Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Ερντογάν… μαινόμενος! Επίθεση σε ΗΠΑ και… “προβοκάτσια” οι πυροβολισμοί στην αμερικανική πρεσβεία

Ερντογάν… μαινόμενος! Επίθεση σε ΗΠΑ και… “προβοκάτσια” οι πυροβολισμοί στην αμερικανική πρεσβεία
Φωτογραφία Reuters

Η επίθεση με πυροβολισμούς στο κτίριο της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Άγκυρα ήταν… προσπάθεια να προκληθεί χάος εκτιμά η κυβέρνηση της Τουρκίας, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εξαπολύει νέα δριμεία επίθεση την Ουάσινγκτον.

Η επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα έγινε τα ξημερώματα της Δευτέρας (20.08.2018) όταν δράστης που επέβαινε σε λευκό αυτοκίνητο άνοιξε πυρ προς το κτίριο. Η επίθεση έγινε την ώρα που οι σχέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία βρίσκονται στο χειρότερο σημείο, εξαιτίας της κράτησης του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον και των οικονομικών κυρώσεων.

Από τους πυροβολισμούς στην αμερικανική πρεσβεία δεν υπήρξαν τραυματισμοί, μόνο υλικές ζημιές. Δεν είναι ακόμη σαφές αν ο δράστης ήταν ένας ή περισσότεροι. Τουλάχιστον έξι πυροβολισμοί ρίχθηκαν σε πύλη ασφαλείας της αμερικανικής πρεσβείας. Ήταν 05:30 τα ξημερώματα όταν ο λευκό αυτοκίνητο πέρασε μπροστά από το κτίριο της πρεσβείας. Τρεις σφαίρες έπληξαν μια σιδερένια πόρτα κι ένα παράθυρο της πρεσβείας σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του κυβερνήτη της Άγκυρας.

Η πρεσβεία είναι κλειστή αυτή την εβδομάδα λόγω της δημόσιας αργίας για την ισλαμική γιορτή Άιντ αλ-Άντχα. «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ένα συμβάν ασφαλείας σημειώθηκε στην πρεσβεία των ΗΠΑ νωρίς σήμερα το πρωί. Δεν έχουμε πληροφορίες για τραυματισμούς και ερευνούμε τις λεπτομέρειες», δήλωσε ο Ντέιβιντ Γκάινερ, ο εκπρόσωπος της πρεσβείας. «Ευχαριστούμε την τουρκική εθνική αστυνομία για την ταχεία αντίδρασή της».

Φωτογραφία Reuters

Πλάνα βίντεο που μετέδωσε το δίκτυο Haberturk δείχνουν αστυνομικές ομάδες να επιθεωρούν μία από τις εισόδους της πρεσβείας ενώ η ζημιά που προκλήθηκε από έναν πυροβολισμό είναι ορατή σε ένα παράθυρο. Ανέφερε πως στη σκηνή βρέθηκαν άδεια φυσίγγια.

https://youtu.be/eCilKm7Yvt4

«Προσπάθεια να προκληθεί χάος»

Ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε την επίθεση στο Twitter και είπε πως διεξάγεται έρευνα για το συμβάν. «Είναι μια σαφής προσπάθεια να προκληθεί χάος», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ιμπραχίμ Καλίν. «Η Τουρκία είναι μια ασφαλής χώρα και όλες οι ξένες αποστολές τελούν από την εγγύηση των νόμων», τόνισε.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα και το προξενείο στην Κωνσταντινούπολη έχουν αποτελέσει στο παρελθόν στόχους επιθέσεων από μαχητές και έχουν αντιμετωπίσει πολλές απειλές ασφαλείας.

Ερντογάν κατά ΗΠΑ: Επίθεση στην οικονομία είναι επίθεση στη χώρα

Λίγες ώρες μετά την επίθεση, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε νέα, σφοδρότατη, επίθεση στις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ. Σε ομιλία του ενόψει της γιορτής Άιντ αλ-Άντχα, που διαρκεί τέσσερις ημέρες αρχής γενομένης από αύριο Τρίτη, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως μια επίθεση στην τουρκική οικονομία δεν είναι κάτι διαφορετικό από ένα πλήγμα εναντίον της σημαίας της ή ένα κάλεσμα για προσευχή. Με τον τρόπο αυτό σχολίασε την πρόσφατη πτώση του νομίσματός της με θρησκευτικούς και εθνικιστικούς όρους καθώς πλησιάζει μια σημαντική μουσουλμανική γιορτή.

Σε μαγνητοσκοπημένη ομιλία του, ο Ερντογάν είπε πως σκοπός της νομισματικής κρίσης ήταν να κάνουν «την Τουρκία και τον λαό της να γονατίσουν».

Η λίρα έχασε περίπου το 40% της αξίας της φέτος λόγω ανησυχιών για την επιρροή του Ερντογάν στη νομισματική πολική και μιας επιδεινούμενης διπλωματικής κρίσης με τις ΗΠΑ. Η πτώση της λίρας επεκτάθηκε και σε άλλα νομίσματα αναδυόμενων αγορών και σε άλλα χρηματιστήρια τις τελευταίες εβδομάδες.

«Η επίθεση στην οικονομία μας δεν έχει καμία διαφορά από επιθέσεις στην έκκλησή μας για προσευχή και στη σημαία μας. Ο σκοπός είναι ο ίδιος. Ο σκοπός είναι να κάνουν την Τουρκία και τον λαό της να γονατίσουν, να την αιχμαλωτίσουν», ανέφερε ο Ερντογάν σε τηλεοπτικό διάγγελμα. «Εκείνοι που νομίζουν πως μπορούν να κάνουν την Τουρκία να ενδώσει με τη συναλλαγματική ισοτιμία θα δουν σύντομα ότι κάνουν λάθος», είπε.

Ο Ερντογάν απέφυγε να κατονομάσει χώρες ή θεσμούς, ωστόσο στο παρελθόν έχει επιρρίψει την ευθύνη για την κατάρρευση της λίρας σε ένα σκιώδες «λόμπι των επιτοκίων», σε δυτικούς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης και χρηματιστές.

Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου κάθε άλλο παρά βοήθησαν την τουρκική λίρα. Το τουρκικό νόμισμα έπεσε στις 6,0900 λίρες έναντι του δολαρίου στις 11:43 ώρα Ελλάδος αφού έκλεισε στις 6,0100 λίρες ανά δολάριο την Παρασκευή.

Την Παρασκευή δύο οίκοι αξιολόγησης, ο Moody’s και ο Standard & Poor’s, υποβάθμισαν περαιτέρω την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας στην περιοχή των «σκουπιδιών».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις