Κόσμος

Ερντογάν: Προκλητική η στάση κάποιων χωρών της Δύσης απέναντι στην Ρωσία

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Στο Βελιγράδι βρέθηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Μάλιστα η υποδοχή που επιφυλάχθηκε στον Ερντογάν ήταν εντυπωσιακή καθώς κατά την επίσημη τελετή υποδοχής έξω από το κυβερνητικό κτήριο «Palata Srbije», την στιγμή ανάκρουσης των εθνικών Ύμνων των δύο χωρών, ερρίφθησαν δέκα κανονιοβολισμοί από το κάστρο του Βελιγραδίου προς τιμήν του.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε στην συνέντευξη Τύπου ότι συζητήθηκαν διεξοδικά όλα τα ανοιχτά ζητήματα στα Βαλκάνια. Τόνισε την ανάγκη να επιλύονται οι διαφορές με διάλογο. Έκανε ειδική αναφορά στο βοσνιακό και στο ζήτημα του Κοσόβου.

«Η Τουρκία με ειλικρίνεια και συνέπεια είναι πρόθυμη να βοηθήσει για να ξεπεραστούν μέσα από τον διάλογο όλα τα προβλήματα στο Κόσοβο και στην Βοσνία Ερζεγοβίνη. Τα Βαλκάνια δεν μπορούν να αντέξουν την διατήρηση ανοιχτών ζητημάτων» ανέφερε ο Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφερόμενος στο πόλεμο στην Ουκρανία τόνισε ότι η Άγκυρα εφαρμόζει ισορροπημένη πολιτική απέναντι στην Ρωσία και την Ουκρανία.

Επέκρινε την πολιτική κάποιων δυτικών χωρών, χωρίς να τις κατονομάσει, και χαρακτήρισε προκλητική την στάση τους απέναντι στη Ρωσία. Εκτίμησε δε ότι με την συμπεριφορά τους ενισχύουν την συνέχιση του πολέμου.

«Όσο προσπαθείτε να κάνετε έναν τέτοιο πόλεμο με προκλήσεις απέναντι στην Ρωσία, δεν πρόκειται να έχετε αποτελέσματα» διεμήνυσε ο Ερντογάν.

Αναφέρθηκε στο οπλισμό που στέλνεται στην Ουκρανία για τον οποίο -όπως είπε- είναι απαρχαιωμένος και το μόνο που επιτυγχάνεται είναι να παρατείνεται ο πόλεμος.

«Στον πόλεμο σκοτώνονται άνθρωποι και κανένας δεν μπορεί να βγει νικητής. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα επικρατήσει η λογική, θα τελειώσει ο πόλεμος και θα υπάρξει ειρήνη» τόνισε από το Βελιγράδι ο Ερντογάν.

Από την πλευρά του ο Βούτσιτς τόνισε οτι «η Σερβία και η Τουρκία διανύουν την χρυσή εποχή των διμερών τους σχέσεων».

Ο πρόεδρος της Σερβίας εξήρε τον ρόλο του Ερντογάν στην επίλυση των ανοιχτών ζητημάτων στην περιοχή και κυρίως στο βοσνιακό αλλά και το ζήτημα του Κοσόβου. Αναφέρθηκε στην οικονομική συνεργασία τονίζοντας ότι η Τουρκία είναι ένας από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές.

Ο Βούτσιτς ανέφερε ότι συζητήθηκαν και θέματα στρατιωτικής συνεργασίας όπως η αγορά από την Σερβία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar αλλά και η εκπαίδευση στην Τουρκία ανδρών των ειδικών δυνάμεων της Σερβίας. Το θέμα της ενέργειας επίσης απασχόλησε την συνάντηση Βούτσιτς -Ερντογάν και όπως αναφέρθηκε η Σερβία ζήτησε να διευκολύνει η Τουρκία την μεταφορά προς την Σερβία ηλεκτρικού ρεύματος από το Αζερμπαϊτζάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας αύριο επισκέπτεται το Ζάγκρεμπ, τρίτο σταθμό, μετά το Σαράγεβο και το Βελιγράδι, της μίνι περιοδείας του στα Βαλκάνια.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Φονικός καύσωνας στην Ευρώπη: Παιδιά πεθαίνουν στη Γαλλία επειδή δεν ξέρουν κολύμπι, 43 νεκροί – Ρεκόρ ζέστης στην Ισπανία και συναγερμός σε Δανία και Σουηδία
Σε κόκκινο συναγερμό αύριο (25.06.2026) το 75% της Γαλλίας λόγω του καύσωνα - Απόγνωση σε Ισπανία, Ιταλία - Σπάνε ρεκόρ οι θερμοκρασίες
«Βράζει» η Γαλλία από τον καύσωνα
Ο υπουργός Εργασίας της Γαλλίας υπέρ της βερμούδας στο γραφείο εν μέσω καύσωνα: «Αν είναι καλοραμμένη, κανένα πρόβλημα»
«Εγώ φοράω κοστούμι και γραβάτα γιατί αυτό είναι το dress code ενός υπουργού» δήλωσε ο Ζαν-Πιερ Φαραντού - Τι ισχύει με τη βερμούδα στα γραφεία στη Γαλλία
Αστυνομία Γαλλία
Η βίλα Σέρτοσα του Μπερλουσκόνι στη Σαρδηνία πουλήθηκε στη βασιλική οικογένεια Αλ Θάνι του Κατάρ για 350 εκατ. ευρώ
Πρόκειται για έπαυλη στην οποία ο «Καβαλιέρε» φιλοξένησε από τον Βαλντιμίρ Πούτιν μέχρι τον Βρετανό Τόνι Μπλερ και τον Ισπανό πρώην πρωθυπουργό Θαπατέρο αλλά και τα διαβόητα «μπούνγκα -μπούνκα» πάρτι
Η βίλα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στη Σαρδηνία