Κόσμος

Ερντογάν για τη συνάντηση με Μητσοτάκη: Αν θέλει ο Θεός θα συνεννοούμαστε μέσω Καλίν – Σουρανή

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Όπως σε κάθε του ταξίδι στο εξωτερικό, έτσι και τώρα που επέστρεφε από το Αζερμπαϊτζάν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλά στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν για όλα τα θέματα. Και αυτή τη φορά η ατζέντα του προέδρου της Τουρκίας ήταν πιο… γεμάτη από άλλες φορές.

Στις αρχές της εβδομάδας, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνάντησε τόσο στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Και γι’ αυτές τις συναντήσεις μίλησε επιστρέφοντας στην Τουρκία από το Αζερμπαϊτζάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΙ στην Τουρκία Μανώλη Κωστίδη, επανέλαβε ότι η συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη (η πρώτη μετά από σχεδόν 1,5 χρόνο) ήταν καλή. Και για άλλη μια φορά, όπως και στις δηλώσεις του μετά το τετ α τετ, επέμεινε πόσο σημαντικό είναι να μιλούν οι δυο ηγέτες απευθείας και χωρίς… τρίτους.

Και αυτό, είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας, ήταν το σημαντικότερο απ’ όσα συμφώνησαν με τον Έλληνα πρωθυπουργό: να συνεννοούνται απευθείας μέσω των συνεργατών τους Ιμπραΐμ Καλίν και Ελένης Σουρανής και χωρίς τρίτα πρόσωπα, οργανισμούς και κράτη. Άλλωστε, κατά τη συνάντηση της Δευτέρας, την τελευταία στιγμή, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε να είναι παρών ο Ιμπραΐμ Καλίν και όχι διερμηνέας (σ.σ. μετέφραζε ο Καλίν) και έτσι παρούσα ήταν και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή.

Σύμφωνα με τον Μανώλη Κωστίδη, τα λεγόμενα του Τούρκου προέδρου δείχνουν ότι στόχος είναι να μείνουν «εκτός» τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών και οι δύο πρωθυπουργοί να συνομιλούν απευθείας μέσω των συμβούλων τους.

«Αγρίεψε» ξαφνικά ο Ερντογάν: «Είπα στον Μπάιντεν ότι δεν υποχωρώ για τους S-400»

«Συναντηθήκαμε με τον Μητσοτάκη. Του είπα “όπως και σήμερα ας μη βάλουμε μεταξύ μας τρίτα πρόσωπα, οργανισμούς και κράτη. Αν θα κάνουμε κάτι, να το κάνουμε μαζί. Ο δικός σου ειδικός απεσταλμένος με τον δικό μου ειδικό απεσταλμένο ας συναντηθούν και ας μας ενημερώσουν. Και μετά να συναντηθούμε εμείς. Και να κάνουμε τα ανάλογα βήματα”.

Το σημαντικότερο θέμα που συμφωνήσαμε ήταν αυτό. Αν θέλει ο Θεός με την Ελλάδα θα συνεννοούμαστε όχι μέσω άλλων κρατών, οργανισμών αλλά μέσω του ειδικού απεσταλμένου μου Ιμπραΐμ Καλίν, και την ειδική απεσταλμένη του κυρία Ελένη (Σουρανή) και θα κάνουμε τα βήματα μας. Η συνάντηση μας με τον Μητσοτάκη, γι’ αυτούς ήταν ευχάριστο γεγονός. Είναι σημαντικό. Καλό ήταν, καλή συνάντηση. Εύχομαι κι από εδώ και πέρα να πάει καλά», είπε ο Ερντογάν.

 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Microsoft: Μαζικές περικοπές προσωπικού – 4.800 απολύσεις και ακόμη 1.600 αποχωρήσεις έως το 2027
Οι 1.600 θέσεις που καταργούνται άμεσα προέρχονται από τη θυγατρική βιντεοπαιχνιδιών Xbox - Οι θέσεις που θα καταργηθούν δεν θα αντικατασταθούν από την Τεχνητή Νοημοσύνη, διαβεβαιώνει η εταιρεία
Microsoft
Σύνοδος ΝΑΤΟ: «Φρούριο» η Άγκυρα για τον Τραμπ – 1.000 άτομα στην αμερικανική αποστολή, έλεγχοι με ακτίνες Χ στο ξενοδοχείο όπου θα μένει
Αύριο Τρίτη (07.07.2026) στις 15:00 η συνάντηση Ερντογάν με Τραμπ - Αναλυτικά το πρόγραμμα του αμερικανού προέδρου - Στην Άγκυρα βρίσκεται ήδη ο Μαρκ Ρούτε
Το ξενοδοχείο στην Άγκυρα όπου θα μένει ο Τραμπ
Αλεξέι Ναβάλνι: Κυρώσεις από τη Βρετανία σε 2 ρωσικά ινστιτούτα και 7 επτά πρόσωπα για τη δηλητηρίαση του
«Η επαναλαμβανόμενη χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και άμεση απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια», τόνισε η υπουργός Εξωτερικών Ιβέτ Κούπερ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
Σκληρό μάθημα Καρόλου στον Χάρι μετά το χάος με τη διαμονή του: «Το Μπάκιγχαμ δεν είναι ξενοδοχείο της τελευταίας στιγμής»
Ο βασιλιάς Κάρολος έχασε την υπομονή του κι έκλεισε τις πόρτες του Μπάκιγχαμ στον πρίγκιπα Χάρι, αφού άργησε να απαντήσει στην πρόσκληση φιλοξενίας
Βασιλιάς Κάρολος - πρίγκιπας Χάρι
Αναχαιτίστηκε ρωσικό αεροπλάνο κοντά σε βρετανικό αεροπλανοφόρο στη Θάλασσα της Νορβηγίας – Η ανακοίνωση του βρετανικού ΥΠΑΜ
Το περιστατικό σημειώθηκε στις 2 Ιουλίου όταν το βρετανικό αεροπλανοφόρο συμμετείχε σε αποστολή αποτροπής του ΝΑΤΟ στον Βόρειο Ατλαντικό
Ρωσικό αεροπλάνο αναχαιτίστηκε από βρετανικά μαχητικά