Παρασκευή, 23 Φεβ.
13oC Αθήνα

Ερυθρά Θάλασσα: Επίθεση με πυραύλους και drone από τους Χούθι κατά αντιτορπιλικού των ΗΠΑ και εμπορικού πλοίου

Ερυθρά Θάλασσα: Επίθεση με πυραύλους και drone από τους Χούθι κατά αντιτορπιλικού των ΗΠΑ και εμπορικού πλοίου
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Το αντιτορπιλικό του πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, USS Carney (DDG-64) δέχθηκε επίθεση σήμερα, Κυριακή (3.12.2023), στην Ερυθρά Θάλασσα από πυραύλους κατά πλοίων και drones που εκτοξεύθηκαν από την τρομοκρατική ομάδα Χούθι στη Δυτική Υεμένη, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Το αντιτορπιλικό των ΗΠΑ, USS Carney είχε εμπλακεί στην αναχαίτιση 4 πυραύλων cruise και 15 μη επανδρωμένων αεροσκαφών που εκτοξεύθηκαν από τους Χούθι από την πλευρά της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα προς το Νότιο Ισραήλ στις 19 Οκτωβρίου, όπως ανέφερε το onalert.gr.

Το πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ που δέχτηκε την επίθεση στην Ερυθρά Θάλασσα είχε επίσης καταρρίψει στις 30 Νοεμβρίου ιρανικής κατασκευής UAV που είχαν εκτοξεύσει και πάλι οι Χούθι, όπως είχε γνωστοποιήσει το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Το αντιτορπιλικό των ΗΠΑ είχε σπεύσει προς βοήθεια εμπορικού πλοίου υπό σημαία Μπαχάμες και ιδιοκτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ερυθρά Θάλασσα.

To πλοίο που βρισκόταν περίπου 35 ναυτικά μίλια από την Υεμένη, φέρεται να χτυπήθηκε από πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από την τρομοκρατική οργάνωση των Χούθι.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι είναι ενήμερο για τις αναφορές που κάνουν λόγο για επιθέσεις κατά αμερικανικού πολεμικού πλοίου και εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, μετέδωσε το Reuters που επικαλείται το Associated Press.

«Είμαστε ενήμεροι για τις αναφορές σε σχέση με επιθέσεις κατά του πολεμικού πλοίου USS Carney και εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και θα παράσχουμε πληροφορίες όταν θα είναι διαθέσιμες», φέρεται να δήλωσε το Πεντάγωνο στο σχετικό δημοσίευμα.

 

 

Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για επίθεση σε Ισραηλινά πλοία

Οι Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν, δήλωσαν σήμερα ότι επιτέθηκαν σε δύο πλοία στ΄ ανοιχτά των ακτών της Υεμένης, αλλά δεν έκαναν αναφορά στο συμβάν με το αντιτορπιλικό των ΗΠΑ.

Οι σιίτες αντάρτες ανέφεραν ότι «ισραηλινά» πλοία στοχοθετήθηκαν λόγω του πολέμου στη Γάζα.

Σε ανακοίνωση που δημοσίευσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι Χούθι δήλωσαν ότι πραγματοποίησαν μια «επιχείρηση εναντίον δύο πλοίων στο Στενό του Μπαμπ αλ-Μαντάμπ», μια στρατηγική θαλάσσια οδός που συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα με τον Κόλπο του Άντεν, στοχεύοντας το πρώτο με «πύραυλο και το δεύτερο πλοίο με μη επανδρωμένο αεροσκάφος».

Ο εκπρόσωπος είπε ότι τα δύο πλοία, το Unity Explorer και το Number Nine, στοχοθετήθηκαν αφότου απέρριψαν τις προειδοποιήσεις από τη ναυτική δύναμη της οργάνωσης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις