Κόσμος

Ερντογάν και Ρούτε συζήτησαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, το PKK και την άρση του εμπάργκο όπλων από σύμμαχες χώρες

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, συναντήθηκε σήμερα στην Άγκυρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν και τον Υπουργό Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ.

Η συνάντηση είχε διάρκεια μια ώρα και ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ συζήτησε με τον Ερντογάν θέματα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, εν όψει και της ανάληψης της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Εξάλλου, η Τουρκία  να διεκδικεί διαμεσολαβητικό ρόλο για τον τερματισμό του πολέμου και μάλιστα ο Πρόεδρος Ερντογάν είχε χθες Κυριακή (24.11.2024) τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Mustafa KamaciMustafa Kamaci/PPO/Handout via REUTERS

Προ ημερών ο κ. Ερντογάν είχε δηλώσει ότι «η επίθεση της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας με βαλλιστικούς πυραύλους ενέχει μεγάλο κίνδυνο».

Κατά τις συναντήσεις του Ρούτε στην Άγκυρα, η τουρκική πλευρά έθεσε και θέμα των Κούρδων της Συρίας, τους οποίους στηρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και τους οποίους η Τουρκία ταυτίζει με την οργάνωση ΡΚΚ και την τρομοκρατία, αλλά και οι συγκρούσεις στην Μέση Ανατολή.

Η Άγκυρα ζήτησε επίσης, για άλλη μία φορά, την άρση των περιορισμών στην πώληση αμυντικού υλικού από ορισμένες σύμμαχες χώρες.

Mustafa KamaciMustafa Kamaci/PPO/Handout via REUTERS

Τι ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία:

«Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε στο προεδρικό μέγαρο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν θέματα, όπως ο πόλεμος Ουκρανίας και Ρωσίας και τι μπορεί να γίνει για τον τερματισμό της σφαγής που βιώνεται στην Παλαιστίνη, τα κοινά βήματα που πρέπει να γίνουν για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η φιλοξενία της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ από την Τουρκία το 2026, η αλληλεγγύη των συμμάχων του ΝΑΤΟ με την Τουρκία στην προμήθεια υλικών της αμυντικής βιομηχανίας και η συμβολή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ ως σύμμαχος.

Mustafa KamaciMustafa Kamaci/PPO/Handout via REUTERS

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος Ερντογάν ευχαρίστησε τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Ρούτε για τα μηνύματα αλληλεγγύης προς την Τουρκία μετά την τρομοκρατική επίθεση στην Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (TAI).

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα στήριξε την υποψηφιότητα Ρούτε για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ. Ο κ. Ρούτε από την πλευρά του εμφανίζεται πολύ προσεκτικός στις δηλώσεις του σε σχέση με την Τουρκία και η Άγκυρα ήταν στους τρεις πρώτους προορισμούς του στον κύκλο των πρώτων επίσημων επισκέψεων του που ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
CNN: Η νέα συνάντηση Τραμπ με Νετανιάχου διαφέρει από τις προηγούμενες – Ιράν, Λίβανος και Τουρκία δοκιμάζουν τη σχέση τους
Η σχέση των δύο ηγετών άρχισε να ψυχραίνεται κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράν - Τόσο η πώληση των F-35 στην Τουρκία όσο και η συμφωνία ΗΠΑ - Σαουδικής Αραβίας βαθαίνουν το ρήγμα ανάμεσά τους
Μπέντζαμιν Νετανιάχου / Ντόναλντ Τραμπ
Σκληρή μάχη στα μέτωπα φωτιάς σε Γαλλία και Ισπανία πριν το κύμα καύσωνα - Κίνδυνος για αναζωπυρώσεις από τους ενισχυμένους ανέμους
Νεκρός εθελοντής πυροσβέστης στη Γαλλία - Φόβοι πως τα μέτωπα της «Δυτικής Σιέρα», στην περιφέρεια της Μαδρίτης και της Άβιλα θα ενωθούν
REUTERS
Μπαράζ ουκρανικών drones στην περιφέρεια της Μόσχας – 7 νεκροί από ρωσικά πλήγματα στην Ουκρανία
Ο ρωσικός στρατός είχε ανακοινώσει νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι κατέλαβε την πόλη, ωστόσο Ουκρανοί αξιωματούχοι απορρίπτουν τον ισχυρισμό και υποστηρίζουν ότι οι μάχες συνεχίζονται
Ρωσική επίθεση στο Κίεβο
Εκρήξεις στο βόρειο Ιράκ: Το Ιράν έπληξε το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου – Αναφορές για κατάρριψη drone του ΗΠΑ
Εκρήξεις και σε περιοχές κοντά στο προξενείο των ΗΠΑ - Αναφορές για πάνω από 10 αμερικανικά αεροσκάφη και drones πάνω από το Ερμπίλ ως απάντηση στην ιρανική επίθεση
Εκρήξεις στο βόρειο Ιράκ: Το Ιράν έπληξε το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου – Αναφορές για κατάρριψη drone του ΗΠΑ
Ο Τραμπ βλέπει «καλές πιθανότητες» για αποτελέσματα στις συνομιλίες με το Ιράν και απειλεί με νέους βομβαρδισμούς
Το Ιράν διαψεύδει πως αναμένεται να κάτσει ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων - Συνεχίζεται ο «στραγγαλισμός» στα Στενά του Ορμούζ - Σήμερα η συνάντηση Τραμπ - Νετανιάχου στις ΗΠΑ
Ντόναλντ Τραμπ