Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Ερντογάν: Στην τελική ευθεία η τουρκική επέμβαση στη βόρεια Συρία!

Ερντογάν: Στην τελική ευθεία η τουρκική επέμβαση στη βόρεια Συρία!
φωτογραφία: Reuters

Στη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία αναφέρθηκε την Παρασκευή (21.12.2018) ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καλωσορίζοντας την απόφαση Τραμπ να αποσύρει τους 2.000 Αμερικανούς στρατιώτες από την περιοχή.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία θα αναβάλει τη στρατιωτική επιχείρηση προς το παρόν.

Ωστόσο και μόνο η αναφορά της καταδεικνύει την απόφαση του “σουλτάνου” να εκστρατεύσει στο συριακό βορρά με την πρώτη ευκαιρία.

Η ξαφνική ανακοίνωση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανέτρεψε έναν πυλώνα της αμερικανικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή. Επικριτές λένε πως θα καταστήσει πιο δύσκολη την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στον επταετή εμφύλιο πόλεμο στη Συρία.

Όμως για την Τουρκία η απόφαση απομακρύνει ένα σημείο τριβής με τις ΗΠΑ. Ο Ερντογάν μέμφεται εδώ και καιρό τον σύμμαχό του στο ΝΑΤΟ για τη βορειοανατολική Συρία, όπου η Ουάσινγκτον υποστηρίζει τους μαχητές της πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) των Κούρδων της Συρίας.

Η Τουρκία θεωρεί πως οι YPG είναι τρομοκρατική οργάνωση και “παρακλάδι” του ένοπλου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) το οποίο μάχεται για την αυτονομία των Κούρδων στην Τουρκία.

Ερντογάν: Πολεμικές προετοιμασίες για μάχες ανατολικά του Ευφράτη

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα σχέδια για την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης ανατολικά του ποταμού Ευφράτη στη βόρεια Συρία για την εκδίωξη της YPG από την περιοχή, την οποία ελέγχει κατά το μεγαλύτερο μέρος.

Αυτή την βδομάδα είπε πως η εκστρατεία μπορεί να πραγματοποιηθεί ανά πάσα στιγμή. Όμως σήμερα είπε πως η κίνηση των ΗΠΑ και μια τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε με τον Τραμπ ήταν ο λόγος να περιμένει.

“Είχαμε αποφασίσει την περασμένη εβδομάδα να ξεκινήσει μια στρατιωτική επιχείρηση ανατολικά του Ευφράτη.. Η τηλεφωνική συνδιάλεξή μας με τον Πρόεδρο Τραμπ, καθώς και οι επαφές ανάμεσα στους διπλωμάτες μας και τους αξιωματούχους και οι δηλώσεις των ΗΠΑ, μας οδήγησαν να περιμένουμε λίγο”, είπε σε μια ομιλία στην Κωνσταντινούπολη.

“Αναβάλαμε τη στρατιωτική επιχείρηση ανατολικά του ποταμού Ευφράτη μέχρι να δούμε στην πράξη το αποτέλεσμα της απόφασης της Αμερικής να αποσυρθεί από τη Συρία”.

Ο Ερντογάν είπε πως αυτή δεν είναι μια “περίοδος με ανοικτό τέλος”.

Η Άγκυρα έχει εκφράσει επανειλημμένα την απογοήτευσή της για αυτό που χαρακτηρίζει αργή εφαρμογή μιας συμφωνίας με την Ουάσινγκτον για την εκδίωξη των μαχητών των YPG από τη Μάνμπιτζ, μία πόλη σε κυρίως αραβική περιοχή δυτικά του Ευφράτη.

“Έχουμε τον οδικό χάρτη της Μάνμπιτζ, συζητήσαμε αν μπορούμε να τον εφαρμόσουμε μέχρι να αποχωρήσουν (οι δυνάμεις των ΗΠΑ)”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

“Τόσα πολλά θέματα στα οποία η Τουρκία και οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνεργαστούν, και δεν θα έπρεπε να υπάρχει κανένα κενό στη χώρα τον οποίο να μπορούν να καλύψουν επίσης τρομοκρατικές οργανώσεις”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις