Κόσμος

ESA: Παραλίγο να συγκρουστούν δύο δορυφόροι στο διάστημα!

Η ESA (ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία) ανακοίνωσε ότι λίγο έλειψε να συγκρουστούν δύο δορυφόροι και ζητά να ενταθούν οι προσπάθειες για την ασφάλεια στο διάστημα.

Όπως γνωστοποίησε η ESA, οι δύο δορυφόροι δεν συγκρούστηκαν τελικά επειδή η υπηρεσία εξέτρεψε από την πορεία του το έναν δορυφόρο παρατήρησης των ανέμων της ατμόσφαιρας, ο οποίος κατευθυνόταν προς τον άλλον δορυφόρο της εταιρείας SpaceX.

“H ESA πραγματοποίησε για πρώτη φορά χθες (σ.σ. Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019) μια μανούβρα αποφυγής (αύξησης του ύψους της τροχιάς) για να προστατεύσει τον δορυφόρο Aeolus από σύγκρουση με έναν από τους δορυφόρους του παγκόσμιου δικτύου Ίντερνετ Starlink” της αμερικανικής ιδιωτικής εταιρείας αεροδιαστημικής τεχνολογίας SpaceX, ανέφερε σε ανάρτηση στο Twitter.

“Συνωστίζονται” οι δορυφόροι

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία θεωρεί ότι καθώς αυξάνεται ο αριθμός των δορυφόρων που βρίσκονται σε τροχιά, και ιδίως των “αστερισμών” που περιλαμβάνουν πολλές εκατοντάδες έως και χιλιάδες δορυφόρους ο καθένας “θα καταστεί αναγκαίο να εμπιστευτούμε την εκτέλεση τέτοιων χειρισμών αποφυγής σύγκρουσης στην τεχνητή νοημοσύνη”.

Μέχρι στιγμής ο “αστερισμός” Starlink περιλαμβάνει 60 δορυφόρους που κινούνται σε χαμηλή τροχιά όμως ο ιδιοκτήτης της SpaceX, Ίλον Μασκ, φιλοδοξεί να στείλει στο διάστημα 12.000!

“Η ESA πραγματοποίησε 28 μανούβρες αποφυγής σύγκρουσης το 2018 λόγω κάποιου ανενεργού δορυφόρου ή λόγω σκουπιδιών από προηγούμενες συγκρούσεις. Ο υπολογισμός της τροχιάς, του κινδύνου σύγκρουσης, των συνεπειών που θα έχουν οι διάφορες πιθανές ενέργειες… όλα αυτά χρειάζονται πολύ χρόνο”, πρόσθεσε η υπηρεσία.

Λόγω της αύξησης των διαστημικών σκουπιδιών κάθε είδους (εκτιμάται ότι ξεπερνούν τις 20.000) η ESA σκοπεύει να ζητήσει από τις χώρες μέλη της να εντείνουν σημαντικά τις προσπάθειές τους για την ασφάλεια στο διάστημα, κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου της σε υπουργικό επίπεδο, τον Νοέμβριο, στη Σεβίλη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Δεξαμενόπλοιο τουρκικών συμφερόντων με ρωσικό πετρέλαιο χτυπήθηκε από drone κοντά στα Στενά του Βοσπόρου
Το πλοίο, με σημαία Σιέρα Λεόνε και την ονομασία Altura, είχε αναχωρήσει από το Νοβοροσίσκ της Ρωσίας στις 22 Μαρτίου, με προορισμό την Κωνσταντινούπολη, τα μέλη του πληρώματος είναι καλά στην υγεία τους
πλοιο
Ραπάροντας, ο τραγουδιστής Μπαλέντρα Σαχ ορκίστηκε βουλευτής στο Νεπάλ και αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της χώρας
«Η καρδιά μου ξεχειλίζει από θάρρος, το αίμα μου βράζει, τα αδέλφια μου είναι στο πλευρό μου, αυτή τη φορά θα υψωθούμε ψηλότερα», τραγουδάει στο νικητήριο βιντεοκλίπ
Ράπερ - Νεπάλ
Ρούτε: Το ΝΑΤΟ αναγνωρίζει εδώ και καιρό την απειλή του πυραυλικού προγράμματος του Ιράν – Ρωσία, Βόρεια Κορέα και Κίνα συνεργάζονται στενά με την Τεχεράνη
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, απάντησε διπλωματικά σε σχέση με τα όσα έχει πει ο Ντόναλντ Τραμπ για τη Συμμαχία
Μαρκ Ρούτε
Ένα εκατομμύριο Ιρανοί στρατιώτες έτοιμοι σε περίπτωση χερσαίας επίθεσης από τις ΗΠΑ – «Δεν ξέρω αν θέλουμε τώρα συμφωνία» λέει ο Τραμπ – Για μη ρεαλιστική πρόταση μιλάει η Τεχεράνη
Το Ιράν μετακινεί στρατιωτικές δυνάμεις στο νησί Χαργκ, υπό τον φόβο χερσαίας επιχείρησης των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν ήδη πραγματοποιήσει αεροπορικές επιθέσεις, χωρίς να πλήξουν ενεργειακές υποδομές
Ντόναλντ Τραμπ 10
Τραμπ για Μαδούρο: «Θα αντιμετωπίσει και άλλες κατηγορίες» – Ξεκίνησε η ακροαματική διαδικασία στη Νέα Υόρκη
Ο Νικολάς Μαδούρο κατηγορείται για διακίνηση ναρκωτικών, ενώ η σημερινή ακροαματική διαδικασία αφορά διαδικαστικά θέματα, πριν από τη διεξαγωγή της δίκης
Νικολάς Μαδούρο