Τετάρτη, 28 Φεβ.
18oC Αθήνα

Ερντογάν για πόλεμο στο Ισραήλ: Αναγκαία η δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ

Ερντογάν για πόλεμο στο Ισραήλ: Αναγκαία η δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ

Θέση υπέρ της Παλαιστίνης πήρε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με τον πόλεμο του Ισραήλ.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για τις συγκρούσεις στο Ισραήλ και υπερασπίστηκε τους Παλαιστίνιους. «Αυτοί που κλείνουν τα μάτια στα εγκλήματα μίσους δυστυχώς υπονομεύουν τη βούληση διαφορετικών πολιτισμών να ζήσουν μαζί ειρηνικά» ήταν τα λόγια του. 

«Το Παλαιστινιακό είναι η ρίζα των προβλημάτων στην περιοχή μας. Αν δεν επιλυθεί δίκαια, η περιοχή μας θα συνεχίσει να λαχταρά την ειρήνη», είπε στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην έναρξης της Αρχαίας Ορθόδοξης Συριακής Εκκλησίας Mor Efrem στο Yeşilköy. 

Ο Ερντογάν μάλιστα δεν δίστασε να κάνει πιο σαφή τη θέση του.: «Η μόνιμη ειρήνη στη Μέση Ανατολή είναι δυνατή μόνο με μια τελική λύση στο πρόβλημα Παλαιστίνης-Ισραήλ. Η δημιουργία ενός ανεξάρτητου και γεωγραφικά ενοποιημένου παλαιστινιακού κράτους, με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ, είναι μια αμετάκλητη ανάγκη. Θα κλιμακωθεί ένταση στην περιοχή και να οδηγήσει σε περισσότερη αιματοχυσία. Τονίζουμε ότι θα πρέπει να αποφευχθούν τυχόν βήματα που θα προκαλέσουν προβλήματα και θα τα εμβαθύνουν».

Δεν έκρυψε ότι θέλει η Τουρκία να παίξει σημαντικό ρόλο για τον τερματισμό των συγκρούσεων. «Είμαστε αποφασισμένοι να εντείνουμε και να συνεχίσουμε τις διπλωματικές προσπάθειες που έχουμε ξεκινήσει για την αποκατάσταση της ηρεμίας», είπε μεταξύ άλλων.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι δηλώσεις του Ερντογάν έγιναν στην έναρξης της Αρχαίας Ορθόδοξης Συριακής Εκκλησίας Mor Efrem στο Yeşilköy, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στον σεισμό του Αφγανιστάν, αναφέροντας πως «προσεύχομαι για το έλεος του Θεού στα αδέρφια μας που πέθαναν».

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις