Κόσμος

Ερντογάν: Έτοιμοι να αναλάβουμε το αεροδρόμιο της Καμπούλ αν οι ΗΠΑ ικανοποιήσουν τους όρους μας

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Τουρκία θα αναλάβει τον έλεγχο του αεροδρομίου της Καμπούλ στο Αφγανιστάν αν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο σύμμαχός της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, εκπληρώσει ορισμένες προϋποθέσεις περιλαμβανομένων επιμελητειακών και οικονομικών, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Στην παρούσα φάση μελετάμε θετικά» την ιδέα να λειτουργήσουμε το αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν, εξήγησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια μιας συνομιλίας με δημοσιογράφους που αναμεταδόθηκε τηλεοπτικά από το κατεχόμενο από την Τουρκία βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Οι όροι της Τουρκίας

«Όμως θέλουμε η Αμερική να εκπληρώσει ορισμένες προϋποθέσεις», πρόσθεσε.

«Ποιες είναι αυτές; Κατ΄αρχάς, η Αμερική θα είναι στο πλευρό μας στις διπλωματικές σχέσεις. Δεύτερον, θα κινητοποιήσουν τα επιμελητειακά μέσα τους για εμάς (…) και στη συνέχεια θα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στα οικονομικά και διοικητικά θέματα και θα παράσχουν την απαραίτητη υποστήριξη στην Τουρκία».

«Αν αυτές οι προϋποθέσεις εκπληρωθούν, εμείς, η Τουρκία, προβλέπουμε να λειτουργήσουμε το αεροδρόμιο της Καμπούλ», διαβεβαίωσε.

Η Τουρκία διαπραγματεύεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες την πρότασή της να εγγυηθεί την ασφάλεια και τη διαχείριση του διεθνούς αεροδρομίου Χαμίντ Καρζάι.

Ο Ερντογάν και ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συζήτησαν το θέμα κατά την πρώτη απευθείας συνάντησή τους, στο περιθώριο μιας συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο.

Στις αρχές Ιουλίου, ο τούρκος πρόεδρος είχε πει πως η Ουάσινγκτον και η Άγκυρα συμφώνησαν για τους τρόπους διατήρησης μιας τουρκικής δύναμης για την ασφάλεια του αεροδρομίου.

«Τώρα είναι μια νέα εποχή»

Ο φόβος να πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν είναι μεγάλος καθώς οι τελευταίοι έχουν εξαπολύσει από τον Μάιο μια επίθεση εναντίον του αφγανικού στρατού και έχουν καταλάβει μεγάλα τμήματα εδαφών. Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιταχύνει την αποχώρηση των δυνάμεών τους που πρέπει να ολοκληρωθεί έως τς 31 Αυγούστου, 20 χρόνια μετά την αμερικανική εισβολή στο Αφγανιστάν.

«Υπάρχει τώρα μια νέα εποχή» στο Αφγανιστάν, είπε ο Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας τη βούληση της Άγκυρας να μιλήσει με τους Ταλιμπάν.

«Οι Ταλιμπάν, που είχαν συνομιλίες με την Αμερική, πρέπει να μπορούν να μιλήσουν για αυτά τα θέματα πιο άνετα με την Τουρκία», διαβεβαίωσε. «Νομίζω πως μπορούμε να εξασφαλίσουμε μια συμφωνία.»

Οι Ταλιμπάν προειδοποίησαν την Τουρκία την περασμένη εβδομάδα να μην διατηρήσει στρατεύματα για την ανάληψη της ασφάλειας του αεροδρομίου της Καμπούλ, λέγοντας πως «οι εισβολείς θα τύχουν μεταχείρισης ως τέτοιοι».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ινδοί δισεκατομμυριούχοι θέλουν να οικειοποιηθούν την διάσημη γειτονιά του Νότινγκ Χιλ - Κοινωνικές κατοικίες και σπίτια για υπηρέτες
Οι κάτοικοι της γειτονιάς έχουν απηυδήσει, αφού δεν μπορούν να τους σταματήσουν, με το ζευγάρι των Ινδών να τους απειλεί ότι εάν προκαλέσουν φασαρία, τα διαμερίσματα θα διατεθούν για «κοινωνική στέγαση»
Η ηθοποιός του Μπόλιγουντ Σονάμ Καπούρ, αριστερά, μαζί με τον σύζυγό της Ανάντ Αχούτζα
Βαθαίνει το ρήγμα Τραμπ – Νετανιάχου, λένε οι NYT: «Οι ΗΠΑ αφήνουν το Ισραήλ εκτός διαπραγματεύσεων με το Ιράν»
«Αγώνας δρόμου» από τους Ισραηλινούς για πληροφορίες, σύμφωνα με τους NYT - Οι φορές που οι ΗΠΑ «άδειασαν» τον ισραηλινό στρατό κατά τη διάρκεια της κοινής επιχείρησής τους κατά του Ιράν
Μπέντζαμιν Νετανιάχου / Ντόναλντ Τραμπ
Τουρκία: 13 συλλήψεις μελών του CHP – «Δεν θα επιτρέψουμε να κυβερνηθεί το κόμμα από διορισμένους επιτρόπους» λέει ο Οζγκιούρ Οζέλ
O Οζέλ εξαπέλυσε προσωπική επίθεση κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να αφήσει την αντιπολίτευση «χωρίς ηγέτη, χωρίς κόμμα και χωρίς επιλογή»
Ο πρόεδρος του CHP, Οζγκιούρ Οζέλ
Ιράν: «Οι ΗΠΑ σαμποτάρουν τις διαπραγματεύσεις» – Σε «θέση μάχης» ο Τραμπ για νέες επιθέσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο
Στην Τεχεράνη ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του Πακιστάν - Τι αναφέρουν αμερικανικά μέσα για τις νέες απειλές Τραμπ και τα σχέδιά του για νέους βομβαρδισμούς στο Ιράν
Γυναίκα περπατάει στην Τεχεράνη