Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Έρχονται δασμοί έως και 50% σε μπλουτζίν, ουίσκι, μπέρμπον και… πορτοκαλάδες!

μπλουτζίν δασμοί Τραμπ
Φωτογραφία Αρχείου Reuters

Ο εμπορικός πόλεμος που έχει ξεκινήσει ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη αποκτά και νέο… επεισόδιο. Αιτία φυσικά οι δασμοί σε χάλυβα και αλουμίνιο και η σχετική απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξόργισε τους… πάντες όταν αποφάσισε να μην εξαιρέσει των Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά και το Μεξικό από την αύξηση των δασμών σε αλουμίνιο και χάλυβα που εισάγονται από την Ευρώπη. Και η κίνηση αυτή δεν μένει αναπάντητη. Μετά τον Καναδά οι δασμοί γίνονται “όπλο” και στα χέρια των Ευρωπαίων.

Η Ε.Ε. ετοιμάζονται να επιβάλει επιπλέον δασμούς σε επιλεγμένες εισαγωγές από τις ΗΠΑ τον Ιούλιο. Έτσι, κλιμακώνει τον εμπορικό «πόλεμο» με τις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ. Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν προσφέρει τη στήριξή τους στο σχέδιο της Κομισιόν να ορίσει δασμούς ύψους 25% σε αμερικανικές εξαγωγές αξίας έως 2,8 δισεκ. ευρώ ως απάντηση σε αυτό που θεωρεί παράνομη ενέργεια από την πλευρά της Ουάσινγκτον. Η αξία των ευρωπαϊκών εξαγωγών που υπόκεινται σήμερα στους αμερικανικούς δασμούς ανέρχεται σε 6,4 δισεκ. ευρώ.

«Η Κομισιόν αναμένει να ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία σε συντονισμό με τα κράτη-μέλη πριν από το τέλος Ιουνίου ούτως ώστε η εφαρμογή των νέων δασμών να ξεκινήσει τον Ιούλιο», δήλωσε ο Επίτροπος Μάρος Σέφτσοβιτς σε συνέντευξη Τύπου, μετά την επικύρωση από τον ίδιο και άλλους Επιτρόπους του σχεδίου για δασμούς στις αμερικανικές εισαγωγές.

Δασμοί… σε πορτοκαλάδες και μπλουτζίν

Το σχέδιο περιλαμβάνει δασμούς μεταξύ 10% και 50% σε επιπλέον αμερικανικές εισαγωγές αξίας 3,6 δισεκ. ευρώ τον Μάρτιο του 2021 ή ενδεχομένως νωρίτερα εάν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου κρίνει παράνομα τα αμερικανικά μέτρα.

Η λίστα με τα αμερικανικά προϊόντα περιλαμβάνει τον χυμό πορτοκαλιού, το ουίσκι μπέρμπον, τα παντελόνια τζιν, τις μοτοσικλέτες και μια σειρά προϊόντων χάλυβα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Καναδάς και το Μεξικό έχουν στείλει τη δική τους απάντηση αφού ο Αμερικανός πρόεδρος τερμάτισε την περασμένη Παρασκευή την εξαίρεσή τους από δασμούς ύψους 25% στον χάλυβα και ύψους 10% στο αλουμίνιο.

Ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει δασμούς ως αντίποινα σε αμερικανικές εξαγωγές αξίας 16,6 δισεκ. δολαρίων Καναδά (12,9 δισεκ. δολαρίων ΗΠΑ) από την 1η Ιουλίου. Το Μεξικό επέβαλε χθες δασμούς σε σειρά αμερικανικών προϊόντων, όπως ο χάλυβας, το χοιρινό και το μπέρμπον.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις