Κόσμος

Ερντογάν: Δεν θα διώξουμε ποτέ με τη βία τους Σύρους πρόσφυγες

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η χώρα του οποίου φιλοξενεί πάνω από 3,6 εκατ. Σύρους πρόσφυγες, υποσχέθηκε σήμερα να μην τους στείλει ποτέ με τη βία στη Συρία.

“Θα προστατεύσουμε μέχρι τέλος τους αδελφούς μας που εκδιώχθηκαν από τη Συρία από τον πόλεμο (…) Ποτέ δεν θα τους διώξουμε από αυτό το έδαφος”, δήλωσε ο Ερντογάν καταγγέλλοντας τις δηλώσεις ηγετών της αντιπολίτευσης που ζητούν τακτικά να σταλούν οι Σύροι στη χώρα τους.

“Η πόρτα μας είναι ορθάνοιχτη και θα συνεχίσουμε να υποδεχόμαστε (τους Σύρους). Δεν θα τους στείλουμε στα χέρια των δολοφόνων” είπε αναφερόμενος στο καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στη Δαμασκό, ενώπιον μιας διάσκεψης επιχειρηματιών.

Πολλά κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης ζητούν τακτικά να σταλούν εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες πίσω στη Συρία.

Έτσι, την περασμένη εβδομάδα το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, δήλωσε πως αν ανέλθει στην εξουσία κατά τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές του Ιουνίου του 2023, όλοι οι Σύροι θα πρέπει να εγκαταλείψουν την Τουρκία “μέσα σε δύο χρόνια”.

Την περασμένη εβδομάδα, ο αρχηγός του τουρκικού κράτους ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει “την επιστροφή ενός εκατομμυρίου” Σύρων σε εθελοντική βάση, χρηματοδοτώντας μαζί με ενώσεις και τη διεθνή βοήθεια κατοικίες και κατάλληλες δομές στη βορειοδυτική Συρία, τελευταίο θύλακα των αναρτών που διαφεύγει τον έλεγχο της Δαμασκού.

Από το 2016 και την έναρξη των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία, περίπου 500.000 Σύροι επέστρεψαν σε αυτές τις “ζώνες ασφαλείας” που δημιουργήθηκαν από την Άγκυρα κατά μήκος των συνόρων της, σύμφωνα με τον πρόεδρο Ερντογάν.

Τα πρώτα σπίτια από πέτρα, πολλές χιλιάδες, και οι απαραίτητες υποδομές για την υποδοχή των Σύρων προσφύγων που επιστρέφουν εγκαινιάστηκαν στις 3 Μαΐου στην περιοχή αυτή, παρουσία του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, που διαβεβαίωσε πως 100.000 από αυτές τις κατοικίες θα είναι έτοιμες μέχρι τα τέλη του έτους.

Η Τουρκία φιλοξενεί συνολικά στο έδαφός της σχεδόν πέντε χιλιάδες πρόσφυγες, κυρίως Σύρους και Αφγανούς, με βάση μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016.

Εντάσεις έχουν σημειωθεί στη διάρκεια των χρόνων, κυρίως το καλοκαίρι του 2021, ανάμεσα σε Σύρους πρόσφυγες και τον τοπικό πληθυσμό, που αντιμετωπίζει μια σοβαρή οικονομική και νομισματική κρίση.

Αν και περιορισμένα, τα περιστατικά αυτά προκάλεσαν φόβους σε οργανώσεις αρωγής ότι ο προσφυγικός πληθυσμός μπορεί να αποτελέσει ένα διακύβευμα στην επερχόμενη προεκλογική εκστρατεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τραμπ: Παλέψαμε 250 χρόνια να κάνουμε τη χώρα μεγάλη, δεν θα την καταστρέψουν οι Δημοκρατικοί υποψήφιοι
Χαρακτήρισε τους υποψηφίους των Δημοκρατικών εξαιρετικά επικίνδυνους, υποστηρίζοντας ότι τάσσονται υπέρ των τζιχαντιστών, των Αδελφών Μουσουλμάνων και άλλων ομάδων
Ντόναλντ Τραμπ
Ο Νετανιάχου ζητάει κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας στο Ισραήλ χωρίς τα αραβικά κόμματα
«Επιδιώκουμε να συγκροτήσουμε ένα διευρυμένο κυβερνητικό σχήμα με τους εταίρους μας και με οποιοδήποτε κόμμα επιθυμεί να συμπορευτεί μαζί μας και δεν υποστηρίζει την τρομοκρατία»
Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Γαλλία: Στο εδώλιο οι γονείς της 4χρονης που βρέθηκε νεκρή και ακρωτηριασμένη σε χαντάκι – Το φρικτό έγκλημα που συγκλόνισε τη χώρα πριν από 39 χρόνια
Ένα τυχαίο εύρημα DNA, 31 χρόνια αργότερα, οδήγησε στην ταυτοποίησή της και στη σύλληψη των γονιών της, που κινδυνεύουν με ισόβια
A France Police officer controls cars at a check point ahead of the G7 summit in Evian-les-Bains, France, Monday, June 15, 2026.
Τρομακτικό τροχαίο με αυτοκίνητο που βρέθηκε «στον αέρα» πάνω από το Ποζιτάνο στην Ιταλία - Δείτε εικόνες
Ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου για λόγους που διερευνώνται ακόμη και ως εκ θαύματος βρέθηκε ισορροπημένο πάνω από το κενό, αποφεύγοντας οριακά την πτώση
Ποζιτάνο