Κόσμος

Ερντογάν: Δεν θα διώξουμε ποτέ με τη βία τους Σύρους πρόσφυγες

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η χώρα του οποίου φιλοξενεί πάνω από 3,6 εκατ. Σύρους πρόσφυγες, υποσχέθηκε σήμερα να μην τους στείλει ποτέ με τη βία στη Συρία.

“Θα προστατεύσουμε μέχρι τέλος τους αδελφούς μας που εκδιώχθηκαν από τη Συρία από τον πόλεμο (…) Ποτέ δεν θα τους διώξουμε από αυτό το έδαφος”, δήλωσε ο Ερντογάν καταγγέλλοντας τις δηλώσεις ηγετών της αντιπολίτευσης που ζητούν τακτικά να σταλούν οι Σύροι στη χώρα τους.

“Η πόρτα μας είναι ορθάνοιχτη και θα συνεχίσουμε να υποδεχόμαστε (τους Σύρους). Δεν θα τους στείλουμε στα χέρια των δολοφόνων” είπε αναφερόμενος στο καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στη Δαμασκό, ενώπιον μιας διάσκεψης επιχειρηματιών.

Πολλά κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης ζητούν τακτικά να σταλούν εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες πίσω στη Συρία.

Έτσι, την περασμένη εβδομάδα το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, δήλωσε πως αν ανέλθει στην εξουσία κατά τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές του Ιουνίου του 2023, όλοι οι Σύροι θα πρέπει να εγκαταλείψουν την Τουρκία “μέσα σε δύο χρόνια”.

Την περασμένη εβδομάδα, ο αρχηγός του τουρκικού κράτους ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει “την επιστροφή ενός εκατομμυρίου” Σύρων σε εθελοντική βάση, χρηματοδοτώντας μαζί με ενώσεις και τη διεθνή βοήθεια κατοικίες και κατάλληλες δομές στη βορειοδυτική Συρία, τελευταίο θύλακα των αναρτών που διαφεύγει τον έλεγχο της Δαμασκού.

Από το 2016 και την έναρξη των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία, περίπου 500.000 Σύροι επέστρεψαν σε αυτές τις “ζώνες ασφαλείας” που δημιουργήθηκαν από την Άγκυρα κατά μήκος των συνόρων της, σύμφωνα με τον πρόεδρο Ερντογάν.

Τα πρώτα σπίτια από πέτρα, πολλές χιλιάδες, και οι απαραίτητες υποδομές για την υποδοχή των Σύρων προσφύγων που επιστρέφουν εγκαινιάστηκαν στις 3 Μαΐου στην περιοχή αυτή, παρουσία του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, που διαβεβαίωσε πως 100.000 από αυτές τις κατοικίες θα είναι έτοιμες μέχρι τα τέλη του έτους.

Η Τουρκία φιλοξενεί συνολικά στο έδαφός της σχεδόν πέντε χιλιάδες πρόσφυγες, κυρίως Σύρους και Αφγανούς, με βάση μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016.

Εντάσεις έχουν σημειωθεί στη διάρκεια των χρόνων, κυρίως το καλοκαίρι του 2021, ανάμεσα σε Σύρους πρόσφυγες και τον τοπικό πληθυσμό, που αντιμετωπίζει μια σοβαρή οικονομική και νομισματική κρίση.

Αν και περιορισμένα, τα περιστατικά αυτά προκάλεσαν φόβους σε οργανώσεις αρωγής ότι ο προσφυγικός πληθυσμός μπορεί να αποτελέσει ένα διακύβευμα στην επερχόμενη προεκλογική εκστρατεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Χιονοθύελλα παραλύει τις ΗΠΑ: 130.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις χωρίς ρεύμα, ακυρώθηκαν χιλιάδες πτήσεις
Μιλώντας για «ιστορικό» κύμα κακοκαιρίας, ο Τραμπ κήρυξε κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε Νότια Καρολίνα, Βιρτζίνια, Τενεσί, Τζόρτζια, Βόρεια Καρολίνα, Μέριλαντ, Άρκανσο, Κεντάκι, Λουιζιάνα, Μισισίπι, Ιντιάνα και Δυτική Βιρτζίνια
Απίστευτο χιόνι στην Οκλαχόμα
Χάος στη Μινεσότα μετά τη νέα δολοφονία 37χρονου από ομοσπονδιακούς πράκτορες των ΗΠΑ – Εξαγριωμένο πλήθος φωνάζει «Έξω η ICE»
Ο 37χρονος Άλεξ Πρέτι που δολοφόνησαν στη Μινεάπολη πράκτορες της ICE, ήταν νοσηλευτής και εργαζόταν επί χρόνια φροντίζοντας σοβαρά ασθενείς βετεράνους του στρατού στο νοσοκομείο Βετεράνων της πόλης
Άνδρας κρατάει πλακάτ καθώς ομοσπονδιακοί πράκτορες χρησιμοποιούν δακρυγόνα για να διαλύσουν τους ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν κοντά στο σημείο όπου ομοσπονδιακοί πράκτορες πυροβόλησαν θανάσιμα έναν άνδρα ενώ προσπαθούσαν να τον συλλάβουν, στη Μινεάπολη της Μινεσότα, στις ΗΠΑ
23
Νέο σοκαριστικό βίντεο από την δολοφονία του 37χρονου στη Μινεάπολη: «Γιατί δεν προστάτευε η τοπική αστυνομία την ICE» αναρωτιέται ο Τραμπ
«Πολλά από αυτά που βλέπετε είναι μια ΚΆΛΥΨΗ για αυτή την κλοπή και απάτη. Ο δήμαρχος και ο κυβερνήτης υποκίνησαν την εξέγερση, με την πομπώδη, επικίνδυνη και αλαζονική ρητορική τους» γράφει ο Ντόναλντ Τραμπ
Ένα άτομο κρατά μια αμερικανική σημαία κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ ομοσπονδιακών πρακτόρων και μελών της κοινότητας στο σημείο όπου ομοσπονδιακοί πράκτορες πυροβόλησαν θανάσιμα έναν άνδρα ενώ προσπαθούσαν να τον συλλάβουν, στη Μινεάπολη της Μινεσότα
6
Πράκτορες της ICE πυροβόλησαν θανάσιμα 37χρονο πολίτη στη Μινεάπολη: Το δεύτερο θύμα μετά την γυναίκα με αναπηρία – Σκληρές εικόνες
«Είναι αποκρουστικό, o πρόεδρος Τραμπ πρέπει να τερματίσει την επιχείρηση και να αποσύρει τους χιλιάδες βίαιους, ανεκπαίδευτους πράκτορες από τη Μινεσότα, τώρα» λέει ο κυβερνήτης της πολιτείας, Τιμ Γουόλτς
Ομοσπονδιακός πράκτορας ρίχνει δακρυγόνα κατά τη διάρκεια συμπλοκών στο σημείο όπου έλαβε χώρα πυροβολισμός με τη συμμετοχή ομοσπονδιακών πρακτόρων μετανάστευσης στο Μινεάπολις
25