Κόσμος

Ερντογάν: Τώρα κυνηγά και την αντιπολίτευση για το πραξικόπημα!

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να ερευνηθεί για πιθανούς δεσμούς με τον ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος έχει την έδρα του στις ΗΠΑ και κατηγορείται ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα πως ο Ερντογάν είναι η «πολιτική πτέρυγα» του δικτύου του Γκιουλέν, κατηγορώντας τον ότι επέτρεψε σε χιλιάδες Γκιουλενιστές να εισχωρήσουν στις τάξεις του κράτους.

Click4more: «Πραξικοπηματίας» και ο Οσμάν Καβαλά! Τον συνέλαβαν 24 ώρες μετά την αθώωσή του!

Τα σχόλιά του προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Ερντογάν, που με τη σειρά του κατηγόρησε τον Κιλιτσντάρογλου ότι εμπλέκεται στο δίκτυο του Γκιουλέν, το οποίο η Άγκυρα αποκαλεί FETO.

«Όλοι μπορεί να είχαν κάποιον ρόλο στην ανάπτυξη, την ενίσχυση και την επέκταση του FETO στην Τουρκία. Ωστόσο είμαστε εγώ και το κόμμα AK που τους ανακηρύξαμε τρομοκρατική οργάνωση και ξεκινήσαμε πόλεμο εναντίον τους», δήλωσε σήμερα ο Ερντογάν απευθυνόμενος στους βουλευτές του κόμματός του, του AKP.

«Κάναμε αγώνα για να αφαιρέσουμε τα στοιχεία του FETO από θεσμούς και πιστεύουμε πως εξακολουθούμε να μην έχουμε καταφέρει να εξαλείψουμε αυτή τη μηχανορραφία», πρόσθεσε. «Το κράτος παρακολουθούσε παντού το FETO, όμως είναι σαφές ότι το αρχηγείο του CHP δεν εξετάσθηκε επαρκώς».

Ο Ερντογάν και ο σύμμαχος που έγινε… θανάσιμος εχθρός!

Ο Γκιουλέν και ο Ερντογάν, άλλοτε σύμμαχοι, συγκρούσθηκαν το 2013 στη διάρκεια έρευνας για διαφθορά που απείλησε για λίγο να ρίξει την κυβέρνηση, κάτι για το οποίο ο Ερντογάν κατηγορεί το δίκτυο του Γκιουλέν. Η κυβέρνηση του Ερντογάν κατηγορεί επίσης τον Γκιουλέν ότι προσπαθεί να εγκαθιδρύσει ένα «παράλληλο κράτος» στην Τουρκία.

Λίγο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, ο Ερντογάν είχε δηλώσει πως «εξαπατήθηκε» από τον Γκιουλέν και το δίκτυό του.

Click4more: “Ήρωας” και… “κουρσάρος” ο “σουλτάνος”! «Μου είπαν να διαφύγω σε ελληνικό νησί, τους είπα ότι θα πεθάνω εδώ»

«Τον είχα συναντήσει (τον Γκιουλέν) στο παρελθόν, δεν υπάρχει λόγος να το κρύβω», δήλωσε ο Ερντογάν. «Δέχομαι ότι πασχίσαμε πολύ για να εξηγήσουμε την απειλή που προέρχεται απ’ αυτή τη δομή, ακόμη και στους δικούς μας κύκλους. Όμως είμαστε οι μόνοι που πολεμήσαμε πραγματικά και ακατάπαυστα το FETO», δήλωσε.

Αρκετές απόπειρες της αντιπολίτευσης να δημιουργηθεί μια κοινοβουλευτική επιτροπή για να εξετάσει τις πολιτικές διασυνδέσεις του Γκιουλέν έχουν μέχρι στιγμής απορριφθεί από το AKP. Την περασμένη εβδομάδα ο Ερντογάν κατέθεσε αγωγή για 500.000 τουρκικές λίρες (82.270 δολάρια) σε βάρος του Κιλιτσντάρογλου για τα σχόλιά του.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βρετανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο έφτασε στην Αραβική Θάλασσα – Είναι εξοπλισμένο με πυραύλους Tomahawk
Το υποβρύχιο HMS Anson – εξοπλισμένο με πυραύλους Tomahawk Block IV και τορπίλες Spearfish – αναχώρησε προ ημερών από το Περθ της Αυστραλίας και διένυσε περίπου 5.500 μίλια (8.850 χλμ) προκειμένου να φθάσει στην Αραβική Θάλασσα.
Tο υποβρύχιο HMS Anson
Η επίθεση στη βάση Ντιέγκο Γκαρσία αποτελεί επίδειξη ισχύος από το Ιράν, δεν έχει στρατιωτική αξία
Ειδικοί θεωρούσαν μέχρι σήμερα ότι το Ιράν δεν είχε την ικανότητα να εκτοξεύσει πυραύλους σε τέτοια απόσταση, ωστόσο το ενδιαφέρον βρίσκεται στο μήνυμα της Τεχεράνης στον στρατηγικό της διάλογο με ΗΠΑ και Ισραήλ
Αυτή η φωτογραφία, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ στις 11 Φεβρουαρίου 2023, απεικονίζει ναύτες του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ επί του USS Paul Hamilton (DDG 60) κατά τη διάρκεια μιας προγραμματισμένης επίσκεψης στο λιμάνι του Ντιέγκο Γκαρσία
Axios: Η κυβέρνηση Τραμπ κάνει παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις για διπλωματική «διέξοδο» από τον πόλεμο με το Ιράν
Οι απαιτήσεις των ΗΠΑ, οι αντιδράσεις του Ιράν, τα σενάρια ενός συμβιβασμού Ουάσινγκτον - Τεχεράνης και οι χώρες που θεωρούνται ως επικρατέστερες για να αναλάβουν τη διαμεσολάβηση
Ντόναλντ Τραμπ
IDF: «Ο ιρανικοί πύραυλοι δεν προορίζονταν να χτυπήσουν το Ισραήλ» – «Εντός της ζώνης άμεσης απειλής Βερολίνο, Παρίσι και Ρώμη»
Σε περίπου μία εβδομάδα, κατά τη διάρκεια του Πάσχα, της γιορτής της ελευθερίας, θα συνεχίσουμε να πολεμάμε για την ελευθερία και το μέλλον μας» λέει ο Αρχηγός του IDF, Εγιάλ Ζαμίρ
IDF