του Κίρχνερ στην αγορά εμφανίστηκε πριν από 40 χρόνια και πωλήθηκε στου Sotheby’s το 1981. Είναι η μοναδική αυτοπροσωπογραφία του καλλιτέχνη στην οποία απεικονίζεται μόνο μία φιγούρα που έχει ποτέ βγει στο σφυρί. Από τα 25 έργα του στα οποία ο Κίρχνερ απεικονίζει τον εαυτό του σχεδόν τα δύο τρίτα, είναι σε συλλογές μουσείων.  

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις