Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Ερντογάν για EastMed: «Δεν είναι δουλειά που μπορεί να γίνει»

Ερντογάν για EastMed: «Δεν είναι δουλειά που μπορεί να γίνει»

Τον τουρκικό Τύπο φαίνεται ότι έχει επιστρατεύσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να δυσφημήσει τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed και να κλειδώσει η συμφωνία Τουρκίας – Ισραήλ. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, ο Τούρκος πρόεδρος προανήγγειλε επαφές και με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

Τα όσα αναφέρονται στο σημερινό πρωτοσέλιδο της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet είναι χαρακτηριστικά της προσπάθειας που κάνει η Τουρκία για να προωθήσει την δική της συμφωνία. «Γέφυρα φυσικού αερίου με το Ισραήλ αναγράφει», όταν το Ισραήλ παλιά χαρακτηριζόταν ως «αιματοβαμμένο κράτος» και «κράτος τρομοκράτης». 

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «ο τρόπος που εξετάζει το Ισραήλ για τις εξαγωγές ενέργειας δεν είναι ορθός από άποψη κόστους. Να τοποθετηθούν δηλαδή οι αγωγοί κάτω από τη θάλασσα από το Ισραήλ προς την Ελλάδα, να πάνε από εδώ μέχρι εκεί, κι από εκεί στην Ευρώπη. Αυτή δεν είναι δουλειά που μπορεί να γίνει… Ως αποτέλεσμα των υπολογισμών κόστους, φαίνεται ότι είναι η καταλληλότερη πορεία γι’ αυτή τη δουλειά είναι να οδηγηθεί το φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας. Εάν συζητήσουμε αυτό το θέμα με τον ([σ.σ ισραηλινό πρωθυπουργό] Μπένετ μετά το Ραμαζάνι, και λάβουμε αμέσως αποφάσεις, η συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας θα επιταχύνει τη διαδικασία που σχετίζεται με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου. Είμαι πολύ αισιόδοξος για αυτό».

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η πολυδιαφημισμένη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο Ισραήλ για το Μάιο αναβλήθηκε. 

«Μετά τις τελευταίες εξελίξεις θα τα δούμε όλα με φρέσκια ματιά», υπενθυμίζεται ότι δήλωσε ο βοηθός γραμματέας για διεθνείς υποθέσεις του αμερικανικού υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δρ. Andrew Light, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την στάση των ΗΠΑ αναφορικά με τον αγωγό φυσικού αερίου Eastmed.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις