Τρίτη, 19 Μαρ.
14oC Αθήνα

Ερντογάν – Αναστασιάδης στην Πράγα: Ο διάλογος για το Κυπριακό και η απάντηση του Τούρκου προέδρου

Ερντογάν – Αναστασιάδης στην Πράγα: Ο διάλογος για το Κυπριακό και η απάντηση του Τούρκου προέδρου

Μία σύντομη συνάντηση είχαν ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, με τον Τούρκο ομόλογο του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου 44 ηγετών κρατών της Ευρώπης στην Πράγα.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, που επικαλείται ο ALPHA Κύπρου, ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι “θα πρέπει να δούμε τι κάνουμε με το ζήτημα του κυπριακού προβλήματος”, δηλώνοντας την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να επιστρέψει το συντομότερο δυνατό στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η ίδια πηγή ότι ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε στον Νίκο Αναστασιάδη, ότι, “ναι, θα πρέπει να δούμε τι κάνουμε με το κυπριακό”, προσθέτοντας, όμως ότι, “δεν είναι η κατάλληλη ώρα”.

Αναστασιάδης: Να τελειώνουν τα δύο μέτρα και δύο σταθμά για την Τουρκία

Σε παρέμβαση του στις εργασίες της Συνάντησης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα, ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στο Κυπριακό και τις συνεχιζόμενες απειλές της Τουρκίας κατά της Κύπρου.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, αναφερόμενος στη συμμετοχή του Προέδρου Αναστασιάδη είπε πως “ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στην οποία συμμετείχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με θέμα ‘Ειρήνη και Ασφάλεια’.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε την υποστήριξη της Κύπρου όσον αφορά τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας καθώς όλες οι χώρες μαζί, της ευρωπαϊκής ηπείρου, μπορούν να συμβάλουν στη διατήρηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ειρήνης.

Όσον αφορά στις τοποθετήσεις του Προέδρου, θα πρέπει να πούμε ότι αναφέρθηκε τεκμηριωμένα στις ομοιότητες μεταξύ του τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή και των όσων συνέβησαν και συνεχίζουν να συμβαίνουν στην Κύπρο μετά από την τουρκική εισβολή το 1974.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε τη μεγάλη σημασία ο διεθνής παράγοντας να αντιδράσει στη συνεχώς αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα τόσο εναντίον της Κύπρου όσο και εναντίον της Ελλάδας. Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η συμπεριφορά της Τουρκίας εφαρμόζοντας δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε πόσο μεγάλη σημασία έχει ο διεθνής παράγοντας να κινητοποιηθεί, έτσι ώστε να αποτρέψουμε αυτή την επιθετική συμπεριφορά”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις