Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Ερντογάν: “Ανταλλάζει” αμερικανό πάστορα για τον Γκιουλέν!

Ερντογάν

– Ο Ερντογάν ξεπερνά τον εαυτό του και δίνει μέχρι και… έμψυχα ανταλλάγματα στον Τραμπ για να του “δώσει” τον Γκιουλέν!
– Προτείνει την απελευθέρωση ενός αμερικανού πάστορα που κρατείται στην Τουρκία με κατηγορίες για τρομοκρατία να τον “βαραίνουν”
– Το μήνυμά του… σαφές: “Δώστε μας τον Γκιουλέν για να απελευθερώσουμε τον πάστορα”
– Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πως κρατείται παράνομα και κάπου εδώ ξεκινά το… διπλωματικό σκάκι
– Ποιος είναι ο πάστορας και ποιος οπ Γκιουλέν που ο “σουλτάνος” θέλει… διακαώς να δει σε τουρκικό έδαφος

Είναι ο απόλυτος εχθρός του! Ο οποίος κάποτε (σ.σ. μέχρι το 2013) ήταν… σύντροφός του! Ο άνθρωπος τον οποίο κατηγορεί για τα πάντα. Για το μόνο που δεν τον έχει κατηγορήσει ακόμη, είναι ο… καιρός! Ας κρατάμε, όμως, μικρό καλάθι. Διότι από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα. Ο λόγος, λοιπόν, για τον Φετουλάχ Γκιουλέν. Τον ιεροκήρυκα που -εκτός πολλών άλλων- ο “σουλτάνος” κατηγορεί ως ενορχηστρωτή και απόλυτο εγκέφαλο της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος, στις 15 Ιουλίου του 2016, στην Τουρκία.

Γκιουλέν
Ο Φετουλάχ Γκιουλέν

Και τον οποίο θέλει… απεγνωσμένα! Ο Γκιουλέν έχει αυτοεξοριστεί στις ΗΠΑ, ενώ εναντίον του έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από τουρκικό δικαστήριο. Ο Ερντογάν, από την πλευρά του, δεν χάνει καμία ευκαιρία. Σε κάθε αφορμή ζητά από τις ΗΠΑ την έκδοσή του στην Τουρκία. Για να δικαστεί και φυσικά να του… φορτωθούν τα πάντα γύρω από την υπόθεση του πραξικοπήματος. Οι ΗΠΑ αρνούνται πεισματικά, κάτι που μοιάζει να έκανε τον Ερντογάν να… ξεπεράσει τον εαυτό του. Και να δίνει μέχρι και… ανταλλάγματα, για να δει -επιτέλους- τον Γκιουλέν σε τουρκικό έδαφος…

Γκιουλέν
Ο Φετουλάχ Γκιουλέν

Δίνω πάστορα – Δώστε Γκιουλέν!

Τις νέες πληροφορίες μεταφέρει δημοσίευμα του Russia Today. Το οποίο αναφέρει πως ο Ερντογάν έκανε μια… πρόταση στον Τραμπ. Συγκεκριμένα την απελευθέρωση ενός αμερικανού πάστορα, που κρατείται στην Τουρκία. Αντάλλαγμα; Φυσικά το… κεφάλι του Γκιουλέν!

Δώστε μας πίσω τον πάστορα, λένε (σ.σ. οι Αμερικανοί). Έχετε όμως κι εσείς έναν πάστορα. Δώστε τον σε εμάς“. Αυτό είπε ο “σουλτάνος” κατά την διάρκεια ομιλίας του ενώπιον αστυνομικών, στο “παλάτι” του στην Άγκυρα. Σημειώνεται πως δεν ανέφερε καν το όνομα του Γκιουλέν…

“Τότε θα προσπαθήσουμε και θα σας τον δώσουμε. Ο πάστορας που έχουμε βρίσκεται εν μέσω δίκης. Ο δικός σας όχι. Ζει στην Πενσιλβάνια. Μπορείτε εύκολα να τον δώσετε. Μπορείτε να τον δώσετε αμέσως!“, συμπλήρωσε.

Ερντογάν
Ο… σουλτάνος Ερντογάν

Ποιος είναι ο πάστορας που… δίνει ο Ερντογάν

Ο αμερικανός πάστορας τον οποίο “προσφέρει” ο Τούρκος πρόεδρος, ονομάζεται Andrew Brunson. Κρατείται στην Τουρκία με κατηγορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία, από τον περασμένο Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι κατηγορίες που “βαραίνουν” τον Brunson, σχετίζονται (σ.σ. κρατηθείτε) με τον Γκιουλέν! Ότι, δηλαδή, αποτελεί μέλος του “δικτύου Γκιουλέν”. Κάτι που δείχνει και την… μεγαλοψυχία του Ερντογάν. Δεν “προσφέρει”, δηλαδή, όποιον κι όποιον…

Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν πως ο πάστορας προφυλακίστηκε άδικα και ζητούν την αποφυλάκισή του. Ο Τραμπ, ζήτησε από την Άγκυρα την επιστροφή του τον περασμένο Μάιο, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Ο Γκιουλέν αρνείται πεισματικά πως έχει οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση “πραξικόπημα”. Τον Αύγουστο του 2016, ο Ερντογάν έδωσε…τελεσίγραφο στις ΗΠΑ. Πως θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στην Τουρκία και τον Γκιουλέν.

Αργά ή γρήγορα οι ΗΠΑ θα κάνουν την επιλογή τους. Είτε ο τρομοκράτης που ενορχήστρωσε το πραξικόπημα, είτε η δημοκρατική χώρα της Τουρκίας. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να κάνουν αυτή την επιλογή“, είχε πει σε μια ομιλία του.

Και τώρα, σύμφωνα με τον ίδιο, φαίνεται πως δίναι μια… ώθηση κι ένα “δώρο”, ούτως ώστε να διευκολύνει την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ…

Ερντογάν
Ερντογάν και Τραμπ δίπλα – δίπλα

Πηγή: rt.com
Φωτογραφίες αρχείου: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις