Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Ερντογάν για Αγιά Σοφιά: Διορθώσαμε το λάθος του 1934 και επαναφέραμε τη γνήσια ταυτότητα της!

Φωτογραφία αρχείου

Μόλις τέσσερις ημέρες μετά το διάγγελμα του στον τουρκικό λαό, ανήμερα της απόφασης για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς από μουσείο σε τζαμί, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε νέες δηλώσεις για το ζήτημα που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και όχι μόνο από την ελληνική πλευρά. 

Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, απάντησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση πως “εμείς αποφασίζουμε για την Αγιά Σοφιά”, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα πως δεν πρόκειται να επανεξετάσει το ζήτημα, ούτε – φυσικά – να αλλάξει την απόφαση, όπως του ζήτησε χθες ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, από τις Βρυξέλλες. 

Click4more: Αγιά Σοφιά: Τι θα γίνει με τις αγιογραφίες

Ο Ερντογάν επανέλαβε πως “σεβόμαστε τις άλλες θρησκείες”, πώς “υπάρχουν 435 εκκλησίες στην Κωνσταντινούπολη” και πως είναι σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για την πρώτη προσευχή στην Αγιά Σοφιά στις 24 Ιουλίου, διαβεβαιώνοτας πως “θα σεβαστούμε την πολιτιστική κληρονομιά της”. Τόνισε ότι δεν μετατράπηκε σε τζαμί από εκκλησία, αλλά από μουσείο και επιτέθηκε σε όσους κάνουν λόγο για μη σεβασμός της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας, λέγοντας ότι όλα τα οθωμανικά μνημεία στα Βαλκάνια έχουν καταστραφεί.

Μάλιστα, “ακύρωσε” ανοιχτά τον Κεμάλ Ατατούρκ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “το 1934 έγινε μουσείο. Τώρα διορθώνουμε το λάθος και επαναφέρουμε τη γνήσια ταυτότητα της”.   

https://twitter.com/kayaismail80/status/1283083306817421318?s=20

Πηγή: milliyet

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις