Κόσμος

Έσπασε όλα τα ρεκόρ! Αυτή η σφραγίδα πωλήθηκε 21 εκατομμύρια ευρώ! [pic, vid]

Μια σφραγίδα του 18ου αιώνα του κινέζου αυτοκράτορα Τσιανλόνγκ πωλήθηκε σε κινέζο συλλέκτη αντί 21 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ, καθώς είναι 20πλάσιο σε σχέση με τις εκτιμήσεις του οίκου Drouot, ο οποίος διεξήγαγε τη δημοπρασία χθες στο Παρίσι, σύμφωνα με ανακοίνωση του.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Αξίας μεταξύ 800.000 και ενός εκατομμυρίου ευρώ, η σφραγίδα είναι κατασκευασμένη από κόκκινο και λευκό στεατίτη από τη νοτιοανατολική επαρχία Φουτζιάν, μια από τις πιο πολύτιμες πέτρες της εποχής εκείνης κυρίως για την κατασκευή σφραγίδων.

Είναι διακοσμημένη και στις τέσσερις πλευρές της με κομψούς, αρχαϊκούς δράκους, ενώ η κορυφή της καλύπτεται από εννέα δράκους που “καταδιώκουν το ιερό μαργαριτάρι”, σύμβολο της αυτοκρατορικής εξουσίας και της αιωνιότητας. Ο αριθμός εννέα συμβολίζει το αρσενικό γένος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της πώλησης αυτής, ο αυτοκράτορας Τσιανλόνγκ (1736-1795) “φημιζόταν ταυτόχρονα για τον μεγάλο αριθμό αυτοκρατορικών σφραγίδων που είχε και για την προτίμησή του σε αυτές που φιλοτεχνούνταν με περίπλοκη τεχνοτροπία. Περισσότερες από 1.800 σφραγίδες φέρεται να του ανήκουν, από τις οποίες οι 700 χάθηκαν και χίλιες φυλάσσονται στο Μουσείο της Απαγορευμένης Πόλης” στο Πεκίνο. Ο Τσιανλόνγκ ήταν μανιώδης συλλέκτης έργων τέχνης, αλλά και καλλιτέχνης που χρησιμοποιούσε σφραγίδες για να υπογράφει τους πίνακες ζωγραφικής τους.

Την σφραγίδα, που έχει μέγεθος παλάμης, απέκτησε στα τέλη του 19ου αιώνα ένας Γάλλος νεαρός συλλέκτης, γιατρός αξιωματικός στο Ναυτικό, ο οποίος είχε επισκεφθεί επανειλημμένα την Κίνα στα τέλη του 19ου αιώνα. Έκτοτε το πολύτιμο αντικείμενο παρέμεινε στην οικογένειά του, σύμφωνα με τον οίκο Drouot.

Ήταν μια από τις εκατοντάδες του αυτοκράτορα Τσιανλόνγκ που κυβέρνησε την Κίνα το μεγαλύτερο διάστημα του 18ου αιώνα, και ήταν ένας από τους αυτοκράτορες με την μακροβιότερη θητεία στην Κίνα.

Το προηγούμενο ρεκόρ για σφραγίδα που πωλήθηκε σε δημοπρασία ήταν 14 εκατομμύρια ευρώ το 2011.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ραφαέλ Γκλικσμάν: Εγγονός σοβιετικού κατασκόπου ο ελιτιστής ευρωσοσιαλιστής που διεκδικεί την προεδρία της Γαλλίας – Η σχέση του με την anchorwoman Λέα Σαλαμέ
Ο Ραφαέλ Γκλικσμάν, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και φιλοδοξεί να αναμετρηθεί πολιτικά με τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, ηγετική φυσιογνωμία της σκληρής Αριστεράς στη Γαλλία
Ραφαέλ Γκλικσμάν
Το Ιράν απειλεί να χτυπήσει τη Βουλγαρία γιατί «βοηθάει τις ΗΠΑ»: «Δικαίωμά μας να απαντήσουμε»
Το Ιράν προειδοποιεί ότι διατηρεί το δικαίωμα να πλήξει οποιαδήποτε τοποθεσία χρησιμοποιείται για την εξαπόλυση επιθέσεων εναντίον του, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών
Ιράν
Το βίντεο του Ντόναλντ Τραμπ με τη Μελάνια που πυροδότησε τα σενάρια για καβγά - Ο πιθανός λόγος της διαφωνίας του προεδρικού ζεύγους
Κάποιοι συνέδεσαν τη συζήτηση με την παρουσία της Νάταλι Χαρπ, στενής συνεργάτιδας και εκτελεστικής βοηθού του Αμερικανού προέδρου, η οποία βρισκόταν επίσης στον χώρο
τραμπ