Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Ερντογάν: Τον κάλεσε ο Πούτιν στη Μόσχα – Πάει πριν δει τον Τραμπ

Ερντογάν: Τον κάλεσε ο Πούτιν στη Μόσχα – Πάει πριν δει τον Τραμπ

Αν μπορεί να πει κανείς πως υπάρχουν κερδισμένοι από την τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία, τότε αυτοί είναι ο Ερντογάν και ο Άσαντ. Μαζί με τον τελευταίο και ο… Βλαντιμίρ Πούτιν, αφού η Ρωσία έχει ταχθεί από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του συριακού καθεστώτος.

Οι δυο από τους πιο βασικούς «παίκτες» στο «πόκερ» που παίζεται τις τελευταίες μέρες στη βόρεια Συρία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλαδή, αναμένεται να συναντηθούν τις επόμενες μέρες στη Μόσχα. Και μάλιστα, πριν ο πρόεδρος της Τουρκίας ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον, όπου στις 13 Νοεμβρίου, θα δει τον Ντόναλντ Τραμπ.

Το ταξίδι του Ερντογάν στη Μόσχα «κλείστηκε» χθες (15.10.2019) το βράδυ, όταν ο Τούρκος πρόεδρος τηλεφώνησε στον Ρώσο ομόλογό του. Όλως… τυχαίως, λίγη ώρα μετά δήλωσε ότι η Μανμπίτζ (σ.σ. όπου μπήκαν χθες οι δυνάμεις του Άσαντ) δεν τον… ενδιαφέρει.

Πούτιν και Ερντογάν, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, συζήτησαν τις επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία και στο πλαίσιο αυτό ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε τον Τούρκο ομόλογό του να επισκεφτεί τη Μόσχα «εντός των επόμενων ημερών».

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν προσκάλεσε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μια επίσκεψη εργασίας εντός των προσεχών ημερών. Η πρόσκληση έγινε δεκτή», ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωση.

Click4more: Ερντογάν για πρόσφυγες: Να τους πούμε «άιντε, η Ε.Ε. σας αγαπάει πολύ» – Λογομαχία με Μακρόν για τα… κατεχόμενα

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ακόμη και από την ίδια συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν είναι το πότε θα γίνει. Γιατί στις 13 Νοεμβρίου, ο Ερντογάν θα βρεθεί, για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια, στην Ουάσινγκτον και στο… Οβάλ Γραφείο, όπου τον έχει καλέσει ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti πως η επίσκεψη του Ερντογάν μπορεί να πραγματοποιηθεί «πριν από το τέλος Οκτωβρίου», χωρίς να κάνει άλλες διευκρινίσεις.

Οι ηγέτες Ρωσίας και Τουρκίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας, κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία υπογράμμισαν «την ανάγκη να προληφθεί μια σύγκρουση ανάμεσα στις τουρκικές και τις συριακές μονάδες στη βόρεια Συρία», όπου η Άγκυρα έχει εξαπολύσει επίθεση.

Στη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, η οποία έγινε με πρωτοβουλία της Τουρκίας, οι δύο ηγέτες τόνισαν επίσης την επιθυμία τους να διαφυλαχθεί η εδαφική ακεραιότητα της Συριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις