Κόσμος

Ερντογάν για τη συνάντηση με Μητσοτάκη: Αν θέλει ο Θεός θα συνεννοούμαστε μέσω Καλίν – Σουρανή

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Όπως σε κάθε του ταξίδι στο εξωτερικό, έτσι και τώρα που επέστρεφε από το Αζερμπαϊτζάν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλά στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν για όλα τα θέματα. Και αυτή τη φορά η ατζέντα του προέδρου της Τουρκίας ήταν πιο… γεμάτη από άλλες φορές.

Στις αρχές της εβδομάδας, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνάντησε τόσο στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Και γι’ αυτές τις συναντήσεις μίλησε επιστρέφοντας στην Τουρκία από το Αζερμπαϊτζάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΙ στην Τουρκία Μανώλη Κωστίδη, επανέλαβε ότι η συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη (η πρώτη μετά από σχεδόν 1,5 χρόνο) ήταν καλή. Και για άλλη μια φορά, όπως και στις δηλώσεις του μετά το τετ α τετ, επέμεινε πόσο σημαντικό είναι να μιλούν οι δυο ηγέτες απευθείας και χωρίς… τρίτους.

Και αυτό, είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας, ήταν το σημαντικότερο απ’ όσα συμφώνησαν με τον Έλληνα πρωθυπουργό: να συνεννοούνται απευθείας μέσω των συνεργατών τους Ιμπραΐμ Καλίν και Ελένης Σουρανής και χωρίς τρίτα πρόσωπα, οργανισμούς και κράτη. Άλλωστε, κατά τη συνάντηση της Δευτέρας, την τελευταία στιγμή, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε να είναι παρών ο Ιμπραΐμ Καλίν και όχι διερμηνέας (σ.σ. μετέφραζε ο Καλίν) και έτσι παρούσα ήταν και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή.

Σύμφωνα με τον Μανώλη Κωστίδη, τα λεγόμενα του Τούρκου προέδρου δείχνουν ότι στόχος είναι να μείνουν «εκτός» τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών και οι δύο πρωθυπουργοί να συνομιλούν απευθείας μέσω των συμβούλων τους.

«Αγρίεψε» ξαφνικά ο Ερντογάν: «Είπα στον Μπάιντεν ότι δεν υποχωρώ για τους S-400»

«Συναντηθήκαμε με τον Μητσοτάκη. Του είπα “όπως και σήμερα ας μη βάλουμε μεταξύ μας τρίτα πρόσωπα, οργανισμούς και κράτη. Αν θα κάνουμε κάτι, να το κάνουμε μαζί. Ο δικός σου ειδικός απεσταλμένος με τον δικό μου ειδικό απεσταλμένο ας συναντηθούν και ας μας ενημερώσουν. Και μετά να συναντηθούμε εμείς. Και να κάνουμε τα ανάλογα βήματα”.

Το σημαντικότερο θέμα που συμφωνήσαμε ήταν αυτό. Αν θέλει ο Θεός με την Ελλάδα θα συνεννοούμαστε όχι μέσω άλλων κρατών, οργανισμών αλλά μέσω του ειδικού απεσταλμένου μου Ιμπραΐμ Καλίν, και την ειδική απεσταλμένη του κυρία Ελένη (Σουρανή) και θα κάνουμε τα βήματα μας. Η συνάντηση μας με τον Μητσοτάκη, γι’ αυτούς ήταν ευχάριστο γεγονός. Είναι σημαντικό. Καλό ήταν, καλή συνάντηση. Εύχομαι κι από εδώ και πέρα να πάει καλά», είπε ο Ερντογάν.

 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τραμπ: Παλέψαμε 250 χρόνια να κάνουμε τη χώρα μεγάλη, δεν θα την καταστρέψουν οι Δημοκρατικοί υποψήφιοι
Χαρακτήρισε τους υποψηφίους των Δημοκρατικών εξαιρετικά επικίνδυνους, υποστηρίζοντας ότι τάσσονται υπέρ των τζιχαντιστών, των Αδελφών Μουσουλμάνων και άλλων ομάδων
Ντόναλντ Τραμπ
Ο Νετανιάχου ζητάει κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας στο Ισραήλ χωρίς τα αραβικά κόμματα
«Επιδιώκουμε να συγκροτήσουμε ένα διευρυμένο κυβερνητικό σχήμα με τους εταίρους μας και με οποιοδήποτε κόμμα επιθυμεί να συμπορευτεί μαζί μας και δεν υποστηρίζει την τρομοκρατία»
Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Γαλλία: Στο εδώλιο οι γονείς της 4χρονης που βρέθηκε νεκρή και ακρωτηριασμένη σε χαντάκι – Το φρικτό έγκλημα που συγκλόνισε τη χώρα πριν από 39 χρόνια
Ένα τυχαίο εύρημα DNA, 31 χρόνια αργότερα, οδήγησε στην ταυτοποίησή της και στη σύλληψη των γονιών της, που κινδυνεύουν με ισόβια
A France Police officer controls cars at a check point ahead of the G7 summit in Evian-les-Bains, France, Monday, June 15, 2026.
Τρομακτικό τροχαίο με αυτοκίνητο που βρέθηκε «στον αέρα» πάνω από το Ποζιτάνο στην Ιταλία - Δείτε εικόνες
Ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου για λόγους που διερευνώνται ακόμη και ως εκ θαύματος βρέθηκε ισορροπημένο πάνω από το κενό, αποφεύγοντας οριακά την πτώση
Ποζιτάνο