Κόσμος

Ερντογάν κατά Μπάιντεν: Λάθος η απόφαση για χρήση πυραύλων ATACMS εναντίον της Ρωσίας – Θα κλιμακώσει τον πόλεμο

Τα βέλη του στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν έστρεψε σήμερα 20.11.2024 ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Επιστρέφοντας στην Τουρκία από τη Σύνοδο της G20 στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ο Ερντογάν επέκρινε την απόφαση του Τζο Μπάιντεν να επιτρέψει στην Ουκρανία τη χρήση βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς – των περίφημων πλέον ATACMS – εναντίον στόχων μέσα στο έδαφος της Ρωσίας.

«Δεν συμφωνούμε με την απόφαση των ΗΠΑ να επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να χτυπήσει τη Ρωσία» είπε ο Ερντογάν – όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης – κρίνοντας πως η απόφαση Μπάιντεν όχι μόνον θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά θα επιφέρει και ισχυρότερη αντίδραση από τη Ρωσία.

«Πιστεύουμε ότι ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει όχι με περισσότερα όπλα αλλά με περισσότερες ειρηνευτικές προσπάθειες και διπλωματία», υποστήριξε ο Ερντογάν.

Ο ίδιος παρατήρησε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «ενέκρινε ένα δόγμα που επιτρέπει στη χώρα του να απαντήσει με πυρηνικά όπλα σε περίπτωση επίθεσης με βαλλιστικούς πυραύλους» και κλιμακώνοντας την κριτική του κατά του Τζο Μπάιντεν προσέθεσε: «Όλα αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν την περιοχή και τον κόσμο στα πρόθυρα ενός νέου και μεγάλου πολέμου. Η προσέγγιση “ας καταστραφεί ο κόσμος έπειτα από μένα” δεν οδηγεί πουθενά».

«Προσδοκούμε και ευχόμαστε ότι η ουκρανική και η ρωσική πλευρά θα επικεντρωθούν στην ειρήνη, διατηρώντας την ψυχραιμία χωρίς να παγιδεύονται σε προκλήσεις. Το παραμικρό λάθος που θα γίνει στο πεδίο ως αποτέλεσμα αυτού του μεγάλου λάθους, η εμπλοκή σε προκλήσεις ισοδυναμεί με φωτιά σε μια πυριτιδαποθήκη. Ως εκ τούτου, συμβουλεύω όλους να ενεργούν προσεκτικά», συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Σύμφωνα με αναλυτές, η στάση Ερντογάν σχετίζεται και με τον ρόλο που θέλει να διαδραματίσει στην περιοχή μετά την ανάληψη της αμερικανικής προεδρίας από τον Ντόναλν Τραμπ, στις 20 Ιανουαρίου 2025, αλλά πιθανώς και με την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ στο ενδεχόμενο μετεγκατάστασης της ηγεσίας της Χαμάς στην Τουρκία, μετά την «έξωσή» της από το Κατάρ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «plan B» της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν η κυβέρνηση Τραμπ κάνει πίσω στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
«Υπάρχει σχέδιο Β, αλλά πρέπει να εργαστούμε για το σχέδιο Α. Γιατί διαφορετικά, εάν επικεντρωθούμε στο σχέδιο Β, (αναπόφευκτα) αυτό θα συμβεί», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας
Η Κάγια Κάλας
Έντεκα τραυματίες, 3 σε κρίσιμη κατάσταση, από αυτοκίνητο που έπεσε σε πλήθος στην Κοπεγχάγη
«Το αυτοκίνητο χτύπησε έναν ποδηλάτη και ανέβηκε στο πεζοδρόμιο κοντά σε ένα καφέ όπου υπάρχει εξωτερικός χώρος σαν βεράντα, όπου έριξε κάτω και άλλους ανθρώπους», διευκρίνισε η αστυνομία
Αστυνομικοί και διασώστες επιχειρούν στο Sortedam Dossering, όπου ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω στο πλήθος, Κοπεγχάγη, Δανία
Το μήνυμα του βασιλιά Καρόλου στους καρκινοπαθείς: «Κάθε διάγνωση είναι τρομακτική»
Ο βασιλιάς Κάρολος αναφέρθηκε στην εμπειρία του με τον καρκίνο, λέγοντας ότι «η διάγνωση καρκίνου δεν χρειάζεται ποτέ να σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον χωρίς ελπίδα και υποστήριξη»
Ο βασιλιάς Κάρολος
Πανικός στο Ισραήλ: Συγκλονιστικά πλάνα από τις φωτιές στην Ιερουσαλήμ - Στους 23 οι τραυματίες
Οι φλόγες κατακαίνε δασωμένες εκτάσεις κοντά στον δρόμο που συνδέει το Λατρούν με τη Μπετ Σεμές. Πολλοί οδηγοί εγκατέλειψαν τα οχήματά τους στη μέση του δρόμου και διέφυγαν με τα πόδια
Ισραηλινό προσωπικό ασφαλείας και διάσωσης εργάζεται κοντά στο Latrun στο κεντρικό Ισραήλ, καθώς ξέσπασαν πυρκαγιές λόγω της υπερβολικής ζέστης 1