Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Ερσίν Τατάρ: Η Κύπρος δεν ήταν ποτέ ελληνική – Να μεταβιβαστεί στην Τουρκία

Ερσίν Τατάρ: Η Κύπρος δεν ήταν ποτέ ελληνική – Να μεταβιβαστεί στην Τουρκία
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προκλητικός εμφανίστηκε ο τουρκοκύπριος ηγέτης. Ερσίν Τατάρ, σε ομιλία του στη Σμύρνη. Ο Τατάρ εξέφρασε την άποψη πως οι ελληνοκύπριοι δεν κατείχαν ποτέ την Κύπρο και πως θα πρέπει να μεταβιβαστεί άμεσα στο Οθωμανικό Κράτος και στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα, σε ομιλία του στη Σμύρνη της Τουρκίας με θέμα «Η θάλασσα των νήσων και τα προβλήματα των σχέσεων γειτνίασης με την Ελλάδα» ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι στην Κύπρο παίζονται μεγάλα παιχνίδια: «Όλοι γνωρίζουμε πως προσπάθησαν ύπουλα να μας πάρουν την Κύπρο από τα χέρια μας» σημείωσε.

Σύμφωνα με την Καθημερινή Κύπρου, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι με συμφωνίες η Κύπρος θα πρέπει να μεταβιβαστεί στο Οθωμανικό Κράτος ή στον διάδοχο του την Τουρκική Δημοκρατία.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως αμέσως μετά την «εκλογή» του οι Τουρκοκύπριοι προέκριναν τη δημιουργία δύο κρατών, δίπλα διπλά, βασισμένη στην κυριαρχική ισότητα, και απέρριψαν τη δημιουργία ομοσπονδίας. Υποστήριξε, δε, πως μόνος στόχος των Ελληνοκύπριων είναι να συνδέσουν την Κύπρο με την Ελλάδα. 

Συνέχισε, λέγοντας, πως οι Ελληνοκύπριοι δεν κατείχαν ποτέ την Κύπρο: «Δεν κυβέρνησαν ποτέ τους Τουρκοκύπριους, αλλά οι πρόγονοί μας κυβέρνησαν την Κύπρο για περισσότερα από 300 χρόνια».

Ο Ερσίν Τατάρ σημείωσε πως θα συνεχίσουν να πολεμούν μέχρι τέλους: «Υπάρχει τουρκικό κράτος στην ανατολική Μεσόγειο. Είναι η “Τουρκική δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” (ψευδοκράτος). Αυτό το κράτος οφείλει την κυριαρχία και την ύπαρξή του στον δίκαιο αγώνα του τουρκοκύπριου λαού. Εάν υπάρχει ειρήνη στην Κύπρο σήμερα, εξαρτάται από την παρουσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο νησί. Διαφορετικά, η αιματοχυσία θα συνεχίσει ξανά, αλλά υπάρχει ειρήνη στην Κύπρο από το 1974. Κανείς δεν αιμορραγεί. Επομένως, η ένοπλη παρουσία της Τουρκίας πρέπει να συνεχιστεί. Ο ‘τουρκοκύπριος λαός’ νοιάζεται πραγματικά για αυτό. Το Κυπριακό δεν αφορά μόνο τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους. Αυτό συμβαίνει και στις διεθνείς συμφωνίες, είναι ένα μονοδιάστατο ζήτημα στη δημιουργία ισορροπιών μεταξύ της Τουρκίας και η Ελλάδα. Η Τουρκία είναι μια πλευρά στην Κύπρο. Η παρουσία του στην Τουρκία πρέπει να συνεχιστεί στην Κύπρο. Διαφορετικά, τα παιχνίδια που παίζονται στο Αιγαίο θα παιχτούν και στην ανατολική Μεσόγειο. Οι προθέσεις τους είναι ήδη ξεκάθαρες».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις